Ingrediente :
Foile ( 3 buc ):
- 6 oua
- 130 gr faina
- 8 linguri zahar
- 12 linguri apa
- 12 linguri nuci macinate
- coaja si zeama de lamaie
- 1 plic praf de copt
- zahar vanilat
- 9 linguri zahar (cate 3 pentru fiecare foaie)
Pentru crema de vanilie:
- 4 oua
- 6 linguri zahar
- 1 litru lapte
- 100 gr faina faina
- 1 plic budinca de vanilie
- sare
- coaja si zeama de la o lamaie
- 3 plicuri zahar vanilat
- 1 pachet unt
Mod de preparare :
Se bat
albusurile cu putina sare si zeama de lamiae pana se intaresc. Adaugam zaharul,
zaharul vanilat si treptat apa. Galbenusurile se adauga pe rand amestecandu-se
usor cu ajutorul unui tel . Urmeaza nuca macinata , faina, praful de copt si
coaja rasa de la lamiae.
Se
imparte compozitia in trei si se coc pe rand in tava tapetata.
Dimensiunea tavii : 20x30 cm.
Atentie, foile nu se vor pastra una peste alta, caci se pot lipi.
Pentru
crema, amestecam galbenusurile cu zaharul, apoi adaugamfaina, praful de budinca si laptele
cate putin,sarea si punem pe foc amestecand
cu un tel sa nu se faca cocoloase.
Cand a clocotit de cateva ori si s-a inchegat budinca, punem zeama, coaja rasa de lamiae si untul moale tinut la temperatura camerei.
Lasam la racit si adaugam albusurile batute spuma cu doua pliculete de zahar vanilat.
Pentru
caramel, ardem cate 3 linguri de zahar pentru fiecare foaie.
Asamblarea : Se aseaza alternative o foaie , 1/3 din crema,
a doua foaie, 1/3 din crema, ultima foaie si restul de crema .
Eu am
decorat cu bombonele din martipan.
Se lasa
la frigider pana a doua zi si se portioneaza.
Pofta buna !
Arata minunat prajitura ta! De ce zici de o tava mai mare, nu e tava de la cuptor? Cred ca o sa fac si eu de Craciun, e de mare efect!
RăspundețiȘtergereTava pe care am folosit-o are dimensiunea 25x20 cm. Ideea este ca foile sa fie subtiri astfel incat siropul de zahar ars sa le patrunda bine si sa se simta insiropate. Ideal ar fi o tava de 25x40 sau 30x30. Iar ca sa fie pe placul meu, data viitoare voi dubla cantitatea de zahar ars.
RăspundețiȘtergereO prajitura foarte iubita de ai mei! Trebuie s-o mai fac si eu ca de mult n-am mai facut-o. A ta rata tare bine asa inalta!
RăspundețiȘtergereArata bine asa inalta, insa voi incerca s-o fac intr-o tava mai mare, cred ca foile s-ar simti mult mai insiropate :)
Ștergere