26 martie 2012

Cannelloni cu spanac, mozzarella si gorgonzola



Sunt mare amatoare de paste, le-as manca si simple, asezonate cu putin ulei de masline, piper  si verdeturi provensale. Acum insa, am pregatit cannelloni cu spanac, mozzarella si gorgonzola.

Ingrediente :            
  • 1 cutie cannelloni ( 250 gr ) 
  • 500-600 gr spanac proaspat ( sau congelat )
  • 200 gr mozzarella
  • 150 gr Goronzola sau Brie - pentru gust intens
  • 150 gr parmezan pentru deasupra
  • 1 ceapa
  • 2-3 catei de usturoi   
  • sare, piper
  • 400 gr smantana pentru gatit ( Gran Cucina sau Zuzu sau...)
  • unt pentru uns vasul
  • un praf de nucsoara ( optional )
         
                                                                 
Mod de preparare :   Spalam bine spanacul si il oparim 2-3 minute. Il lasam la scurs, iar cand s-a racit il stoarcem si il tocam mare.Pentru cine foloseste congelat, recomand sa fie cumparat spanacul-frunze, nu tocat. ( Bonduelle am vazut ca au spanac frunze )
Tocam ceapa si usturoiul si le calim in putin ulei, apoi adaugam spanacul si potrivim de sare si piper . Lasam 1-2 minute sa se intrepatrunda.

Cand s-a racit compozitia, adaugam Gorgonzola  (sau branza Brie ) si mozzarella rupte cu mana, sa ramana bucatele mai mari, astfel incat sa-i putem simti destul de bine gustul. Adaugam si nucsoara si amestecam bine. Umplem cannelloni si ii asezam in vasul uns cu unt. Acum depinde de cat de bine umplem formele sau cat spanac ramane dupa ce-l oparim, fiindca mi s-a intamplat uneori sa mai am nevoie de 2-3 tuburi sau sa imi ramana compozitie. Sper ca acest lucru sa nu fie o problema :-))

Turnam deasupra smantana pentru gatit pana ce pastele sunt acoperite. ( la faza asta imi lipseste foto ).
Acoperim vasul cu folie de aluminiu si lasam 20-30 minute pana cand cannelloni sunt facute, deci s-au inmuiat, moment in care scoatem folia si presaram parmezanul, lasand inca 5-10 minute atat cat sa se formeze o crusta aurie.
Foarte gustos !
Se servesc fierbinti !
Pofta buna !

16 martie 2012

Paine made by Codruta


Cine o cunoaste pe Codruta, chiar si virtual, stie de ce bunatati este in stare. De cand am dat de blogul ei, nu a existat week-end sa nu fac o painica gustoasa din retetarul ei. Cine n-a gustat paine facuta cu maia, fara drojdie, i se poate parea putin ciudat la inceput, sa zicem ca gustul painii pare ca ar avea o  tenta de "acru". Cu timpul insa, ne vom da seama de gustul sublim si ne va fi imposibil sa consumam paine din comert. Va asigur ca nu veti regreta incercand sa faceti macar o data aceste minunatii.

Pentru fiecare paine pe care am incercat-o voi pune un link, unde veti gasi toate informatiile de care aveti nevoie pentru a face o paine de la zero.

Am decis sa fac acest lucru pentru colegii de liceu ai fetei mele care au apreciat foarte mult aceste produse.

Sa zicem ca premiul I cu coronita il merita Painea cu Seminte. Ca mai toate painile realizate astfel, timpul de prospetime este indelungat, iar gustul mi se pare mult mai bun dupa doua, trei zile.


Paine cu maia simpla metoda 1:2:3. Este cel mai simplu de realizat dintre toate si timpul alocat este destul de scurt in comparatie cu alte tipuri. La gust, cel putin mie, imi pare ca seamana cu o paine integrala. Sotului meu nu-i place in mod deosebit, insa eu nu ma dau in laturi de la niciun "model".

Aceasta e prima paine facuta cu maia, tot Paine simpla, metoda 1:2:3,  se vede ca nu aveam experienta, m-am grabit s-o pun la cuptor, piatra nefiind incinsa, se observa ca n-a crescut cat trebuie.

Pain au Levain. Mi-e mult mai simplu sa dau forma rotunda painilor, de aceea primele au avut aceasta forma. Cel mai mult am apreciat la aceasta paine coaja, a fost crocanta, iar miezul exceptional, cu acea tenta de "umed", placut papilelor gustative. Fiind si aceasta printre primele paini, designul lasa de dorit. Dar nu mai e mult si apar si banetoanele, dragele de ele. Le astept ca pe o paine calda :-)))))


Ei, si acum regina, San Francisco Sourdough with a twist. Daca o prefera si sotul meu, inseamna intr-adevar ca e deosebita. Foarte gusoasa. O fac cel mai des, cantitate dubla. Se poate face si in cantitate mult mai mare si se poate pastra la congelator, chiar si feliata.



Merita s-o laudam pe Codruta !

13 martie 2012

Gnocchi ai quattro formaggi


Aceasta reteta participa la  "Dulce Romanie" Provocarea lunii Martie 2012, adica aici.

