30 mai 2012

Socata


Prepar aceasta bautura de foarte multi ani. Este racoritoare si gustoasa. Pacat ca nu tine prea mult, trebuie consumata destul de repede. Momentul in care incepe sa se aciduleze este propice pentru a fi servita. Daca fermenteaza prea mult si nu este pastrata la frigider, se poate intampla ca sticla sa explodeze de  la presiune, deci, aveti grija ! 


sirop de soc

Ingrediente :                               12-15 flori de soc
                                                        10 litri apa
                                                        1,5 kg zahar
                                                        4 lamai stoarse
                                                        1 lamaie taiata in 4
                                                        2 linguri otet de mere

 Mod de preparare : 

Se spala florile scufundandu-le in apa, nu cu jet,  avand grija sa nu se scuture de pe codite si se aseaza intr-un borcan de 10 l.
Spalam lamaile , iar patru dintre ele le stoarcem si le punem peste florile de soc impreuna cu coaja ramasa.
Adaugam zaharul, otetul, apa si lamaia taiata in patru sau chiar felii si amestecam de cateva ori.
Acoperim borcanul cu o farfuriuta si-l lasam 4-5 zile la fermentat, amestecand cel putin o data pe zi. Ne dam seama cand e gata in momentul in care incepe sa se tulbure.
In ziua a cincea, se strecoara si se pune in sticle. In cazul in care nu este indeajuns de acidulata se mai lasa o zi la caldura si in mod cert a doua zi va fi tocmai buna.
Se pastreaza la frigider.


 Un deliciu !






28 mai 2012

Prajiturele cu ciocolata, bezea si unt de arahide



ciocolata bezea unt de arahide


Bucuria pe care am resimtit-o cand am primit vasul Pyroflam a fost comparabila cu bucuria unui copil care-si gaseste cadourile sub bradul de Craciun. N-am putut sa ma exteriorizez, ca deh, mai erau vecini pe la geam, insa, in adancul sufletului emotia a fost imensa.

Fin, delicat si dragut pe de-o parte, astepta cu nerabdare momentul demonstratiei calitatilor cu care a fost prezentat : rezistenta indelungata de gatit la temperaturi scazute, prepararea sau incalzirea mancarii  folosind vasul direct din congelator, capacitatea de mentinere a caldurii chiar dupa oprirea focului.

Pentru cea de-a doua etapa a concursului Bucatar Real m-am gandit sa realizez o prajitura cremoasa (unt de arahide ), ciocolatoasa ( multa cioco ) si pufoasa ( bezea ). Sa-nceapa aventura !





Ingrediente :                                        110 gr unt
                                                                   150 gr zahar
                                                                   1 lingurita praf de copt
                                                                   un praf de sare
                                                                   150 gr faina
                                                                   1 ou
                                                                   1 pastaie de vanilie
                                                                   100 gr biscuiti digestivi sau cu graham
                                                                   200 gr ciocolata cu lapte
                                                                   3 albusuri+150 gr zahar
                                                                   3 linguri unt de arahide
                                                                   50 gr arahide in ciocolata pentru ornat
                                                                  

Mod de preparare :   Amestecam intr-un bol untul moale impreuna cu zaharul pana se deschide la culoare.
Adaugam oul (care e acoperit de faina, nu se mai vede...), bobitele de la pastaia de vanilie, faina amestecata cu praful de copt, sarea si amestecam .
Apoi zdrobim biscuitii si ii punem peste amestecul de unt, continuand omogenizarea. Impartim aluatul : 2/3 pentru baza si 1/3 pentru deasupra.
Acum intra in scena actorul principal , vasul Pyroflam !
Tapetam cu hartie de copt si unt forma si adaugam 2/3 din coca, modeland-o usor pe fundul vasului.
Asezam deasupra ciocolata taiata bucatele.....eu n-am avut 200 gr, asa cum prevede reteta, dar , cu cat mai multa, cu atat mai buna.
Topim 40 secunde la microunde untul de arahide si-l turnam deasupra ciocolatei.
Facem o bezea din cele 3 albusuri si 150 gr zahar.
O turnam deasupra untului de arahide.
Fiind destul de greu de modelat coca, pentru partea de sus, se va intinde intre doua folii de plastic, cu diametrul corespunzator formei.
Asezam cu grija foaia peste bezea.
Incalzim cuptorul si coacem 30-35 minute pana ce se formeaza o crusta aurie.
Se taie cand este complet rece, eventual a doua zi si se orneaza dupa preferinta.

