N-am postat-o pana acum, chiar daca am mostenit-o de peste patruzeci de ani, la randul ei, mama primind-o de la o prietena farmacista, cea care l-a si botezat asa. Cel mai probabil, reteta apartinea bunicii ei. Este un dulce cu care eu am crescut, poate este primul tort in care am avut calitatea de invatacel. Nu am gasit pana acum o varianta asemanatoare pe net, cu o alta denumire, deci nu are notorietatea prajiturilor cunoscute precum prajitura Televizor sau Alba ca Zapada, insa va asigur ca este un tortulet deosebit ce merita incercat.
Combinatia intre blatul de cacao umed cu nuca si gem acrisor de caise, crema fina de unt cu ness si cacao , ornat cu frisca simpla, naturala, din smantana, inca imi trezeste amintiri din perioada in care eram micuta.
Pe vremea aceea, noi cumparam frisca de la cofetarie, era facuta din smantana naturala si batuta la niste mixere mari. O faceau pe loc, avea un gust foarte bun si pentru asta merita sa ne asezam la cozi imense. Parca si-acum retraiesc acele momente, cand asteptam sa ne vina randul, fugeam la vitrina cu prajituri, imi lipeam nasucul de geam si o rugam pe mama sa-mi cumpere "si data, si data si data ", deci eu voiam din toate cate ceva. Este un tablou mic, micut, dintr-o imensa galerie, care ma ma poarta in timp in anii minunati ai copilariei.
Pentru tot ce m-a invatat, ii doresc mamei sa fie sanatoasa ani multi inainte, ca sa o pot rasplati pentru tot ce-a facut pentru mine.
Ii multumesc in fiecare zi, iar astazi ii ofer cu toata dragostea acest tort minunat.
Ingrediente blat :
- 6 oua
- 7 linguri nuci macinate
- 6 linguri zahar pudra
- 2 linguri cacao
- 1 lingura pesmet
- 2 linguri gem de caise
Mod de preparare :
1. Se mixeaza galbenusurile cu zaharul pana ce isi dubleaza volumul, apoi se adauga nucile macinate, cacaoa, pesmetul si gemul de caise. Separat se bat albusurile si cand s-a format bezeaua, omogenizam usor cu amestecul de galbenusuri. Coacem in cuptorul preincalzit intr-o forma tapetata cu unt si hartie de copt cu diametrul de 22 cm, la 150 grade, 30 de minute.. Lasam sa se raceasca in forma.
Ingrediente crema :
- 200 gr zahar
- 1 lingura cacao
- 1 lingura ness
- 3 oua
- 50 gr stafide lasate la inmuiat in apa cu o lingurita de esenta de rom
- 1 lamaie, coaja si zeama
- 200 gr unt
Mod de preparare :
1. Se amesteca toate ingredientele, mai putin lamaia si untul, se pun la foc mediu si se lasa sa dea cateva clocote. Amestecam tot timpul cu un tel deoarece are tendinta sa se lipeasca. Cand devine ca o budinca, dam deoparte si adaugam coaja si zeama de lamaie si untul taiat bucatele. Omogenizam si lasm la racit.
Pentru ornat:
- 200 ml smantana fermentata
- 100 ml smantana pentru frisca vegetala ( o puteti inlocui cu smantana daca o gasiti pe cea speciala pentru frisca )
- 2 linguri de zahar pudra
- toporasi
In mod normal, ar fi trebuit sa folosesc smantana dulce, pentru frisca, dar, atata timp cat nu gasesc de cumparat, prefer sa fac aceasta combinatie cu smantana fermentata, sa pot obtine un gust asemanator cu frisca naturala. Folosesc frisca vegetala doar sa pot orna frumos tortul. Data viitoare voi cauta la tarani smantana dulce sau la magazin daca exista ceva asemanator.
Asamblare:
1.Taiem blatul in doua cu mare grija, deoarece este foarte faramicios.
2.Adaugam jumatate din crema, iar peste ea stafidele scurse de apa.
3.Asezam al doilea blat si acoperim cu cealalata jumatate de crema.
4.Ornam cu frisca si toporasi.
Tips&tricks :
1.Nu va temeti daca vi se pare ca este multa lamaie, ea va da un gust deosebit cremei.
2.De preferat ar fi sa intindeti crema cand este aproape racita, altfel, daca se intareste prea mult e mai dificil de uniformizat pe blatul faramicios.
3.Il puteti incadra in categoria torturi festive, este foarte gustos.
Pofta buna !
intradevar o reteta deosebita, nu degeaba blogul tau se numeste gust divin!
RăspundețiȘtergerecozia
Multumesc din suflet !
ȘtergereSi cu gemul de caise ce facem ?
RăspundețiȘtergereAm actualizat acum, multumesc de atentionare.
Ștergere