Pages

Pages - Menu

26 decembrie 2012

Tort de biscuiti




salam de biscuiti

 Pentru multi dintre noi, aceste tortulet este unul dintre deserturile copilariei. Mama il facea destul de des, .combinatia de gusturi si arome putand varia in functie de ingredientele pe care le avea in camara. La vremea respectiva nu se folosea in reteta de baza  smantana pentru frisca sau ciocolata, ci doar laptele, untul si cacaoa. Dar, ingredientul care nu-i lipsea niciodata mamei din compozitie era gemul de visine, considerat cheia gustului. Asadar, daca n-aveti rahat sau stafide, nu-i bai, gemul de visine este musai sa fie cel prezent la apel.

salam de biscuiti

Ingrediente:
  • 600 gr biscuiti populari
  • 350 gr lapte
  • 250 gr unt
  • 200 gr nuci tocate grosier
  • 250 gr zahar pudra
  • 50 gr cacao 
  • 100 gr stafide
  • 2-3 bucati rahat
  • esenta de rom 
  • 1 pliculet zahar vanilat
  • 100 gr ciocolata cu lapte + 4 linguri smantana pentru frisca pentru glazura
Mod de preparare : 

Biscuitii se rup in bucatele nu foarte mici si se amesteca cu nucile zdrobite cu piua. ( se pot macina la blender, dar noua ne plac mai mari )

Adaugam cacaoa cernuta
si laptele cate putin, amestecand pana la inglobarea totala. In cazul folosirii biscuitilor populari e nevoie de mai mult lapte pentru ca acestia sa fie bine imbibati. Daca se aleg Pettit beurre, se foloseste mai putin lapte pentru obtinerea unei compozitii umede.(absorb mult mai repede laptele si nu trebuie sa se inmoaie prea tare)
Untul tinut la temperatura camerei se amesteca cu zaharul pudra.
Se toarna peste amestecul de biscuiti, adaugand si rahatul taiat bucatele, stafidele, zaharul vanilat si esenta de rom.
La sfarsit, piesa de rezistenta : gemul de visine. Omogenizam si turnam totul intr-o forma cu inel detasabil cu diametrul de 26 cm.
Pregatim glazura : punem pe foc mic ciocolata impreuna cu smantana amestecandu-se cu un tel pana ce se topeste ciocolata.O lasam putin la racit.

Dupa ce nivelam bine biscuitii, turnam ciocolata deasupra si dam la frigider 2-3 ore.
Ornam cu nuci .

Pofta buna ! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu