8 august 2011

Prajitura cu crema de Ness


Specialitatea casei !

                              prajitura cu nuci

Va prezint cea mai apreciata prajitura in cercul nostru de prieteni. Am facut-o de nenumarate ori, in majoritatea cazurilor, sub forma de tort. Merita s-o incercati, e divina ! Datorita ei, am deschis acest blog. Totodata, va impartasesc cu drag din experienta mea in bucatarie !



   

Ingrediente :

  • 500 gr nuci - 350 gr macinate si 150 gr pentru ornat
  • 500 gr zahar pudra - cumparat, nu facut in casa.
  • 3 linguri zeama de lamaie
  • 9 oua ( de stat, deoarece au albusul mare , marimea XL)
  • 6 lingurite de ness ( sau cicoare pudra )
  • 300 gr unt+30 gr pentru tapetat tava
  • 200 gr zahar tos
                   
TIPS&TRICKS:
 
Tava de copt are dimensiunea 25*35
Recomand sa faceti compozitia fiecarei foi in parte, deoarece, fiind albus, pana se coace prima, compozitia la celelalte doua foi se poate lasa.
Il puteti face si sub forma de tort, calculand ingredientele pentru diametrul formei pe care ati ales-o.


Foile :    

1. Se bat albusurile cu un praf de sare, adaugandu-se treptat zaharul pudra si zeama de lamaie.


2. Se adauga cele 350 gr de nuci macinate, amestecand usor cu telul pana la incorporare.




3. Impartim compozitia in trei.



4. Coacem foile la 150-160 grade Celsius in tava tapetata cu foaie pergament si unsa cu unt.



5. Este coapta cand marginile incep sa se rumeneasca si deasupra se formeaza o crusta tare.



Crema :

1. Galbenusurile se amesteca cu zaharul tos si cele 6 lingurite de ness dizolvate intr-o lingura de apa.



2. Se pune vasul pe foc amestecand continuu pana devine ca o budinca. Aveti grija, are tendinta sa se lipeasca, asadar, insistati si amestecati continuu. Trebuie sa va opriti cand are consistenta unei smantani care curge, nu mai tare.



3. Se ia de pe foc si imediat se adauga untul. Se amesteca cu telul pana acesta se topeste.



4. Se lasa la racit, apoi asamblam prajitura. Se aseaza prima foaie pe un platou, apoi un sfert din crema si un sfert din nucile oprite pentru ornat. Se procedeaza la fel pana la ultima foaie. Se imbraca apoi cu crema ramasa si se orneaza cu nuci.

Dupa preferinta, se poate taia sub forma de patrate sau romburi.



Pofta Buna !

Pentru tort, folositi o forma rotunda cu diam= 26 cm



4 comentarii:

  1. si gustul e deosebit !!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. de 2 ani vreau sa fac prajitura asta si nu reusesc,mi se parea ffff complicata, am reusit astazi si este ceva exceptional!!!
    Alexa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce ma bucur ! Mai ales ca e prajitura mea de suflet !

      Ștergere

Pages

Vizitatori

Totalul afișărilor de pagină

Followers

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...