Ingrediente :
- 60 foi de vita de vie ( am avut la congelator )
- 1 kg carne vita
- 100 gr orex
- 2 cepe medii
- 1 lingurita Mirodenia (optional )
- sare, piper
- 1 ardei Kapia
- 1 legatura marar
- 1 legatura patrunjel ( sau cateva fire de cimbru proaspat )
- ulei, cateva linguri
- 400 gr piure de rosii
Mod de preparare :
1. Ceapa se curata, se toaca si se caleste in ulei cu o lingurita Mirodenia. Se adauga orezul spalat in cateva ape si scurs si se mai lasa cateva minute la calit pana devine translucid. Se lasa la racit.
2. Carnea o tocam si adaugam ardeiul kapia taiat marunt ( noua ne place pentru culoare, insa nu schimba cu mult gustul ), apoi verdeata tocata si la final orezul racit cu tot cu uleiul in care a fost calit. Amestecam bine si potrivim de sare si piper. Daca amestecul de carne este prea tare mai adaugam putin apa si ulei, astfel incat orezul sa aibe de unde sa-si extraga apa necesara fierberii.
3. Am pus cate o lingurita din amestecul de carne pe fiecare frunza asezata cu fata lucioasa in jos si am rulat sarmalutele intocmai ca pe cele de carne.
4. Daca piureul de rosii este gros, il mai subtiem cu putina apa si adaugam sare si piper.
5. Am tapetat fundul cratitei cu un strat de frunze, apoi am aranjat sarmalutele circular. Peste fiecare strat se toarna o parte din sucul de rosii. Am acoperit apoi totul cu frunze de vita si am turnat restul de suc atat cat sa fie bine acoperite. Lasam la fiert pe aragaz cam jumatate de ora pana ce dau cateva clocote, apoi le mutam in cuptorul preincalzit si le lasam aproximativ o ora, la 180 grade pana scad si se rumenesc putin.
6. Le servim fierbinti, cu iaurt sau smantana.
Tips & tricks :
1. Imi aduc aminte ca mama le fierbea in bors si ieseau mai acrisoare, asadar, pentru cine e amator de un plus de gust, recomand sa incerce si asa.
2. In cazul in care frunzele de vita nu sunt tinere, acestea trebuiesc oparite in prealabil.
ne plac mult de tot. am luat si eu foi si le-am congelat
RăspundețiȘtergereeu le-am primit si ne-au placut foarte mult, o sa punem si noi anul acesta :)
Ștergereffff buneee, dar sa ne spui si noua cum pui foile, erau asa de fragede, bune, zici ca acum erau culese, mie nu mi-au stat niciodata asa bine la congelator de aceeia nici nu am mai pus de cativa ani....zi frumoasa draga mea!
RăspundețiȘtergereMultumesc, de data asta le-am primit de la o colega, dar mi-a spus ca le-a pus in pachetele de cate 10 cu o floare de marar la mijloc. Presupun ca le-a impachetat uscate si s-au pastrat foarte bine. O sa pun si eu anul acesta, dar am sa tin cont sa le culeg tinere !
Ștergere