Multumesc Real !



24 mai 2012

Sos Uncle Ben`s





sos pentru paste si orez


Sunt preparate care sunt mult mai gustoase cand sunt realizate de sotul meu, indeosebi "specialitatile". Una dintre ele este sosul Uncle Ben`s, sos pe care noi il folosim la orez si la paste.
Se poate servi pe loc, sau se poate pastra in borcane la frigider, insa nu pentru mult timp, mie cel putin mi se pare ca-si mai pierde din calitate dupa o perioada.



Mai jos, exact asa cum a fost facut, insa, conform indicatiilor MasterChef .....adica ale sotului,  putem adauga sau elimina din legume, in functie de preferinte. O singura exceptie : ananasul si ardeiul gras raman pe pozitie.

Ingrediente :                                1 ceapa
                                                           2 morcovi
                                                           1/2 telina
                                                           1 felie ananas
                                                           1 vanata mica
                                                           1 dovlecel mic
                                                           cateva buchetele de brocoli
                                                           400 gr ciuperci champion micute
                                                           1 ardei gras portocaliu sau rosu
                                                           1 cutie rosii taiate
                                                           piper verde
                                                           piper negru
                                                           piper Szechuan
                                                           ulei de masline
                                                           1 lingura otet merisor ( sau de mere )
                                                           2 linguri zahar brun
                                                           sare dupa gust
                                                          
Mod e preparare :     Se toaca ceapa si se caleste in uleiul de masline impreuna cu zaharul brun.

Morcovii si telina se taie fideluta si se adauga peste ceapa. Lasam doua, trei munute la foc mediu.
Taiem o felie dintr-un ananas si o tocam bucatele.La fel si vanata si dovlecelul.
Le adaugam peste mixul de legume impreuna cu buchetelele de brocoli.
Adaugam sare.
Adaugam si ciupercile curatate, spalate si feliate.
Apoi ardeiul gras taiat fasii.
Se lasa cam 15 minute, nu foarte mult, sa nu se inmoaie prea tare si se pun si rosiile cubulete ( la cutie).
Se condimenteaza cu piperul si se mai adauga sare daca mai este nevoie si otetul.
Se lasa sa mai scada , eventual , daca sosul nu este legat se adauga o lingurita de amidon amestecata in prealabil cu putin sos.

O bunatate, la fel ca tot ce face "MasterChef-ul" meu! Si sper ca n-am omis nimic.......
Pofta Buna !


22 mai 2012

Almond Roca


Prajiturile gen Snickers sunt preferatele mele. Combinatia de alune de padure sau migdale cu crema caramel si ciocolata este divina. Ca de exemplu, prajitura Almond Roca, inspirata de aici. Exista multe variante, iar daca gasiti alta care va face cu ochiul si iese buna, lasati un mesaj.


prajitura cu caramel si alune
Pentru faptul ca suntem mari amatori de dulciuri, portia mi s-a parut destul de mica, asadar, va urma un bis.
Ingrediente :                                        200 gr migdale impartite in doua
                                                                   220 gr zahar brun
                                                                   230 gr unt
                                                                   300 gr ciocolata cu lapte

Mod de preparare :      Se prajesc mai intai migdalele, imi plac mai mult asa decat crude.


