5 februarie 2012

Tort cu trufe si martipan

Pentru mine, tort inseamna o prajitura cu multe straturi avand intre ele muuuulta crema. Fiica mea ( care mi-a spus ca ar dori sa fie degustator......daca ar exista aceasta meserie ) a fost foarte incantata de aceasta combinatie de creme si arome. Merita incercat !






  Blatul :                                 

  • 7 galbenusuri
  • 7 albusuri
  • 140 gr zahar
  • 80 gr ciocolata 
  • 150 gr migdale macinate
  • zahar vanilat
  • 1 varf sare
Mod de preparare :
Mixam galbenusurile cu 30 gr de zahar, zaharul vanilat si sarea pana isi dubleaza volumul si se deschid la culoare.


Topim ciocolata la bain marie, o lasam sa se raceasca putin si o adaugam peste galbenusuri.



Batem albusurile cu restul de zahar si le incorporam galbenusurilor amestecand de jos in sus.


Macinam migdalele  

adaugandu-le amestecului de mai sus. Se tapeteaza cu hartie de copt o forma cu diametrul de 22 cm ( merge si 24 cm ) si se introduce in cuptorul preincalzit, la foc mediu,  30 minute.
Scoatem blatul din cuptor si-l lasam la racit.
 Ingrediente si preparare mousse de ciocolata amaruie :  

  • 250 ml frisca lichida
  • 250 gr ciocolata amaruie

                                              
Se pune ciocolata impreuna cu frisca intr-un vas, la foc mic, amestecandu-se continuu cu un tel pana se topeste ciocolata. Dupa racire, se pune la frigider pentru 2-3 ore, apoi batem compozitia cu mixerul 3-4 minute. Se opresc din aceasta compozitie 2 linguri pentru trufe.


Ingrediente si preparare mousse de ciocolata alba :  

  • 250 gr ciocolata alba de calitate
  • 200 ml frisca lichida                                                           

Modul de preparare este acelasi cu cel de la mousse-ul de ciocolata amaruie.


Sirop de zahar ars :                    

  • 150 gr zahar tos
  • 200 ml  apa
                                                             
Se pune zaharul intr-un vas metalic la foc mic amestecand continuu pana acesta se topeste. Adaugam  apa si lasam sa fiarba pana la dizolvarea caramelului.
Trebuie avut grija ca zaharul sa nu se arda, altfel, siropul devine amarui.
Lasam la racit.

Asamblare : 
Se taie blatul in doua si se insiropeaza prima foaie cu jumatate din cantitatea de sirop.  Montam un inel de tort , turnam si nivelam mousse-ul de ciocolata amaruie lasand 1 ora la rece sa se intareasca. Se aseaza apoi ce-a de-a doua foaie de tort pe care o insiropam si turnam peste ea mousse-ul de ciocolata alba. Punem din nou la frigider pana ce crema se intareste. La crema alba dureaza putin mai mult, 2-3 ore. Scoatem apoi inelul de tort si purcedem la ornat.


Pentru decor 

 Migdale caramelizate

  • 150 gr migdale tocate 
  • 100 gr zahar 
                                                   
Amestecam migdalele cu zaharul si le lasam pe foc pana se caramelizeaza.

Trufe :
Cele 2 linguri de crema de ciocolata oprite se pun 30 min la congelator ca sa le putem modela mai usor, apoi se formeaza mici sfere care se tavalesc prin ciocolata.



Se orneaza cu felii de martipan imbracat in ciocolata, trufe, migdale caramelizate si portocale confiate.



O feliuta pentru voi !
Pofta buna !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pages

Vizitatori

Totalul afișărilor de pagină

Followers

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...