Un fel de raw food, gogosari preparati la rece !
Ingrediente : 5kg gogosari
175 gr sare grunjoasa
500 gr zahar
750 ml otet din vin (9 grade )
1/2 pahar miere ( pahar de 250 ml )
piper, foi de dafin
Mod de preparare : Se spala gogosarii si se curata de cotor si seminte.
Ii taiem in patru sau in cinci, in functie de marimea lor. Se adauga sarea si zaharul, se amesteca si se lasa acoperiti de azi pe maine. Amestecam cu o lingura de lemn cat de des putem.
Se observa cum a doua zi au scazut aproape la jumatate. Adaugam otetul si mai lasam inca o zi, amestecand de cateva ori, sa se inglobeze bine.
A treia zi, luam o parte din lichidul format si-l fierbem cu cateva foi de dafin si boabe de piper. Cand aproape s-a racit adaugam mierea si lasam sa se topeasca.
Punem zeama peste gogosari , mai lasam 2-3 ore si ii asezam, de fapt ii presam in borcane.
Din cantitatea de mai sus ies aproximativ 3kg muraturi. Poate pare complicat, o sa vi se para mai simplu dupa ce faceti prima data, insa merita efortul, sunt exceptionali ! Ii putem consuma ca garnitura sau in diverse salate.
Pofta buna !
Pun gogoșarii in borcane cu sosul rece, sau fierbinte?
RăspundețiȘtergereBorcanele se sterilizeaza ?
Chiar daca n-am scris, eu sterilizez borcanele, indiferent ce pun in ele. Sosul se poate pune si rece, important e ca mierea sa fie bine topita. Spor !
ȘtergereVa multumesc ,azi am pus otetul, mâine îi pun la borcan cu restul ingredientele.
ȘtergereCu multa placere, sper sa va placa la fel de mult cum ne plac si noua !
Ștergere