2 februarie 2021

Tort trio de ciocolata

 

   Va spun parerea mea sincera despre acest tort. In ciuda aspectului placut, gustul n-a fost ceea ce mi-am imaginat. Nu spun ca n-a fost bun, parerile au fost impartite, dar placerile noastre in materie de torturi sunt cu totul altele. Am gasit mai multe variante online si cea care m-a ispitit a fost reteta de pe site-ul retetepapabun. Chiar si decorul simplu m-a atras. 

In caz ca e ceva neclar, explicatiile video, le puteti gasi aici

Tortul a iesit destul de mare, chiar foarte mare, daca-l faceti doar pentru familie, fara  invitati, recomand sa calculati ingredientele pentru o forma mai mica, cu diametrul de 20 cm. 

Eu am folosit o forma de 24 cm.

 

  

 Ingrediente blat :

  • 3 oua
  • 90 gr zahar
  • 30 gr cacao
  • 50 gr faina
  • un varf de sare

 Ingrediente creme :

  • 200 gr ciocolata alba
  • 200 gr ciocolata cu lapte
  • 200 gr ciocolata amaruie
  • 5 galbenusuri
  • 580 gr lapte
  • 130 gr zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 800 gr smantana pentru frisca ( am avut Dorna, dulce cu 35% grasime )
  • 3 plicuri gelatina, granule
  • 100 ml apa rece

  Ingrediente decor :

  •  cateva alune de padure
  •  75  gr zahar tos
  • bomboane Ferrero Rocher ( optional )

 Mod de preparare blat :

1. Mixati ouale impreuna cu sarea si zaharul pana isi dubleaza volumul.
2. Incorporati usor, cu ajutorul unei spatule, faina amestecata cu cacaua, cernute in prealabil.
3. Turnati intr-o forma tapetata cu hartie de copt aluatul si coaceti in cuptorul preincalzit la 180 grade, cca 20 minute. Faceti testul cu scobitoarea.
4. Cand este gata, lasati-l la racit, apoi scoateti-l pe un gratr.

 Mod de preparare creme :

1. Puneti separat in trei boluri cele trei tipuri de ciocolata, tocata marunt.
2. Bateti smantana pe care ati tinut-o la frigider si lasati frisca obtinuta sa ajunga la temperatura camerei.Nu insistati la mixare, frisca trebuie sa fie doar pufoasa, nu tare, altfel, cremele vor iesi tari.
3. Intre timp, puneti gelatina la inmuiat in apa rece.
4. Puneti laptele intr-o cratita si aduceti-l la punctul de fierbere. Intre timp, intr-un bol incapator mixati galbenusurile cu zaharul pana ce acestea se deschid la culoare. Turnati apoi laptele fierbinte, putin cate putin peste amestecul de galbenusuri, amestecand energic. Puneti inapoi compozitia in cratita, strecurand-o. Amestecati 2-3 minute la foc mic, cu mare grija, caci se poate taia. Nu lasati mai mult, caci nu va deveni ca o budinca, aceasta se va ingrosa doar foarte putin.
5. Dati deoparte si adaugati gelatina hidratata. Amestecati pana la topire.
6. Impartiti aceasta crema in trei si adaugati fiecare parte peste cate un bol de ciocolata tocata pregatita inainte Amestecati energic pana devine o crema fina. In cazul in care nu s-a topit toata ciocolata, puteti pune bolul cateva secunde la cuptorul cu microunde, amestecand apoi pana la inglobare. Lasati apoi la racit. 
7. Peste fiecare bol cu crema de ciocolata adugati 1/3 din cantitatea de frisca si amestecati pana la omogenizare. Procedati la fel pentru fiecare strat.
8. Pregatiti inelul de tort sau forma de 24 cm, montand in interior, pe pereti o folie de acetat. 
9. Asezati blatul, apoi turnati crema de ciocolata amaruie. Dati la congelator 20 minute pana se intareste putin. Astfel, straturile nu se vor intrepatrunde. Urmeaza amestecul de ciocolata cu lapte, apoi cel de ciocolata alba. Asadar, dupa fiecare strat trebuie lasat la congelator .
10. Eu am lasat tortul in forma, pana a doua zi la frigider, dupa care am scos inelul si folia de acetat.
11. Pentru decor, am folosit cateva alune de padure trase prin zahar ars.

Nota : mi s-a parut multa crema de lapte, asadar, am pus mai putina, am calculat reteta din cinci oua.

 

 

 












 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pages

Vizitatori

Totalul afișărilor de pagină

Followers

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...