9 martie 2012

Mucenici muntenesti


 De ani de zile prepar mucenici si pana acum  reteta o faceam dupa ureche si nu aveau un design corespunzator. Ori se fierbeau prea repede, ori ramaneau prea "al dente". Mi-am dorit intotdeauna ca zeama rezultata sa fie clara, transparenta iar mucenicii sa ramana intregi, iar pe deasupra sa fie si bine fierti. Reteta de mai jos mi-a satisfacut pe deplin dorintele.


Ingrediente aluat:                        
  • 500 gr faina
  • 250 ml apa calduta
  • 1/2 lingurita sare

 Pentru sirop :
  • 4,5 litri apa ( cantitatea e pentru o oala de 6 kg )
  • 500 gr zahar
  • coaja rasa de la o lamaie
  • zeama de la o lamaie 
  • 300-400 gr nuci 
  • 3 fiole esenta rom
  • esenta vanilie (facuta in casa )
  • scortisoara dupa gust                      
Mod de preparare : 

1.Preparam mai intai aluatul amestecand intr-un castron faina, apa si sarea Framantam pana devine elastic si se desprinde de pe maini. Lasam 10 minute la odihnit.
2.Infainam blatul de lucru si intindem o foaie cu grosimea de 0.5 cm, nu mai mult, caci mucenicii se umfla la fiert si nu e de preferat sa devina prea grosi,  apoi presaram din nou cu faina peste foaie, astfel incat, atunci cand decupam cu aparatul, coca sa se desprinda usor. Ii asezam in tava unii langa altii.
3.Din cantitatea de mai sus mi-au iesit doua tavi 23x33 cm.
Lasam mucenicii la uscat pana a doua zi, sau daca ne grabim, ii punem 15 minute in cuptorul incins , la foc mediu.

4.Pentru obtinerea siropului, punem apa cu sarea pe foc si cand incepe sa fiarba adaugam mucenicii. Ii lasam sa fiarba pana ce se ridica la suprafata si adaugam zaharul, lasandu-l sa se topeasca, apoi oprim focul.  Cand sunt aproape de temperatura camerei, adaugam zeama si coaja de lamaie, esentele de rom si vanilie.


5.La servire, adagam nuca pisata  si scortisoara dupa gust.

Pofta buna !


4 comentarii:

  1. Bună explicația, Deja mi-e poftă și de abia aștept să vină seara de 8 martie sa pregătim mucenicii pentru a doua zi. :) Aparat pentru decupat aluatul se gaseste pe internet. Un exemplu ar fi aici http://www.davion.ro/index.php?main_page=product_info&cPath=2_25&products_id=248.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru completare Alex, sper sa-ti placa !

      Ștergere
  2. Buna ziua! De ce se baleste zeama de la mucenici?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua ! Nu mi s-a intamplat niciodata, presupun ca mucenicii n-au fost curatati suficient de faina si astfel se formeaza o zeama plina de amidon, asa cum se facea apretul odinioara .

      Ștergere

Pages

Vizitatori

Totalul afișărilor de pagină

Followers

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...