8 februarie 2013

Tort Caramel



crema caramel
Acest tort am vrut sa fie unul deosebit, atat ca aspect, cat si ca gust, dar cum se spune, socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ. Daca gustul a fost pe placul meu, caci iubesc aroma de caramel, aspectul nu m-a multumit. Cu prima ocazie, cand il voi reface, sper ca voi realiza un design pe masura gustului.
crema caramel
De ceva vreme, am o noua pasiune, royal icing. Primele incercari au fost acesti trandafirasi portocalii. Din pacate, ajung sa fac fotografii doar noaptea tarziu si aparatul nu prea ma ajuta intr-atat de mult incat sa se poata observa adevarata lor fata. Oricum, fara ustensilele de adecvate, nu ies lucruri de calitate, asadar sunt in curs de achizitionare.

Pentru blat am folosit reteta de la Miha a tortului senzational, originalul aici.
  • 5 oua
  • 100 gr zahar
  • 70 gr faina
  • 50 gr gris macinat
  • 40 gr cacao
  • 125 ml ulei
  • 25 ml lapte
  • 2 linguri miere
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta vanilie
Galbenusurile se freaca cu zaharul si esenta de vanilie pana se albesc si rezulta o crema fina. Adaugam apoi faina, praful de copt, cacaoa si grisul, amestecate in prealabil. Turnam peste amestecul format uleiul, laptele si mierea. Albusele se bat cu un praf de sare si se incorporeaza usor amestecului de mai sus.


Compozitia se imparte in trei si se coc 3 foi in forma tapetata cu hartie de copt, la foc mediu, aproximativ 15 minute. Se scot cu tot cu hartie si se aseaza separat, nu una peste alta, caci se pot lipi.
Crema este formata din :

  • sos caramel : 200 gr zahar , 70 gr unt, 160 gr smantana pentru frisca. 
  • o cutie lapte condensat (397 gr )
  • 250 gr mascarpone
  • 10 gr gelatina granule
Prima data realizam sosul caramel. Modul de obtinere il gasiti AICI.

Din lapte condensat facem dulce de leche. Acesta se poate obtine foarte rapid, cu ajutorul cuptorului cu microunde. Se toarna continutul intr-un vas cu peretii foarte inalti (trebuie avut grija permanent fiindca se umfla ). Punem la putere medie (600w) 2 minute. Scoatem castronul si amestecam cu ajutorul unui tel. Repetam inca o data, uitandu-ne permanent pe gemuletul cuptorului, iar daca observam ca incepe sa dea pe afara, oprim 10-15 secunde pana acesta scade. Dupa doua ture va rezulta o crema precum o budinca mai moale, o lasam asa, fiindca la rece se va intari si mai mult. In cazul in care dorim sa obtinem caramele, mai suplimentam cu inca doua minute, crescandu-i astfel vascozitatea. Pentru crema noastra, sunt indeajuns doua perioade a cate doua minute.

La final, batem crema mascarpone si o amestecam cu dulce de leche si crema caramel, ambele racite.
Preparam gelatina conform instructiunilor de pe pachet si o turnam in fir subtire peste crema obtinuta, amestecand rapid pana la inglobare.


Pentru insiropat foile:        
  • 150 gr zahar tos          
  • 100 ml apa   
  • 50 ml Irish Cream 
Se pune zaharul intr-un vas metalic la foc mic amestecand continuu pana ce acesta se topeste. Adaugam apa si lasam sa fiarba pana la dizolvarea aramelului. Lasam la racit si adaugam crema de whiskey.

Pentru asamblare, folosim un inel metalic, asezand alternativ pe platou cate o foaie pe care o insiropam, adaugam 1/3 din crema, apoi foaie insiropata, 1/3 din crema, foaie si crema ramasa deasupra.

Se da la frigider 3-4 ore, sau chiar pana a doua zi pana ce se intareste crema. Din pacate, eu am uitat de gelatina si am asteptat in zadar intarirea ei. A fost gustos, insa fara aspect. Asadar, puteti sa-i dati o fata comerciala, la mine n-a fost sa fie. 

Pofta buna !

2 comentarii:

Pages

Vizitatori

Totalul afișărilor de pagină

Followers

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...