23 februarie 2016

Tort Napoleon




Prima data am vazut acest tort pe site-ul bucataras acum vreo trei ani si de atunci ma tot invart pe langa el. De fiecare data cand prepar un desert, intreb apropiatii cum si-ar dori sa fie dulcegaria. In mod constant, acelasi raspuns : cu multa ciocolata. Insa, vazandu-l la Dia cat de bine arata, mi-am zis ca acum e momentul meu. Asadar, a fost un tort surpriza, apreciat de una din tabere, cealalta, a ramas  tot cu gandul la ciocolaterii.
Pentru contrast, am adaugat in crema zeama de la o lamaie iar  peste doua foi am intercalat putina dulceata de cirese amare (prajituricisialtele mi-a facut cu ochiul) . Nu e greu de facut, incercati-l cu incredere !




Ingrediente foi :
  • 300 gr unt 
  • 82% grasime
  • 1 lingurita sare
  • 740 gr faina ( am folosit faina alba spelta, ecologica )
  • 2 oua
  • 1 lingura otet
  • 2 linguri coniac
  • 150 ml apa rece
  • 1 lingurita sare
Ingrediente crema :
  • 1100 ml lapte
  • 5 galbenusuri
  • 200 gr zahar
  • 7 linguri faina alba 
  • 300 gr unt
  • zeama de la 1 lamaie
  • 1 pastaie de vanilie
  • 1 borcan gem cirese amare (370 gr )
Mod de preparare foi  12 buc):
1. Taiem untul rece cubulete si-l amestecam cu faina. Va rezulta un aluat nisipos.
2. Batem ouale intr-un castron si adaugam sarea, otetul, coniacul si apa. Turnam peste amestecul de faina si framantam aluatul pana obtinem o compozitie ce nu se lipeste de degete. Avem grija sa nu se inmoaie untul prea tare, altfel, foile nu se vor mai desface la copt.
3. Impartim aluatul in 12 parti, dandu-le forma de bila, le acoperim cu folie alimentara si le dam la rece pentru 30 minute.
4. Din fiecare bila intindem o foaie subtire, direct pe hartie pergament. Ca sa aibe toata aceeasi dimensiune, o decupam cu ajutorul unei forme rotunde. Eu am folosit o forma cu diametrul de 22 cm. Lasam si marginile, deoarece le vom folosi la decorat.
5. Coacem foile in cuptorul preincalzit, la 200 grade timp de 5-6 minute, pana ce marginile incep sa se rumeneasca. Sunt destul de fragile, eu le-am scos din tava cu ajutorul unei palete destul de late.

Mod de preparare crema :
1. Intr-un vas cu fund dublu, amestecam ouale cu zaharul , adaugam putin lapte si continuam sa amestecam pana zaharul incepe sa se topeasca.
2. Adaugam faina, semintele de la pastaia de vanilie si restul de lapte si punem la foc mic. In tot acest timp, amestecam continuu cu un tel pana ce compozitia incepe sa se ingroase.
3. Dam vasul deoparte si adaugam untul taiat cubulete si zeama de lamaie. Amestecam cu telul pana ce acesta s-a topit.
4. Lasam la racit, acoperind vasul sa nu se formeze pojghita.

 Asamblare:
Se aseaza pe un platou prima foaie si se monteaza in jurul ei inelul reglabil. Ungem foaia cu doua, trei linguri de crema, astfel incat sa fie bine acoperita. In continuare, se procedeaza la fel pana se termina foile si crema. Intermediar, peste foaia trei si sapte punem cate doua, trei linguri de dulceata, aranjata uniform.
Resturile de aluat se faramiteaza si se orneaza tortul cu ele.

Tips & Tricks ( de fapt, cum ar fi perfect pentru mine )

De preferat este ca tortul sa fie servit a doua zi, astfel incat foile sa aibe timp sa se inmoaie.
As mai face inca 20% crema.
Foile le-as lasa sa fie rumene in intregime, nu doar marginile.

Pofta buna !








Pofta buna !





8 comentarii:

  1. Mi-nu-nat!
    Si mie mi-a facut cu ochiul mai demult, reteta Danei de la Prajituricisialtele, pentru ca are si dulceata.
    Tot asa am sa-l fac si eu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie mi-a placut mult, insa, asa cum spuneam, merita mai multa crema. Sau poate ne plac noua dulciurile cremoase, nu stiu ce sa zic :)

      Ștergere
  2. Si mie tot Dia mi-a dat insomnii :)))) Imi place tot! Si foile, si crema, si tortul pe de-a intregul, si inelul de inox :)))) Arata de senzatie! :X:X:x

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc :). Nu se numeste inel ?, ha, ha :))))))))))))))

      Ștergere
  3. Ma bucur mult ca l-ai incercat Ela si ca mi-ai dat dreptate ca nu era asa greu de pregatit.
    Mi-ar placea si mie sa incerc sa adaug si jeleu printre foi.
    Daca va plac prajiturile mai cremoase,sigur ca poti sa pui mai multa crema,noua nu ne plac asa.
    Oricum e o prajitura cu mult unt,asa ca dieta mea urla ca am dat cu ea de pamant :)))))))))))))
    Foarte mult imi place cum ti-a iesit.Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc :). Ai mei sunt obisnuiti cu dulciuri cremoase, de aceea am specificat ca-l voi face cu mai multa crema data viitoare. Despre dieta....no comment :)

      Ștergere
  4. huh e de munca nu gluma dar, MERITA!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e atat de greu, doar pare :)!Multumesc pentru vizita !

      Ștergere

Pages

Vizitatori

Totalul afișărilor de pagină

Followers

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...