Pages

Pages - Menu

4 octombrie 2012

Toba de pui

                               TOBA DE CASA

                              

Cam in toata blogosfera culinara, reteta de toba de pui este aceeasi, asadar m-am inspirat de la toata lumea.
Raportat la reteta de baza am adaugat o lingurita de ierburi de provance, pentru un plus de aroma.
Nu e greu de facut si cu ocazia asta, folosind un pui de calitate si gustos, precum cei crescuti la Agroland, obtinem o toba de calitate. Eu am renuntat demult la mezelurile din comert, rar mai cumpar cate ceva.

Ingrediente :

  • 1 pui griller
  • 30 gr gelatina
  • 1 lingura sare
  • 2-3 frunze de dafin
  • 5 catei de usturoi
  • piper boabe
  • 1 lingurita ierburi de provance


Mod de preparare :
Se spala si se portioneaza carnea. O asezam intr-o cratita mica impreuna cu restul de ingrediente ( mai putin usturoiul si ierburile de provance ). Punem cratita mica intr-una mai mare in care am pus apa la fiert. In concluzie, punem la foc la Bain-Marie. Cand apa din cratita mai mare fierbe, dam focul la minim si acoperim oala cu capac, astfel, carnea va fierbe in suc propriu.

Se lasa pe foc in jur de 3-4 ore, avand grija sa completam apa din vasul mare, care se evapora. (se va completa cu apa fierbinte )
In tot acest timp se intorc bucatile de cateva ori, ca toate sa fie bine patrunse.
Asa arata dupa 1 ora.
 Maruntim ierburile de provance si le adaugam si pe acestea .(inainte cu putin sa fie gata, astfel incat sa se simta aroma )
Cand carnea e bine fiarta, o scoatem pe un platou sa se raceasca si o alegem de pe oase., eliminand pielea care e foarte grasa.
Usturoiul pisat il adaugam peste zeama si-l lasam sa se infuzeze.
 Taiem o sticla de apa si punem bucatile taiate. Strecuram zeama si-o turnam peste carne. Acoperim cu folie si dam la frigider cateva ore pentru a se inchega. Cand s-a facut, se taie sticla cu un cutter si scoatem toba cu grija, asezand-o pe un platou.
O pastram la frigider, nu mai mult de 4-5 zile. Se portioneaza doar in momentul servirii.




Va doresc pofta buna !



10 comentarii:

  1. Am facut si eu,este grozav de buna.Imi place asa mult cum ti-a iesit.
    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  2. dar peste carne nu se pune si apa??lasa iel??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu se pune apa. Daca acoperim oala cu capac, carnea va fierbe in suc propriu.

      Ștergere
  3. Nu se lasa carnea la fund ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Carnea fierbe in suc propriu, deci in zeama care si-o lasa. Apa este doar in cratita mare in care este asezata craticioara cu puiul. Se fierbe la Bain-Marie. Va fi atata zeama cat sa acopere puiul, nu are de ce sa se lase la fund.

      Ștergere
  4. Dar gelatina se pune odata cu carnea? Gelatina lama nu este buna ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, gelatina se pune odata cu carnea. Daca te referi la foile de gelatina, poti folosi 18 foi de gelatina Dr Oetker. Conversia este 1 foaie=1.66 grame granule.

      Ștergere
  5. am si eu o intrebare..de ce a iesit un pic acruta?,asa trebuie sa iasa?..plus ca zeama a iesit f. putina si am mai adaugat putina supa,dar totusi...de ce e acruta?..am urmat toti pasii indicati,gelatina era de la gelfix(pliculetul albastru)...mi-ar place sa iasa bine ca e o reteta f. usoara si unde locuiesc nu se gasesc produse din acestea,dar daca iese acruta..noi nu mancam acru deloc....am pus-o la frigider si astept rezultatul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Ionela, inteleg ca zeama ti se pare "acruta" si astepti sa gusti preparatul final. Am facut aceasta toba de nenumarte ori si rezultatul a fost excelent. Din pacate, nu gasesc nicio explicatie de la ce-ar putea fi acruta, imi inchipui ca puiul a fost proaspat, nu ma indoiesc de asta.
      Mi-ar placea sa stiu o parere dupa ce s-a inchegat perfect. Multumesc !

      Ștergere