26 august 2013

Inghetata de catina si zmeura




Ideea de a face inghetata de catina mi-a venit saptamana trecuta. Pentru ca stim cu totii cat este de buna catina pentru imunitate, anul trecut am pus la borcan cu miere pentru utilizarea ei pe timpul iernii. Din pacate, n-am cules-o de pe codite si a fermentat.
Anul acesta am reusit o alta metoda de pastrare si anume am dat-o prin blender, apoi am strecurat-o, obtinand astfel un sirop fin. La aceeasi cantitate de catina am adaugat miere.
Atat de mult mi-a placut gustul acestui amestec incat primul gand a fost sa creez o inghetata acrisoara , aromata, sanatoasa  si plina de culoare.
Cu aceasta ocazie, draga Catalina, raspund prezent la concursul realizat pe blogul tau !

Si pentru ca are Aroma de vacanta, trimit poastarea catre Provocarea Dulce Romanie , gazduita in luna august de catre Diana.


Ingrediente :
  • 200 gr catina
  • 500 gr zmeura
  • 200 gr caju
  • 250 ml lapte de cocos
  • 300 gr miere de salcam
  • zeama de la 1/2 lamaie
Mod de preparare :
  1. Se pune la hidratat timp de 2-3 ore caju-ul. 
  2. Se spala bine catina si se pun in robot fructele pana ce sunt bine zdrobite. Pentru eliminarea samburilor si obtinerea unui suc fin se dau prin strecuratoare. Din 200 gr de catina rezulta 80-90gr suc. La fel se procedeaza si cu zmeura.  
  3. Cele 200 gr de caju hidratate se amesteca cu zeama de lamaie si se mixeaza la un robot performant pana se obtine o crema fina.
  4. Intr-un castron mai mare se combina sucul de catina si zmeura, laptele de cocos, mierea si pasta de caju , amestecandu-le pana ce mierea este bine inglobata.
  5. Se toarna compozitia in masina de inghetata sau se da la congelator si se amesteca din 20 in 20 minute. 
  6. Se decoreaza dupa preferinta, dar musai cu frunzulita de menta, ca-i tare draguta.


                                                                                                

Pofta buna !

20 august 2013

Pastrav cu legume si sos de rosii picant


Daca m-ar intreba cineva ce mancare prefer, as raspunde fara nicio urma de indoiala : Peste cu legume la cuptor. Mai nou, de cand am descoperit  sosul picant din rosii Cherry sau rosii Principe Borghese, il fac tot mai des, utilizandu-l  la diverse preparate . Astazi l-am pus in valoare in combinatie cu pastrav si legume. Sosul rezultat a fost unul de exceptie.
In alta ordine de idei, nu trebuiesc respectate intocmai cantitatile, pot varia in functie de preferinte.
Ingrediente :
  • 4 pastravi
  • 2 cartofi
  • 2 cepe rosii
  • 200 gr ciuperci
  • cateva rosioare mici pentru design
  • 1 morcov mare
  • 1 lamaie
  • 3-4 linguri ulei de masline
Pentu sosul de rosii picant :
  • 500 gr rosii mici si lunguiete ( Principe Borghese, sunt foarte dulci si gustoase ), le-am gasit la o taranca in piata
  • 5-6 tije tarhon
  • 1 legatura mica patrunjel
  • 1 capatana usturoi ( nu se va folosi la varianta pentru iarna )
  • 4 linguri ulei de masline
  • sare, 1 lingurita
  • 1/2 lingurita fulgi de chilli ( micsorati cantitatea daca nu va place foarte iute )


Mod de preparare :
Pestele se spala si se curata foarte bine.
Cartofii se spala, se curata de coaja si se taie felii nu prea groase. Se presara sare.

 
Peste acestia se pune ceapa curatata si taiata rondele.
Apoi morcovul taiat rondele, ciupercutele curatate si spalate si rosioarele pentru décor. Punem sare si peste acestea.
Asezam apoi pestii dati cu sare pe patul de legume si peste ei  lamaia taiata felii. Stropim totul cu ulei de masline, acoperim tava cu folie de aluminiu si o introducem in cuptorul preincalzit, la foc mediu.
Lasam jumatate de ora si scoatem folia de deasupra.
Prepararea sosului picant o gasiti aici.
Turnam peste pesti sosul de rosii picant si mai lasam la cuptor 15-20 minute pana se mai evapora zeama.
A fost exceptional !
 Pofta buna !


