Mi-am dorit un tort deosebit pentru o zi speciala, asa ca m-am straduit sa fie ceva fin, gustos si dragut precum sarbatoritul. Am riscat mult facand cremele pe baza de unt, ma gandeam la prajiturile de pe vremuri de la cofetarie cu multa crema, ce nu erau pe gustul meu, insa la final mi-am dat seama ca am facut o alegere fericita, oaspetii au fost extaziati. Un singur lucru a lipsit sa fie perfect, ar fi trebuit insiropate mult mai bine blaturile de ciocolata, cu putin rom, sau stropit cu Irish cream, sau ce va place.
Cu mici modificari sau adaugiri, m-am inspirat din retetarul fetelor de la Savoriurbane.
Am folosit o forma de 26 cm.
Ingrediente doua blaturi de ciocolata :
- 5 oua
- 100 gr zahar
- 100 gr ciocolata cu lapte
- 30 ml lapte condensat
- 175 gr faina
- 1 pachet zahar vanilat
- un praf de sare
Ingrediente sirop pentru blaturi ciocolata:
- 100 grame zahar
- 200 gr apa
- 50 ml rom sau Irish cream
Ingrediente doua blaturi cu alune:
- 5 albusuri
- 100 gr alune macinate
- 100 gr zahar
- 1 lingura amidon
- 1 pachet zahar vanilat
- un praf de sare
Crocant de alune :
- 100 gr alune
- 75 gr zahar
Ingrediente crema ciocolata si vanilie:
- 10 galbenusuri
- 250 gr zahar
- zahar vanilat
- 50 gr cacao olandeza
- 100 gr ciocolata cu lapte
- 400 gr unt 82% grasime ( am folosit President )
Ingrediente crema de mascarpone cu cafea :
- 150 gr mascarpone
- 150 ml smantana pentru frisca
- 1 lingura cafea solubila
- 1 lingura apa
- 1 lingura zahar pudra
Ingrediente crocant de alune pentru imbracat tortul :
- 200 gr alunede padure putin prajite
- 120 gr zahar brun
- 30 ml apa calduta
Decor :
- 50 gr ciocolata alba
- o ramurica de coacaze
Mod de preparare blaturi de ciocolata :
1. Topim ciocolata la Bain-Marie si o amestecam cu laptele condensat. Lasam la racit.
2. Batem albusurile spuma cu praful de sare, adaugam zaharul, zaharul vanilat si batem in continuare, apoi galbenusurile pe rand.
3. La final adaugam treptat faina si amestecam usor cu un tel pana la omogenizare.
4. Impartim compozitia in doua si coacem pe rand blaturile in forma tapetata cu hartie de copt, 20 minute la 160 grade. Facem si testul cu scobitoarea, in caz ca aveti un cuptor cu gaz.
Mod de preparare blaturi cu alune :
1. Mixam albusurile ca pentru beze cu praful de sare si zaharul.
2. Adaugam amidonul , impartim in doua si coacem 20 minute la 160 grade, separat doua blaturi tot in forma de 26 cm , tapetata cu hartie de copt unsa cu putin unt.
Mod de preparare sirop :
1. Punem zaharul intr-o craticioara la foc mic, amestecand pana ce se topeste. A
Zaharul se pune intr-o craticioara pe foc mic, amestecand pana la topire.Adaugam apoi apa fierbinte si lasam pana ce zaharul este complet dizolvat.
Mod de preparare crocant de alune pentru crema de vanilie:
1. Zdrobim alunele cu piua astfel incat sa avem atat bucatele mari cat si mici.
2. Intr-o tigaie teflonata punem zaharul la caramelizat, avand grija sa nu se arda. Adaugam alunele pana la inglobare. Le scoatem pe o hartie pergament data cu putin unt si lasam la racit.
3. Punem crocantul intr-o punga si il maruntim cu ajutorul unui ciocan de snitele.
1. Mixam galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat pana ce isi dubleaza volumul, apoi turnam continutul intr-o cratita cu fund dublu si punem la foc mic amestecand continuu cu un tel.Cand a inceput sa se ingroase, dam la o parte de pe foc si impartim continutul in doua.
a. Crema de ciocolata : Intr-una din jumatati adaugam cacaoa cernuta si mai lasam doua minute pe foc pana se inglobeaza.Dam deoparte si adaugam ciocolata topita in prealabil. Cand s-a racit, punem jumatate din cantitatea de unt, batut spuma, in compozitie si amestecam cu un tel pana s-a omogenizat.
b. Crema de vanilie cu alune : In compozitita oprita adaugam si restul de unt (200gr ) batut spuma. Oprim deoparte 3-4 linguri pentru a imbraca torul pe laterale, apoi adaugam crocantul de alune.
Mod de preparare crema de mascarpone cu cafea :
1. Dizolvam intr-o cescuta cafeaua solubila in apa.
2. Restul ingredientelor le punem intr-un bol si le mixam pana se formeaza o crema fina. Adaugam cafeaua si mixam pana la uniformizare.
Mod de preparare crocant de alune pentru imbracat tortul :
1. Zdrobim alunele cu piua.
2. Intr-o tigaie teflonata punem zaharul cu apa si alunele la foc mic amestecand continuu pana la caramelizarea zaharului. . Lasam la racit.
Asamblare tort :
1. Asezam un blat de ciocolata pe un platou si montam un inel in jurul lui.
2. Stropim blatul cu jumatate din sirop.
3. Punem jumatate din crema de ciocolata si nivelam.
4. Apoi urmeaza un blat cu alune
5. Crema de vanilie cu crocant de alune
6. Urmeaza al doilea blat de ciocolata pe care il insiropam cu siropul ramas.
7. Turnam crema de mascarpone si nivelam
8. Al doilea blat cu alune.
9. Crema de ciocolata ramasa.
10 Ungem pe laterale cu crema de vanilie oprita si alipim crocantul de aceasta.
11. Decoram.
O feliuta subtire va ajunge, va asigur.
Sa aveti pofta !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu