5 ianuarie 2012

Coaja de portocala confiata



De Craciun mi-am dorit sa fac un Stollen Cake si din puncul meu de vedere, aroma principala pentru acest cozonacel este coaja de portocala confiata.Cum nu prea se gaseste pe piata, mi-am zis sa incerc aceasta reteta, mai ales ca nu este nicicum costisitoare.
Avem nevoie de coaja de la 5 portocale. Se spala foarte bine fructele, se curata felii subtiri, se pun intr-o cratita cu apa rece, se lasa 1 ora, dupa care se arunca apa.

Se pun intr-un vas la fiert 5 minute, se arunca apa si se repeta operatiunea inca de doua ori.
In cazul in care partea alba din interior este prea groasa, acum este momentul pentru eliminarea ei cu ajutorul unui cutit.
Obtinem astfel o farfurie plina de coaja de portocala.
Intre timp, se prepara siropul de zahar, din 200 gr apa si 500 gr zahar. Se lasa pe foc pana se topeste zaharul, adaugandu-se apoi cojile de portocala,
Lasam la fiert in jur de 30 minute, la foc minim, pana acestea devin translucide. Timpul de fierbere poate varia, in functie de grosimea cojii sau volumul vasului.
Cam asa trebuie sa arate la final.
Se aseaza pe un gratar si se lasa la uscat timp de 3-4 ore, sau mai mult in functie de umiditatea din camera.

Se tavalesc apoi prin zahar sau se scufunda in ciocolata si se lasa la uscat pe o foaie de copt ( cele cu ciocolata s-au terminat repede, n-am mai avut la ce sa fac poza ...).
Se folosesc la checuri, cozonaci, briose, la ornat torturi sau, se pot consuma ca atare. Le pastram in cutii de tabla in camara sau incerc si varianta conservarii in borcane, la frigider, in siropul de zahar in care au fiert.
P.S. Revin cu impresii dupa 2 saptamani: nu pastrati in borcan mai mult de 2-3 zile fiindca zaharul se cristalizeaza si implicit nu mai putem scoate portocala.

Enjoy !

4 comentarii:

  1. de mult doream asa ceva, am tot incercat si nu imi reusea, acum stiu unde greseam, o sa incerc reteta, multumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu mare placere !
    Revin cu o precizare : nu recomand modalitatea pastrarii la frigider pentru ca, dupa o perioada scurta lichidul incepe sa se zahariseasca si cojile de portocala nu mai pot fi scoase usor din borcan.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multa vreme si eu am crezut ca nu se poate pastra mai mult timp. Acum fac un curs de cofetar si am aflat ca acest preparat se poate pastra luni intregi, dar nu asa se prepara. Procedeul este mult mai lung, se intinde pe aproape o saptamana. In primul rand cojile se tin la frigider in apa rece o zi. Se schimba apa cat mai des. In ziua urmatoare se fierb intr-un sirop de apa cu zahar si se lasa la racit. Se pun in borcan cu siropul in care au fiert. Ziua urmatoare se scurg cojile de sirop, iar acesta se pune la fiert cu cantitati suplimentare de zahar. Se lasa la racorit si apoi se adauga peste cojile aranjate intr-un borcan. Se repeta operatiunea inca de 4 ori, ultima data adaugandu-se glucoza sau miere si dandu-se si cojile intr-un clocot. Se pot pastra in borcane inchise ermetic luni intregi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mirela, multumesc mult pentru informatii, sunt de un real folos pentru toata lumea, mai ales ca vin de la un specialist in materie !
      Voi tine cont de sfaturile tale si cu prima ocazie voi prepara coaja de portocala asa cum ai explicat. Te mai astept si cu alte invataminte de la cursul de cofetar, esti bine-venita !

      Ștergere

Pages

Vizitatori

Totalul afișărilor de pagină

Followers

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...