As fi vrut sa-l denumesc mai degraba tarta, personal cand zic tort imi imaginez un dulce cu multe straturi, pe de alta parte tarta are crusta, deci nu, raman la varianta cu tort. Este un dulce rapid si foarte gustos, blatul contine muuulta ciocolata iar crema de lamaie il completeaza perfect. Aceasta varianta de blat se poate combina dupa preferinte, cu diverse arome, portocala, fructe de padure, zmeura, etc.
V-am convins ? Eu n-as mai sta pe ganduri :)))))).
Ingrediente blat 22 cm :
- 250 gr ciocolata Nestle Noir
- 40 gr unt+20 gr pentru uns forma
- 50 ml cafea preparata
- 90 gr zahar
- 200 gr smantana grasa ( cel putin 30%)
- 5 oua
- un praf de sare
- 1 lingura coniac sau rom
- 100 gr zahar
- coaja si sucul de la 1 lamaie
- coaja si sucul de la 1 lime
- 2 oua
- 180 gr unt 80% grasime
- 100 ml smantana dulce pentru frisca
- fructe Kumquat zaharisite
- coaja de lime
1. Intr-o cratita cu fund dublu puneti la foc mic ciocolata rupta in bucati, cafeaua si untul. Cand ciocolata s-a topit, dati deoparte si lasati la racit.
2. Mixati ouale cu un praf de sare, adaugati zaharul in ploaie si continuati sa amestecati pana ce acestea isi dubleaza volumul.
3. Amestecati cu grija cu ajutorul unui tel ciocolata si smantana, apoi incorporati ouale. Adaugati coniacul sau romul.
4. Ungeti o forma cu unt si tapetati-o pe fund cu hartie de copt, turnati amestecul si coaceti timp de 30-40 minute la 170-180 grade. ( eu am imbracat toata forma cu hartie de copt si la final compozitia s-a strans pe margini; data viitoare tapetez doar baza )
5. Lasati cateva minute la racit, desprindeti cu cjutorul unui cutit marginile blatului, eliminati hartia de copt si asezati-l pe o farfurie.
Mod de preparare crema :
1. Amestecati intr-o cratita cu fund dublu zaharul cu coaja de lamaie si lime, adaugati sucul de la cele doua fructe, apoi cele doua oua si puneti la foc mic.
2. Amestecati continuu cu telul pana incepe sa se ingroase, strecurati si lasati putin la racit.
3. Incepeti sa adaugati untul putin cate putin mixand la viteza mica. Lasati la rece jumatate de ora.
4. Bateti frisca si amestecati-o cu crema de mai sus cu ajutorul unui tel. Aveti grija, daca nu s-a racit indeajuns crema de lamaie, compozitia se poate taia.
5. Puneti crema intr-un posh si ornati dupa preferinta.
6. Dati la rece si serviti dupa cateva ore, cand crema de lamaie s-a intarit.
Pofta buna !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu