De ani de zile prepar mucenici si pana acum reteta o faceam dupa ureche si nu aveau un design corespunzator. Ori se fierbeau prea repede, ori ramaneau prea "al dente". Mi-am dorit intotdeauna ca zeama rezultata sa fie clara, transparenta iar mucenicii sa ramana intregi, iar pe deasupra sa fie si bine fierti. Reteta de mai jos mi-a satisfacut pe deplin dorintele.
Ingrediente aluat:
- 500 gr faina
- 250 ml apa calduta
- 1/2 lingurita sare
Pentru sirop :
- 4,5 litri apa ( cantitatea e pentru o oala de 6 kg )
- 500 gr zahar
- coaja rasa de la o lamaie
- zeama de la o lamaie
- 300-400 gr nuci
- 3 fiole esenta rom
- esenta vanilie (facuta in casa )
- scortisoara dupa gust
1.Preparam mai intai aluatul amestecand intr-un castron faina, apa si sarea Framantam pana devine elastic si se desprinde de pe maini. Lasam 10 minute la odihnit.
3.Din cantitatea de mai sus mi-au iesit doua tavi 23x33 cm.
Lasam mucenicii la uscat pana a doua zi, sau daca ne grabim, ii punem 15 minute in cuptorul incins , la foc mediu.
4.Pentru obtinerea siropului, punem apa cu sarea pe foc si cand incepe sa fiarba adaugam mucenicii. Ii lasam sa fiarba pana ce se ridica la suprafata si adaugam zaharul, lasandu-l sa se topeasca, apoi oprim focul. Cand sunt aproape de temperatura camerei, adaugam zeama si coaja de lamaie, esentele de rom si vanilie.
5.La servire, adagam nuca pisata si scortisoara dupa gust.
Pofta buna !
Bună explicația, Deja mi-e poftă și de abia aștept să vină seara de 8 martie sa pregătim mucenicii pentru a doua zi. :) Aparat pentru decupat aluatul se gaseste pe internet. Un exemplu ar fi aici http://www.davion.ro/index.php?main_page=product_info&cPath=2_25&products_id=248.
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru completare Alex, sper sa-ti placa !
ȘtergereBuna ziua! De ce se baleste zeama de la mucenici?
RăspundețiȘtergereBuna ziua ! Nu mi s-a intamplat niciodata, presupun ca mucenicii n-au fost curatati suficient de faina si astfel se formeaza o zeama plina de amidon, asa cum se facea apretul odinioara .
Ștergere