9 ianuarie 2014

Tort cu ciocolata, bezea si crema de lapte




In prima zi a anului avem aniversare in familie, asadar, de fiecare data prepar o reteta deosebita dorind sa impresionez papilele gustative ale invitatilor. Anul acesta, sursa de inspiratie a fost tortul cu crema de lapte al Laurei Adamache, insa, respectand intocmai retea, n-a fost sa fie sa iasa un blat inalt pe care sa-l pot taia in trei. In consecinta, am facut ceva modificari astfel incat sa am un rezultat pe masura sarbatoritului.

Blat de ciocolata  :

  • 250 gr ciocolata neagra 
  • 60 gr unt
  • 40 gr ulei floarea soarelui
  • 100 ml frisca vegetala Meggle
  • 4 oua
  • 100 gr zahar
  • 150 gr faina
  • 1 plic praf copt
  • 1 praf de sare


1. Ciocolata, untul, frisca si uleiul se pun intr-o craticioara la foc mic amestecand pana ciocolata este topita. Lasam la racit.
2. Turnam galbenusurile peste crema de ciocolata si amestecam bine.
3. Se adauga faina amestecata cu praful de copt, si se omogenizeaza.
4. Albusurile se bat cu zaharul si se incorporeaza in crema de ciocolata, usor, cu ajutorul unui tel.
5. Se tapeteaza o forma cu diametrul de 24 cm cu unt si faina si se coace blatul in cuptorul preincalzit, 30 min la 200 grade. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

Ingrediente blat de bezea  :
  • 3 albusuri
  • 70 gr alune de padure macinate
  • 1 lingurita amidon
  • 70 gr zahar
1. Se bat albusurile cu un praf de sare, se adauga zaharul si se bate in continuare pana obtinem o bezea.
2. Adaugam amidonul si alunele macinate si amestecam usor cu un tel, de sus in jos.
3. Coacem in cuptorul preincalzit, la foc mic,  intr-o forma ( 24 cm ) tapetata cu hartie de copt si unsa cu unt.

Crema de  lapte :
  • 1 kg lapte
  • 250 gr zahar
  • 125 gr faina
  • 25 gr amidon 
  • 250 ml frisca lichida  
1. Amestecam intr-o craticioara zaharul, faina si amidonul. Turnam laptele cu grija, amestecand cu ajutorul unui tel , avand grija sa nu se formeze cocoloase.
2. Punem pe foc mic amestecand continuu pana ce crema este bine legata. O lasam sa fiarba 4-5 minute, apoi, la racit.
3. Amestecam crema cu frisca batuta.

Crema de ciocolata alba :
  • 200 gr ciocolata alba ( Milka, sau alta de calitate )
  • 150 ml frisca lichida
Ciocolata impreuna cu frisca se pun intr-un vas, la foc mic amestecand continuu pana ce se topeste ciocolata. Dupa racire, se pune la frigider pentru doua, trei ore, apoi batem compozitia cu mixerul pana se obtine o crema ferma. Daca vi se pare mai usor, se poate proceda si altfel : se topeste ciocolata  in baie de abur, se lasa la racit si se amesteca cu frisca batuta.

Sirop de caramel :
  • 7 linguri zahar brun
  • 260 ml apa
Zaharul se pune intr-o craticioara pe foc mic, amestecand pana la topire.Adaugam apoi apa fierbinte si lasam pana ce zaharul este complet dizolvat.

Crocant de alune :
  • 200 gr alune de padure prajite 
  • 130 gr zahar brun
  • 30 ml apa calda
1. Zdrobim alunele cu piua astfel incat sa avem atat bucatele mari, cat si mici.( se pot marunti si la robot )
2. Punem alunele intr-o tigaie teflonata impreuna cu zaharul si apa la foc mic amestecand pana la caramelizarea zaharului. Lasam la racit.

Decor:
  • 10-12 alune de padure
  • 150 gr zahar 
1. Topim zaharul si-l lasam la racit pana incepe sa se intareasca.
2. Intepam alunele cu ajutorul unor scobitori si trecem pe rand fiecare aluna prin zaharul ars. Se pun la scurs si pe masura ce zaharul se raceste complet, se formeaza acele fire lungi.

Asamblare folosind un inel reglabil :

  • o foaie blat de ciocolata pe care o stropim cu jumatate din cantitatea de sirop
  • jumatate din crema de lapte 
  • blatul de bezea
  • crema de ciocolata alba peste care presaram 4 linguri din crocantul de alune
  • a doua foaie de blat de ciocolata, la fel, insiropata 
  • scoatem inelul si imbracam tortul cu un strat subtire de crema, iar pe margini aranjam crocantul cu ajutorul unei palete 
  • ornam deasupra cu trandafiri din crema de lapte ramasa si alune in zahar ars











O feliuta pentru voi !












18 comentarii:

  1. Minunat ... ffffffffffffffff dichisit si multa pricepere ; rezultatu-i pe masura

    RăspundețiȘtergere
  2. Este de vis!!!!...ti l-am admirat si pe bucataras! Bravo Ela!

    Camy!

    RăspundețiȘtergere
  3. Minunat tortul felicitari si eu am preparat reteta Laurei e printre cele mai bune blaturi de ciocolata se comporta foarte bine ,cum reusesti sa pui crocantul asa frumos pe margine tortului?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea, e foarte simplu, asez crocantul pe o paleta si apoi lipesc de marginea tortului , incepand de sus in jos. Poate exista si alte metode mai simple pe care inca nu le-am descoperit.
      Te mai astept in vizita !

      Ștergere
  4. Ela, marturisesc ca nu stiam, ca sunt surprinsa dar si incantata de faptul ca te-am descoperit in blogosfera! Minunata treaba faci! Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Laura ! Ce-i drept, imi place sa ma las descoperita ! Te pup!

      Ștergere
  5. gust divin si arata de vis

    RăspundețiȘtergere
  6. Cat de bine arata tortul asta, m-a lasat fara glas! Felicitari Ela, e un tort super reusit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Paula ! Acelasi sentiment am si eu cand ma uit la torturile tale !

      Ștergere
  7. Tortul arata ciocolatos rau tare ma bate gandul sa il fac ,dar am o intrebare la mine mereu crocantul se topeste in crema si a doua zi nucile sunt trase adica umede asa in crema exiista un remediu?si mai vreau sa te intreb ceva ce fel de frisca folosesti la creme? o zi frumoasa la noi nige bucurie pt copii.Maria..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Maria! Daca faci crocantul in tigaie, asa cum l-am facut eu, el se usuca foarte mult si nu intra in crema, asa cum spui tu ca ti s-a intamplat.. Poate ca l-ai asezat pe frisca, caz in care exista aceasta posibilitate ca el sa inceapa sa se topeasca. Referitor la frisca, folosesc pentru ornat frisca vegetala de la Meggle, La alte prajituri, pentru crema, acolo unde adaug si putina gelatina folosesc smantana pentru frisca, de la Mega Image, mi se pare mai gustoasa.
      Sper ca explicatiile mele ti-au fost de folos ! Te mai astept !

      Ștergere
  8. Da mutumesc mult pt raspuns il asteptam explicatile tale imi sunt de mare folos asa invat si eu ,am vazut si azi pavlova arata delicios de bine o sa imi para tare rau ca o sa postezi mai rar ,deci eu renunt la mancare pt o feliuta de tort, e pasiunea mea am descoperit o de curand,pup si inca o data mersic.Maria

    RăspundețiȘtergere
  9. Foarte bine arata tortul , ciocolatos si tare ma bate gandul sa il fac , o intrebare am si eu blatul de bezea ramane crocant sau ramane moale ? mereu cand fac tipul asta de blat ma intreb daca fac bine, sau gresesc eu ceva ,la mine nu ramane ! Alina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Alina,
      Blatul de bezea nu ramane crocant. La contactul cu orice crema se inmoaie, l-am facut de nenumarate ori si la fel s-a intamplat. Mai mult de atat, daca pui mai multe straturi peste el se va presa foarte mult, aproape ca devine invizibil in sectiune. Merci de vizita si spor :) !

      Ștergere

Pages

Vizitatori

Totalul afișărilor de pagină

Followers

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...