31 august 2012

Gem de piersici



dulceata de piersici

Suntem in plin sezon al piersicilor. Pe langa faptul ca sunt pline de aroma, acestea sunt bogate în caroteni, substanţe precursoare ale vitaminei A, au potasiu - asadar sunt bune pentru reglarea tensiunii arteriale si buna functionare a sistemului nervos, vitamina C, care ajută la vindecarea rănilor, dar şi E, vitamine cu puternică acţiune antioxidantă, care protejează împotriva îmbătrânirii, a cancerului şi a bolilor cardiovasculare.
Sunt hidratante si un bun remediu impotriva anemiei, datorita continutului de fier.
Chiar daca prin fierbere se distrug mare parte din aceste proprietati, ramane sa ne bucuram de aroma lor deosebita in diverse preparate, cum ar fi gemul.






De obicei nu fac multa cantitate deodata, cu cat e mai putin, cu atat se fierbe mai repede, iar bucatile raman intregi.
Ingrediente :                                2 kg piersici
                                                          700 gr zahar
                                                          6 linguri apa
                                                          1 varf lingurita sare de lamaie
                                                          1/2 lamaie
                                                          2 plicuri zahar vanilat


Gemul sau dulceata de piersici iese mult mai fina daca decojim fructele.

Dar, cea mai mare parte a vitaminelor fiind sub coaja  trebuie evitata curatarea adânca a acestora. Piersicile pe care le-am cumparat au fost destul de coapte, asa ca le-am putut curata foarte usor. In cazul in care sunt mai tari, le scufundam 2 minute in apa fierbinte, apoi 2 minute in apa rece si se decojesc foarte bine.
A rezultat un castron de fructe curatate de samburi si coaja si taiete bucati mari. Trebuie avut in vedere si cat de dulci sunt, caz in care reducem (nu cu mult) cantitatea de zahar. 

Preparam siropul din zahar, apa, lamaie si sarea de lamaie. Nu se pune multa apa, fiindca fructele isi vor lasa si ele zeama. Lasam sa fiarba pana se leaga siropul.
Adaugam apoi fructele si incepem sa culegem spuma formata.
Imi place mult aceasta metoda de a face gemul, mai intai prepararea siropului, pentru ca fructele se fierb destul de repede si raman intregi.

Nu se tine foarte mult, chiar daca amestecul este destul de lichid, nu va faceti probleme, cand se raceste se incheaga.



Se pune fierbinte in borcanele sterilizate la cuptor si se pastreaza in camara pana la iarna. La cine rezista, bineinteles.
Mi-au iesti 4 borcane, unul lipseste de la apel.


Savurati cu placere !

4 comentarii:

  1. cit aproximativ trebuie lasat la fiert dupa ce luam spuma?

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde foarte mult de piersici, daca sunt mai moi sau mai tari ( mai depinde uneori si de cantitatea de piersici sau de vasul in care facem gemul ). Recomand maxim 30 minute.

      Ștergere
  2. cat se tin borcanele la sterilizat in cuptor?

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Eu pun la sterilizat borcanele goale, aproximativ 20 minute in cuptorul incins. Ideea este ca borcanele sa nu contina impuritati care ar putea duce la fermentare.

      Ștergere

Pages

Vizitatori

Totalul afişărilor de pagină

Flag counter

Bloguri preferate

ZeList

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... allblogs revista blogurilor romanesti