Pages

Pages - Menu

26 decembrie 2012

Tort de biscuiti




salam de biscuiti

 Pentru multi dintre noi, aceste tortulet este unul dintre deserturile copilariei. Mama il facea destul de des, .combinatia de gusturi si arome putand varia in functie de ingredientele pe care le avea in camara. La vremea respectiva nu se folosea in reteta de baza  smantana pentru frisca sau ciocolata, ci doar laptele, untul si cacaoa. Dar, ingredientul care nu-i lipsea niciodata mamei din compozitie era gemul de visine, considerat cheia gustului. Asadar, daca n-aveti rahat sau stafide, nu-i bai, gemul de visine este musai sa fie cel prezent la apel.

salam de biscuiti

Ingrediente:
  • 600 gr biscuiti populari
  • 350 gr lapte
  • 250 gr unt
  • 200 gr nuci tocate grosier
  • 250 gr zahar pudra
  • 50 gr cacao 
  • 100 gr stafide
  • 2-3 bucati rahat
  • esenta de rom 
  • 1 pliculet zahar vanilat
  • 100 gr ciocolata cu lapte + 4 linguri smantana pentru frisca pentru glazura
Mod de preparare : 

Biscuitii se rup in bucatele nu foarte mici si se amesteca cu nucile zdrobite cu piua. ( se pot macina la blender, dar noua ne plac mai mari )

Adaugam cacaoa cernuta
si laptele cate putin, amestecand pana la inglobarea totala. In cazul folosirii biscuitilor populari e nevoie de mai mult lapte pentru ca acestia sa fie bine imbibati. Daca se aleg Pettit beurre, se foloseste mai putin lapte pentru obtinerea unei compozitii umede.(absorb mult mai repede laptele si nu trebuie sa se inmoaie prea tare)
Untul tinut la temperatura camerei se amesteca cu zaharul pudra.
Se toarna peste amestecul de biscuiti, adaugand si rahatul taiat bucatele, stafidele, zaharul vanilat si esenta de rom.
La sfarsit, piesa de rezistenta : gemul de visine. Omogenizam si turnam totul intr-o forma cu inel detasabil cu diametrul de 26 cm.
Pregatim glazura : punem pe foc mic ciocolata impreuna cu smantana amestecandu-se cu un tel pana ce se topeste ciocolata.O lasam putin la racit.

Dupa ce nivelam bine biscuitii, turnam ciocolata deasupra si dam la frigider 2-3 ore.
Ornam cu nuci .

Pofta buna ! 

13 decembrie 2012

Prajitura "Petre Roman"



Nu  puteam sa ratez aceasta prajitura laudata de toata lumea. A fost plina de savoare, cremoasa si destul de usor de facut. Ar fi trebuit sa folosesc o tava mai mare, astfel incat foaia sa iasa mai subtire si implicit caramelul sa fie absorbit mai bine.

Ingrediente :

Foile ( 3 buc ):
  •          6 oua 
  •          130 gr faina
  •          8 linguri zahar
  •          12 linguri apa
  •          12 linguri nuci macinate
  •          coaja si zeama de lamaie
  •          1 plic praf de copt
  •          zahar vanilat
Pentru caramel:
  •          9  linguri zahar (cate 3 pentru fiecare foaie)

Pentru crema de vanilie:
  •        4 oua
  •        6 linguri zahar
  •        1 litru lapte
  •       100 gr faina faina
  •       1 plic budinca de vanilie
  •       sare
  •       coaja si zeama de la o lamaie
  •      3 plicuri zahar vanilat
  •      1 pachet unt

Mod de preparare :


Se bat albusurile cu putina sare si zeama de lamiae pana se intaresc. Adaugam zaharul, zaharul vanilat si treptat apa. Galbenusurile se adauga pe rand amestecandu-se usor cu ajutorul unui tel . Urmeaza nuca macinata , faina, praful de copt si coaja rasa de la lamiae.


Se imparte compozitia in trei si se coc pe rand in tava tapetata. 



 Dimensiunea tavii : 20x30 cm. 
Atentie, foile nu se vor pastra una peste alta, caci se pot lipi.

Pentru crema, amestecam galbenusurile cu zaharul, apoi adaugamfaina,  praful de budinca si laptele  cate putin,sarea si punem pe foc amestecand cu un tel  sa nu se faca cocoloase. 

Cand a clocotit de cateva ori si s-a inchegat  budinca, punem zeama, coaja rasa de lamiae si untul moale tinut la temperatura  camerei.  

 Lasam la racit si adaugam albusurile batute spuma cu doua pliculete de zahar vanilat.
                                     

Pentru caramel, ardem cate 3 linguri de zahar pentru fiecare foaie. 



Cand s-a topit complet, se toarna peste toata suprafata blatului.
Asamblarea : Se aseaza alternative o foaie , 1/3 din crema, 


a doua  foaie, 1/3 din crema, ultima foaie si restul de crema .

Eu am decorat cu bombonele din martipan.
Se lasa la frigider pana a doua zi si se portioneaza.


Pofta buna !



11 decembrie 2012

Cartofi la cuptor cu unt, boia si cimbru




cartofi al cuptor cu cimbru si boia

Ingrediente :

  • 1 kg cartofi
  • 100 gr unt
  • 1 lingurita cimbru uscat
  • 1-2 lingurite boia dulce
  • 1/2 lingurita condiment 7 piperuri
  • 3-4 linguri ulei de masline
  • 3 catei usturoi
  • 150 gr pesmet
  • sare, dupa gust




Mod de preparare:
Cartofii curatati si taiati felii se fierb 10-15 minute in apa cu sare. ( sa fie fierti cam pe jumate ). Se scot intr-o sita si se lasa la scurs.
Preparam intre timp sosul. Amestecam untul moale ( la temperatura camerei ) cu toate condimentele, uleiul de masline  si cu usturoiul dat prin presa.

Adaugam cartofii peste sos si amestecam usor cu o paleta. Incepem sa turnam in ploaie pesmetul pana ce se incorporeaza tot.
Asezam cartofii intr-o tava tapetat cu hartie de copt si ii dam la cuptorul incins 30-40 minute pana capata o culoare aurie.
I-am servit cu pastrav la gratar.

Pofta buna !

                             

9 decembrie 2012

Muraturi asortate in otet



Muraturi in otet

Imi plac muraturile dulcegi, iar acestea sunt pur si simplu divine. Am reteta de la o colega de mai bine de doi ani si imi pare rau ca abia anul acesta am reusit sa le prepar pentru prima data. Se potrivesc bine la manacaruri cu sos, mancaruri picante, la fripturi si la feluri principale sarate.
Incercati-le mai intai in cantitate mica, gustul dulce poate sa nu fie pe placul tuturor !

Ingrediente - se aleg 5 kg de legume in combinatia de mai jos :

  • gogonele
  • 2 conopide medii
  • gogosar
  • castraveti
  • varza rosie 
  • telina
  • morcovi
  • cativa catei de usturoi
  • boabe de piper
  • bete si floare de marar uscat
  • ardei iute
  • frunze de dafin
  • boabe de mustar
pentru solutie :
  • 1 kg otet Mizil
  • 800 gr zahar ( reteta originala era cu 1 kg )
  • 5 linguri sare grunjoasa


 Legume trebuie sa fie proaspete si sanatoase.  Se spala , se curata si se taie bucati potrivite.

 Se pune deasupra mararul , piperul, boabele de mustar, frunzele de dafin si usuroiul.
Amestecam intr-o cratita zaharul, otetul si sarea si lasam sa fiarba 2-3 minute ( zaharul sa fie topit )
Turnam solutia fierbinte peste legume adaugand si ardeiul iute taiat felii.
Uitasem de varza rosie, am adaugat-o la final.
Lasam pana a doua zi in cratita acoperita cu capac, apoi le asezam in borcan impreuna cu zeama.
  Pofta buna !


3 decembrie 2012

Salata de iarna cu sos de mustar



Un aperitiv exceptional cu gust dulce-acrisor.

salata cu sos de mustar

Ingrediente :
  • 1 kg morcovi
  • 1 kg gogosari
  • 1 kg gogonele
  • 1 kg ardei gras
  • 4 buc teline medii
  • 1 kg ceapa
  • 1 conopida mare
Sosul de mustar : 
  • 400 gr mustar
  • 500 ml ulei
Solutia pentru oparit legumele : 
  • 750 ml apa
  • 300 ml otet
  • 250 gr zahar
  • 3 linguri sare
Mod de preparare : 

Punem la fiert intr-o cratita apa, otetul , zaharul si sarea pana clocoteste de cateva ori. 

Gogosarul, ardeiul gras si conopida se taie cubulete.

Gogonelele se taie felii.
Morcovul si telina se rad pe razatoarea cu gauri mari, iar ceapa se taie fideluta.
Se oparesc pe rand legumele, separat, cate 4-5 minute fiecare, atat cat sa se inmoaie si sa traga otet.
Le scoatem intr-o sita si le lasam la scurs.Cand le-am oparit pe toate, le amestecam si asteptam sa fie racite complet.

Pentru sosul de mustar, punem intr-un castron mustarul si incepem sa picuram cate putin ulei pana ce s-a incorporat tot.
Daca se intampla sa se taie, se poate repara cu zeama de lamaie.
Adaugam sosul peste legumele care s-au racit si amestecm usor. Cand compozitia s-a omogenizat, o punem in borcane, indesand-o putin, astfel incat sa nu ramana goluri de aer.
Deasupra punem o lingura de ulei si cateva feliute de usturoi, sau o lingura de mustar.
Eu le pastrez la o temperatura de maxim 15 grade. Nu garantez ca tin la mai mult.


Pofta buna !