Intr-un vas cu fundul dublu se pune untul la topit.
Se adauga zaharul, amestecand pana se topeste.
Si se lasa pana incep sa apara bule.
Amestecam continuu.
In reteta originala, se specifica timpul de fierbere 12 minute,  insa eu m-am grabit, si nu l-am lasat sa prinda culoarea caramelului ceea ce n-a fost tocmai bine. Dar aveti rabdare pana devine ca in poza de mai jos, abia atunci il putem turna peste primul strat de migdale.
Am ales un vas cu dimensiunea 18x28 cm, insa mi s-a parut cam mare, in ideea in care mi-ar fi placut ca prajiturile sa iasa mai inalte.  Tocam jumatate din cantitatea de migdale (100 gr) si le aranjam pe fundul vasulul uns cu unt.
Caramelul fierbinte il turnam si il nivelam peste stratul de migdale.


Tot acum, cand caramelul este fierbinte, aranjam ciocolata deasupra si o lasam cateva minute pana incepe sa se topeasca.
Cu ajutorul unei linguri, cu miscari circulare uniformizam ciocolata.
Cat mai este calda, presaram si restul de migdale si apasam putin pana intra in ciocolata.
O nebunie !

Pofta buna !


14 mai 2012

Ciulama din pipote si inimi de pui

 Daca ma pricep sa fac ceva foarte bine, pot sa afirm ca acest lucru este ciulamaua. Ne place tuturor si o fac destul de des, atat din pipote si inimi, cat si din ciuperci. Este foarte gustoasa, cremoasa si satioasa.
Singurul lucru de care-mi pare rau este faptul ca la poza de final n-am folosit o farfuriuta mai colorata pentru a iesi in evidenta "eroina principala", insa cu prima ocazie, remediez.
Pentru ca sunt abonata  la blogul bucatareselevesele, am aflat de existenta concursului "Bucatar real" organizat de Real-Hypermaket si m-am gandit ca aceasta reteta ar fi potrivita pentru a putea folosi produsul Pyroflam, oferit de Real ca premiu.

 Ciulama



Ingrediente :                                  1 ceapa medie
                                                             600 gr pipote si inimi
                                                             500 gr lapte
                                                             400 gr zeama in care a fiert carnea
                                                             130 gr faina
                                                             1 lingurita Mirodenia
                                                             100 ml ulei
                                                             60 gr unt
                                                             1 legatura marar
                                                             1 legatura patrunjel
                                                             piper

Mod de preparare :  Mai intai spalam si curatam pipotele si inimile si le punem la fiert.  Tocam ceapa si o punem la calit impreuna cu uleiul si Mirodenia. Multa lume nu foloseste ceapa la ciulama, insa noua ne place foarte mult. Cine doreste o mancarica mai dulceaga, poate sa elimine ceapa.
                                        


Cand e aproape gata, adaugam untul si il lasam sa se topeasca.
Adaugam treptat faina si amestecam energic cu un tel.
Trebuie actionat rapid sa nu se formeze cocoloase.

Incepem sa adaugam zeama de la carne, care trebuie sa fie fierbinte.



 Pe masura ce adaugam lichidul, vom observa ca ciulamaua incepe sa se formeze, iar la inceput este destul de vartoasa.

Cand am terminat de adaugat zeama de carne, continuam sa adaugam cate putin laptele fierbinte, amestecand continuu.
Ne oprim sa adaugam din lapte im momentul in care arata ca o smantana "curgatoare". Acum lasam sa fiarba cateva minute la foc mic, se vor observa formandu-se niste bule punctiforme. Aici s-ar vedea performanta vaselor Pyroflam !

Tocam pipotele si inimile.
Apoi verdeata.
si le adaugam peste ciulama.
Adaugam piperul.
Servim fierbinte alaturi de mamaliguta.
Pofta buna !


Pages

Vizitatori

Totalul afișărilor de pagină

Followers

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...