Pages

Pages - Menu

14 octombrie 2011

Placinta cu dovleac


Amintiri din copilarie !

Iubesc toamna, imi aduce aminte de copilarie, iar copilaria mea a fost una fericita. Vacantele petrecute la bunici, legumele si fructele culese direct din gradina, vita de vie plina de struguri, smochinul si nucul batran  ma faceau sa ma simt libera, sa visez. Aici mi se indreapta gandul cand simt aroma placintelor scoase din cuptor !
                                

Ingrediente compozitie :  

  • 1,5 kg dovleac
  • 60 gr unt
  • 100 gr zahar
  • scortisoara
Ingrediente foi :
  • 100 ml ulei
  • 200 ml apa calduta
  • un praf de sare
  • 350-400 gr faina
 Mod de preparare :  Mai intai curatam dovleacul de coaja, il radem si il calim impreuna cu zaharul si untul, lasandu-l pe foc pana scade, insa nu trebuie sa se terciuiasca, ci numai sa se inmoaie. Se lasa la racit.
Se adauga scortisoara.
 Pentru prepararea foilor pocedam in felul urmator : se pune faina intr-un castron, se adauga sarea, apoi uleiul si incepem incorporaraea fainii. Se adauga apa calduta pana obtinem un aluat nu foarte tare si se bate pana incepe sa se desprinda de castron. Cu cat il batem mai mult, va deveni mai elastic si foile se vor intinde mai bine. Acoperim vasul si lasam coca 30 minute in apropierea unei surse de caldura.
 Din aceasta compozitite ies 8 foi.
 Le intindem pe fiecare cat mai subtire si le lasam la uscat, acoperite, cam 30 minute.
 Ungem tava cu ulei si punem prima foaie pe care o ungem cu ulei.
 Punem deasupra a doua foaie si ungem cu ulei.
 Dupa ce-am asezat 4 foi, presaram putin pesmet sau gris si turnam compozitia de dovleac.
 Urmeaza deasupra celelalte 4 foi, puse dupa acelasi procedeu. Placinta se portioneaza cruda inainte de a fi pusa in cuptor.
 Se lasa la copt 40-50 minute, pana se rumeneste, se lasa sa se raceasca si se taie.

 Sa savuram impreuna, cu gandul la copilarie !


2 comentarii:

  1. uau ce minunatie....sper sa am si eu timp la sfarsitul asta de saptamama...dovleacul il am....

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca-ti place cum arata, sper si gustul sa-ti fie pe plac !

    RăspundețiȘtergere