13 decembrie 2012

Prajitura "Petre Roman"



Nu  puteam sa ratez aceasta prajitura laudata de toata lumea. A fost plina de savoare, cremoasa si destul de usor de facut. Ar fi trebuit sa folosesc o tava mai mare, astfel incat foaia sa iasa mai subtire si implicit caramelul sa fie absorbit mai bine.

Ingrediente :

Foile ( 3 buc ):
  •          6 oua 
  •          130 gr faina
  •          8 linguri zahar
  •          12 linguri apa
  •          12 linguri nuci macinate
  •          coaja si zeama de lamaie
  •          1 plic praf de copt
  •          zahar vanilat
Pentru caramel:
  •          9  linguri zahar (cate 3 pentru fiecare foaie)

Pentru crema de vanilie:
  •        4 oua
  •        6 linguri zahar
  •        1 litru lapte
  •       100 gr faina faina
  •       1 plic budinca de vanilie
  •       sare
  •       coaja si zeama de la o lamaie
  •      3 plicuri zahar vanilat
  •      1 pachet unt

Mod de preparare :


Se bat albusurile cu putina sare si zeama de lamiae pana se intaresc. Adaugam zaharul, zaharul vanilat si treptat apa. Galbenusurile se adauga pe rand amestecandu-se usor cu ajutorul unui tel . Urmeaza nuca macinata , faina, praful de copt si coaja rasa de la lamiae.


Se imparte compozitia in trei si se coc pe rand in tava tapetata. 



 Dimensiunea tavii : 20x30 cm. 
Atentie, foile nu se vor pastra una peste alta, caci se pot lipi.

Pentru crema, amestecam galbenusurile cu zaharul, apoi adaugamfaina,  praful de budinca si laptele  cate putin,sarea si punem pe foc amestecand cu un tel  sa nu se faca cocoloase. 

Cand a clocotit de cateva ori si s-a inchegat  budinca, punem zeama, coaja rasa de lamiae si untul moale tinut la temperatura  camerei.  

 Lasam la racit si adaugam albusurile batute spuma cu doua pliculete de zahar vanilat.
                                     

Pentru caramel, ardem cate 3 linguri de zahar pentru fiecare foaie. 



Cand s-a topit complet, se toarna peste toata suprafata blatului.
Asamblarea : Se aseaza alternative o foaie , 1/3 din crema, 


a doua  foaie, 1/3 din crema, ultima foaie si restul de crema .

Eu am decorat cu bombonele din martipan.
Se lasa la frigider pana a doua zi si se portioneaza.


Pofta buna !



4 comentarii:

  1. Arata minunat prajitura ta! De ce zici de o tava mai mare, nu e tava de la cuptor? Cred ca o sa fac si eu de Craciun, e de mare efect!

    RăspundețiȘtergere
  2. Tava pe care am folosit-o are dimensiunea 25x20 cm. Ideea este ca foile sa fie subtiri astfel incat siropul de zahar ars sa le patrunda bine si sa se simta insiropate. Ideal ar fi o tava de 25x40 sau 30x30. Iar ca sa fie pe placul meu, data viitoare voi dubla cantitatea de zahar ars.

    RăspundețiȘtergere
  3. O prajitura foarte iubita de ai mei! Trebuie s-o mai fac si eu ca de mult n-am mai facut-o. A ta rata tare bine asa inalta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Arata bine asa inalta, insa voi incerca s-o fac intr-o tava mai mare, cred ca foile s-ar simti mult mai insiropate :)

      Ștergere

Pages

Vizitatori

Totalul afișărilor de pagină

Followers

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...