16 august 2013

Tarta cu dovlecei si masline


O tarta gustoasa ce se prepara foarte rapid. Multumesc Laura pentru idee. Din punctul meu de vedere, maslinele si parmezanul au fost cele care au intensificat gustul. Cantitatea este pentru o forma cu diametrul de 24 cm.


Ingrediente :

  • 2 dovlecei medii, tineri 
  • 1 morcov mare
  • 100 gr branza de oaie
  • 1 legatura patrunjel
  • 3 oua
  • 2 lingurite oregano
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 40 masline
  • 4 linguri ulei de masline
  • 150 gr faina
  • 50 gr parmezan pentru deasupra
  • piper

Mod de preparare :

Dovleceii se curata de coaja si se dau pe razatoarea cu ochiuri mari. Se presara sare deasupra si se lasa cateva minute, apoi se storc bine de apa.
Morcovul se da pe razatoarea cu ochiuri mici, la fel si branza. Patrunjelul se toaca mic.

Ouale se bat cu un praf de sare, se adauga apoi oregano si praful de copt.
Amestecam toate ingredientele, inclusiv uleiul si maslinele carora le-am scos samburii, iar la final adaugam faina. Pentru ca am stors dovlecelul de apa, fata de reteta originala a fost nevoie de mai putina faina.
Compozitia nu trebuie sa "curga", ci sa arate mai degraba ca o smantana groasa.

Tapetam forma cu unt si faina , turnam compozitia, nivelam si radem 50 gr parmezan deasupra.
Punem in cuptorul preincalzit aproximativ 30 minute pana devine aurie.

Sincera sa fiu, noua nu prea ne-a ajus. Sau poate sa fi fost atat de buna ? 

Pofta buna !


15 august 2013

Sos de rosii picant



sos de rosii picant

Despre rosii, numai de bine. Se prepara usor, sunt foarte bune la gust, iar paleta de retete este infinita. Preferatele mele sunt rosiile coapte la gratar, amestecate cu usturoi maruntit, sare si putin ulei.
Pentru ca n-am mai fost demult la un gratar cu prietenii, m-am gandit sa fac un sos asemanator, pe care-l pot folosi ca garnitura la friptura sau peste la cuptor sau chiar sa-l congelez pentru iarna.
Draga mea Diana, stii cum e, nu e pentru cine se pregateste, ci pentru cine se nimereste. N-am mai apucat (inca) sa fac un preparat cu arome de vacanta , ci am ramas fidela Mariei Sale, Rosia.
Impartasesc cititorilor tai aceasta minunatie la provocarea lunii august Dulce Romanie.

Ingrediente :

  • 500 gr rosii mici si lunguiete ( Principe Borghese, sunt foarte dulci si gustoase ), le-am gasit la o taranca in piata
  • 5-6 tije tarhon
  • 1 legatura mica patrunjel
  • 1 capatana usturoi ( nu se va folosi la varianta pentru iarna )
  • 4 linguri ulei de masline
  • sare, 1 lingurita
  • 1/2 lingurita fulgi de chilli ( micsorati cantitatea daca nu va place foarte iute )


 Totul este mai mult decat simplu. Spalam rosiile foarte bine si le taiem in doua. Le punem intr-o craticioara cu uleiul si le lasam la foc mediu pana incep sa se inmoaie, amestecand din cand in cand.
 Adaugam sarea, si mai lasam sa se evapore din zeama, cam zece minute, apoi turnam usturoiul dat prin presa si fulgii de chilli. Spalam tarhonul si patrunjelul, le tocam si le punem peste rosii.
O parte l-am folosit la peste (pastrav) pe pat de legume, iar o parte l-am congelat.
Cam asta-i tot. Mi-as dori sa-l incercati si sa-mi spuneti daca am avut dreptate.
Pofta buna ! 

9 august 2013

Chec cu lamaie si afine




                             chec cu lamaie
Imi place foarte mult acest chec, are consistenta umeda si este foarte aromat. Am descoperit destul de recent acest tip de compozitie si o prefer in locul celei pufoase. Nu-mi place sa fac reclama, insa pot afirma cu sinceritate ca gustul e desavarsit.


Ingrediente :

  • 4 oua mari
  • 300 gr zahar
  • 230 gr unt
  • 320 gr faina
  • zeama si coaja de la 1 lamaie
  • 5 linguri iaurt gras
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • un praf de sare
  • 1 ceasca de afine
Glazura :
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • 2 linguri zahar pudra
Mod de preparare : 

Untul moale se mixeaza cu zaharul pana devine cremos.

Se adauga ouale pe rand si mixam bine dupa fiecare pana la omogenizare.
Spalam bine lamaia si o razuim.Adugam sarea, zeama, coaja de lamaie si iaurtul.
Peste crema de unt adaugam faina cernuta amestecata cu praful de copt.
Tapetam cu hartie de copt o forma de 17x8x6 cm, turnam jumatate din compozitie si presaram afinele spalate si scurse.
Adaugam si restul de compozitie , nivelam si dam la cuptorul incins in prealabil.
 Lasam aproximativ 30-40 minute la foc mediu pana cand s-a rumenit si trece testul cu scobitoarea. Pentru design se pot pune deasupra cateva felii de lamaie.
Il scoatem pe un platou si cat este cald turnam glazura deasupra. Pentru obtinerea acesteia, am amestecat zeama de lamaie cu zaharul pana devine o pasta omogena. Se mai poate adauga zahar sau zeama de lamaie pana la consistenta dorita. La mine a fost mai "curgatoare".
Se lasa la racit si se portioneaza.
Pofta buna !
chec cu lamaie


7 august 2013

Ciorba de rosii deasa



Una dintre ciorbele mele preferate este cea de rosii. Gustul dulceag si plin de aroma il obtinem doar vara, cand rosiile se coc in lumina directa a soarelui.
Am invatat s-o prepar de la tata, fiind o reteta specifica zonei de sud a Romaniei. La fel o gatea si bunica mea si iaca-ta la fel o prepar si eu. Nu uit nici acum mirosul vrejului de rosie si a leusteanului proaspat rupt, crescut langa fantana. Aceste amintiri imi sunt inca vii in memorie.
Mai jos, doua fotografii din vremuri demult apuse, cand bunicul cultiva rosii adevarate, iar eu le savuram cu nesat. 



Si pentru ca-mi plac atat demult si mi-a fost dor de gustul autentic, am incercat o mini productie pe balcon. In al doilea rand, nu puteam sa nu particip la provocarea lunii august "Dulce Romanie" pe blogul Dianei, unde Maria sa Rosia este vedeta.

Cele mai cultivate de catre bunicul si tatal meu erau soiul "inima de bou", carnoase si delicioase. Nu prea am vazut in ultima vreme la tarani si din pacate, cei care se ocupa sunt prea putini. 
 

Nu-mi ramane decat sa recomand din toata inima aceasta bunatate !


Ingrediente :

  • 4 kg rosii carnoase si crescute fara ingrasamant
  • 3 ardei grasi
  • 2 cepe
  • 1 morcov mare
  • 1 pastarnac (optional, nu era in reteta de baza )
  • 1 legatura patrunjel verdeata
  • 2-3 legaturi leustean
  • 2 linguri ulei de floarea soarelui presat la rece
  • 100 gr fidea ( eu am avut fidea de orez )
  • sare
Spalam bine rosiile si le decojim. Stiu, o sa-mi spuneti ca era mai usor sa le pun in apa clocotita cateva minute, dar nu, ciorba e mult mai gustoasa astfel.
Cantitatea este pentru o oala de 5 kg. Punem rosiile decojite in oala si le "storcim" cu ajutorul aparatului pentru piure. Nu trebuie insistat prea mult, prefer um amestec mai grosier.


Adaugam peste rosii morcovul spalat, curatat si dat prin razatoare. La fel procedam si cu pastarnacul. Taiem ceapa marunt, ardeiul gras cubulete si tocam legatura de patrunjel. Le punem peste rosii. Completam cu apa aproape pana sus si lasam sa fiarba 15-20 minute la foc mediu.
Potrivim de sare si gustam daca toate sunt fierte.
Inchidem focul si adaugam leusteanul tocat si fideaua. Nu e necesara fierberea separata a  acesteia, se va umfla in cateva minute. Tot acum adaugam si uleiul.

Se poate servi atat rece, cat si calda, asezonata cu ardei iute si verdeata proaspata.

Pofta buna !



Pages

Vizitatori

Totalul afișărilor de pagină

Followers

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...