18 iunie 2012

Sos pescaresc




SOS PENTRU PESTE

Sunt mare amatoare de peste prajit sau la gratar. Langa acesta, nu lipseste niciodata sosul iute si aromat pregatit la momentul respectiv. Este simplu de preparat si obtinerea unui gust deosebit are ca factor cheie folosirea unor rosii de calitate. In timpul iernii, in lipsa acestora, folosesc rosii la cutie, insa......iarna nu-i ca vara, ce-i drept.

Ingrediente :                               
  • 2 cepe potrivite
  •  1 ardei iute
  •  200 ml apa
  •  2 lingurite sare
  •  1 capatana usturoi
  •  4-5 rosii bine coapte
  •  2-3 foi de dafin
  •  boabe piper negru si optional rosu
  •  1 ardei gras
  •  2 linguri ulei
  •  1 legatura patrunjel
                                                    
 Mod de preparare :   Cepele, taiate in patru, se pun la fiert impreuna cu sarea si ardeiul iute. De obicei, pe masura ce tai ingredientele, le si adaug in vas.
 Urmeaza rosiile taiate cubulete.
 Piperul si foile de dafin.
 Lasam 5 minute la fiert  ( cu capac ) si adaugam ardeiul gras si mai fierbem inca 5 minute pana cand acesta se inmoaie. Adaugam usturoiul pasat
 patrunjelul tocat si uleul.
 Mai dam 1-2 minute in  clocot, sa infuzeze si patrunjelul, potrivim inca o data de sare si  acoperim vasul cu capac pana in momentul servirii.
Foarte gustos !
Pofta buna !


13 iunie 2012

Tort "Menta si Ciocolata"


                         menta si ciocolata


Tortul acesta imi aduce aminte de copilarie. Cand aveam 2 lei ma duceam la chioscul din colt si imi cumparam o inghetata "Doina" cu menta, imbracata intr-o pojghita subtire de ciocolata. Era preferata mea. Ce vremuri.......cred ca sunt mai bine de 30 de ani de atunci !

Blatul, catifelat si umed, nu necesita insiropare, iar crema , plina de aroma, i se potriveste perfect.
Combinatia menta si ciocolata este divina in acceptiunea mea.

Regret cel mai mult ca aparatul meu foto nu ma ajuta sa realizez fotografii asa cum mi-as dori, insa va asigur ca gustul este sublim.

 Ingrediente blat :                            

  • 7 oua
  • 16 linguri nuci macinate
  • 8 linguri apa
  • 12 linguri zahar tos
  • 3 linguri cacao

                                                     
Nu am fotografii pas cu pas pentru blat, fiindca l-am gasit deja facut de mama. Este foarte simplu de realizat : se amesteca cacaua cernuta cu zaharul, nuca macinata si se toarna peste ele apa clocotita. Se pune la foc mic si se tine 2-3 minute. Se lasa la racit si incorporeaza pe rand cate un galbenus, apoi albusurile batute spuma. Se tapeteaza cu unt si hartie de copt o forma cu diametrul de 20 cm, se toarna compozitia si se pune la cuptor, la foc mic, 45 minute, pana ce se desprinde de pe peretii formei.
                                                                   




 Crema :  

  • 250 gr smantana pentru frisca
  • 250 gr macarpone
  • 150 gr zahar pudra
  • 3-4 picaturi colorant verde
  • 1 legatura frunze de menta+putina apa+4 linguri zahar sau 4 linguri sirop de menta sau cateva picaturi de esenta de menta
  • 1 lingurita gelatina granule

                                
Am vrut sa incerc sa folosesc un sirop de menta facut "ad hoc", din frunzele de menta cu apa si zaharul pe care le-am pus pe foc cateva minute, insa nu a iesit concentrat, deci a trebuit sa adaug si cateva picaturi de esenta. In locul acestora se poate folosi direct sirop de menta si chinul nu este atat de mare.............
Se bate smantana pentru frisca, se adauga mascarpone si se bate in continuare pana la incorporare. Adaugam zaharul pudra si colorantul ( eu am avut colorant lichid Wilton ).
                                                         
Se toarna siropul de menta, gelatina inmuiata in apa rece si pusa 15 secunde la cuptorul cu microunde pana la dizolvarea granulelor si se amesteca usor pana se omogenizeaza.
Impartim blatul si crema in doua si le aranjam alternativ pe un platou.
Binenteles, ajutandu-ne de un inel metalic.

Pentru decorare am folosit jumatate de ciocolata amaruie pe care am topit-o la Bain-Marie si cu ajutorul unei pungi taiate la un colt am realizat in graba ( se vedeeee ) formele de pe tort.
Mi s-a parut exceptional.........o feliuta si pentru voi !
Pofta Buna !





7 iunie 2012

Zahar invertit


Am extras cateva idei din ce-ar trebui sa stim cu totii. Nu-mi plac articolele lungi, asa ca strictul necesar cred ca este indeajuns pentru a ne forma o idee despre rolul zaharului si  procesul de invertire.
Zaharul, denumit si "otrava alba", este unul dintre alimentele cele mai nocive.  Chiar daca este obtinut din sfecla care contine peste 50 de nutrienti, prin rafinare el isi pierde enzimele si celelalte elemente nutritive ajungand sa fie format dintr-o singura substanta : ZAHAROZA. Pentru a fi preluata de organism, zaharoza trebuie sa treaca mai intai printr-un proces de invertire, proces ce are loc in intestin cu ajutorul unei enzime numita invertaza, conducand la transformarea zaharozei in glucoza si fructoza ce patrund in circuitul sanguin. Pe langa diferite neajunsuri, precum decalcifieri, osteoporoza, tulburari intestinale, dupa preluarea in sange se produce un dezechilibru metabolic ce suprasolicita pancreasul si ficatul, ducand astfel la risc crescut de diabet, afectarea hormonilor direct implicati in coordonarea activitatii sistemului imunitar, fapt ce duce la predispunerea organismului la raceli, gripe, chiar si sclerozarea si fragilizarea vaselor de sange. Consumul excesiv de zahar poate duce printre altele si la scaderea memoriei, boli de inima, obezitate si diabet.




Renuntarea completa la zahar ar fi cel mai bun lucru, insa acest lucru este destul de complicat in ziua de astazi.Inlocuirea lui cu miere este de preferat, insa, in lipsa acesteia putem folosi zahar invertit.

Avantajul important pe care il prezinta consta din faptul ca, nemaicontinand zaharoza, nu mai trebuie invertit in organism, astfel ca nu mai consuma calciu si nu mai risca sa ne epuizeze resursele de invertaza, scapand astfel de toate neajunsurile si riscurile ce decurg de aici pentru sanatatea noastra. In schimb, el trece brusc in sange suprasolicitand astfel pancreasul si ficatul, ceea ce nu se intampla in cazul produselor naturale, inclusiv a mierii de albine. Faptul ca indulceste de doua ori mai mult, putandu-se reduce astfel consumul, si faptul ca nu mai solicita organismul pentru a fi invertit il face oricum sa fie mult mai putin nociv decat zaharul alb.

M-am gandit sa-l prepar pentru a-l folosi la diferite siropuri sau la gemuri si dulceturi, evitand astfel zaharul alb.


Ingrediente :                                   1,5 kg zahar
                                                           450 ml apa
                                                           1 lingurita sare de lamaie

Mod de preprare :    In primul rand vom folosi numai vase emailate si o lingura de lemn.
                                     Se pun toate ingredientele la fiert la foc puternic timp de 10 minute amestecand cu o lingura de lemn si strangand spuma care se formeaza.
La un moment dat, culoarea incepe sa devina galbuie, moment in care micsoram focul si mai tinem inca 3-4 minute. Procesul s-a terminat in momentul cand nu se mai formeaza spuma.
Se foloseste pe loc, iar ce ramane se poate pastra in in borcane.
Folositi-l in loc de zahar alb !

Pages

Vizitatori

Totalul afișărilor de pagină

Followers

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...