Ingrediente :                                   500 gr paste, eu am folosit gnocchi , no 85
                                                              200 gr emmentaler
                                                              200 gr mozarella
                                                              200 gr gorgonzola
                                                              150 gr brie  - un soi de branza cu mucegai alb
                                                              200 ml smantana pentru gatit
                                                              2 linguri ulei masline



Se pune apa pe foc impreuna cu o lingurita de sare. Cand clocoteste, se adauga pastele si se lasa la fiert conform instructiunilor de pe pachet, astfel incat sa ramana al dente.
Intre timp, preparam sosul la bain-marie. Taiem branzeturile felii sau cubulete si le punem impreuna cu uleiul si smantana la fiert pana ce acestea se topesc. Cand s-au omogenizat, se toarna peste pastele scurse bine de apa. Eu nu pun pastele sub jet de apa rece, mi se pare ca orice sos se "lipeste" mai bine de acestea daca sunt fierbinti.

Se servesc fierbinti, cu putin piper deasupra.
Este prima data cand le fac, au iesit exeptionale, insa data viitoare voi folosi mai multa branza gorgonzola,si mai putina brie. Eventual si doua trei frunze de salvie proaspata.

Pofta buna !











9 martie 2012

Mucenici muntenesti


 De ani de zile prepar mucenici si pana acum  reteta o faceam dupa ureche si nu aveau un design corespunzator. Ori se fierbeau prea repede, ori ramaneau prea "al dente". Mi-am dorit intotdeauna ca zeama rezultata sa fie clara, transparenta iar mucenicii sa ramana intregi, iar pe deasupra sa fie si bine fierti. Reteta de mai jos mi-a satisfacut pe deplin dorintele.


Ingrediente aluat:                        
  • 500 gr faina
  • 250 ml apa calduta
  • 1/2 lingurita sare

 Pentru sirop :
  • 4,5 litri apa ( cantitatea e pentru o oala de 6 kg )
  • 500 gr zahar
  • coaja rasa de la o lamaie
  • zeama de la o lamaie 
  • 300-400 gr nuci 
  • 3 fiole esenta rom
  • esenta vanilie (facuta in casa )
  • scortisoara dupa gust                      
Mod de preparare : 

1.Preparam mai intai aluatul amestecand intr-un castron faina, apa si sarea Framantam pana devine elastic si se desprinde de pe maini. Lasam 10 minute la odihnit.
2.Infainam blatul de lucru si intindem o foaie cu grosimea de 0.5 cm, nu mai mult, caci mucenicii se umfla la fiert si nu e de preferat sa devina prea grosi,  apoi presaram din nou cu faina peste foaie, astfel incat, atunci cand decupam cu aparatul, coca sa se desprinda usor. Ii asezam in tava unii langa altii.
3.Din cantitatea de mai sus mi-au iesit doua tavi 23x33 cm.
Lasam mucenicii la uscat pana a doua zi, sau daca ne grabim, ii punem 15 minute in cuptorul incins , la foc mediu.

4.Pentru obtinerea siropului, punem apa cu sarea pe foc si cand incepe sa fiarba adaugam mucenicii. Ii lasam sa fiarba pana ce se ridica la suprafata si adaugam zaharul, lasandu-l sa se topeasca, apoi oprim focul.  Cand sunt aproape de temperatura camerei, adaugam zeama si coaja de lamaie, esentele de rom si vanilie.


5.La servire, adagam nuca pisata  si scortisoara dupa gust.

Pofta buna !


5 martie 2012

Ciocolata de casa cu mix de fructe





De obicei fac aceasta ciocolata cu alune de padure, insa de data aceasta am cumparat un mix de fructe confiate. Reteta apartine Silviei Jurcovan, putin modificata dupa placul meu. Gustoase au fost, insa dezamagirea a fost foarte mare cand am citit ingredientele. In primul rand, mai mult de jumatate din fructe aveau ca tara de provenienta  China , iar in al doilea rand scrie foarte mic (a trebuit sa iau lupa ) : contine colorant rosu alura care poate afecta negativ activitatea copiilor si atentia acestora." Deci nu cumparati fructe confiate decat dupa ce cititi exact continutul pachetului. Sau le puteti achizitiona din locuri si firme de incredere.
Nu mai folosesc pe viitor decat alune de padure, mi se par cele mai gustoase in ciocolata.

Ingrediente :      

  • 350 gr zahar
  • 500 gr lapte peraf
  • 100 gr cacao
  • 200 gr unt
  • 180 ml apa
  • 200 g mix fructe confiate

                                               
Mod de preparare : 
 Se pun la foc, intr-o cratita cu fundul gros apa si zaharul. Se lasa la fiert pana zaharul e bine topit, apoi se adauga untul. ( eu l-am pus la inceput si cred ca s-a evaporat cam multa apa pana s-a topit zaharul, ceea ce n-a fost asa bine )
 Cand toate s-au omogenizat, se adauga cacaoa cernuta, apoi laptele praf si amestecam energic pana obtinem ciocolata.
 O turnam intr-o tava unsa cu unt peste care am pus o folie alimentara, Presaram deasupra fructele si le presam putin pana intra in ciocolata.


Dam la rece pentru 2-3 ore, dupa care putem taia bucatele si pastra in loc ferit de umezeala.

Nota : 
  • folositi alune de padure sau nuci, iese mult mai gustoasa
Pofta buna !





Pages

Vizitatori

Totalul afișărilor de pagină

Followers

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...