Pages

Pages - Menu

15 iulie 2013

Ciuperci sote II




 O alta varianta de ciuperci sote pe care am incercat-o este cu morcov si ierburi aromatice. Gustul este la fel de bun fata de prima varianta, dar, cu un plus de savoare.

Ingrediente :

  • 900 gr ciuperci
  • 2 morcovi
  • 1 ceapa mare
  • 2 linuri unt
  • 1 capatana usturoi
  • 1 lingurita boia dulce
  • 2 lingurite cimbru uscat
  • 2 linguri otet balsamic
  • sare, piper
Morcovii se curata si se taie rondele. Ceapa  se taie julienne si se pune la calit in unt, adaugand apoi morcovii. 


 Se mai lasa putin si se pun ciupercile curatate, spalate si taiate cubulete.Punem si otetul balsamic.
 Se da focul tare, astfel incat zeama care se lasa sa se evapore cat mai repede.Adaugam cimbrul, boiaua dulce, sarea si piperul.
 Cand aproape s-a evaporat toata apa adaugam usturoiul maruntit cu aparatul si mai lasam cateva minute. La final, adaugam verdeata tocata.
Pofta buna !


11 iulie 2013

Prajitura cu alune si ciocolata


Ma gandeam zilele trecute cand am mancat o negresa facuta de fiica mea, ce combinatie as putea realiza cu acel blat minunat, umed si aromat. Am asortat o crema de ciocolata, blat de bezea si crema de alune cu mascarpone.
Langa, am servit un caffe frappe si totul a fost minunat.


Ingrediente 2 blaturi cacao :
  • 250 gr unt
  • 150 gr zahar
  • 4 galbenusuri
  • 200 gr faina
  • 200 ml lapte
  • 3 linguri cacao
  • coaja de lamaie
  • 5 gr praf de copt
Crema de alune cu mascarpone ( se va imparti, o parte cu alune, cealalta fara, pentru ornat ) :
  • 250 gr mascarpone
  • 200 gr frisca lichida Meggle
  • 3 linguri lichior de cafea( sau crema de whiskey )
  • 3 linguri zahar pudra
  • 100 gr alune de padure
Crema ganache :
  • 200 gr ciocolata neagra
  • 200 ml frisca lichida
Blat de bezea :
  • 4 albusuri
  • 100 gr alune de padure macinate
  • 120 gr zahar
  • 1 lingura amidon
Decor :
  • cateva alune de padure 
  • 2 patratele de ciocolata
Sirop de zahar ars : 
  • 150 gr zahar tos
  • 200 gr apa
Dimenstiunea tavii : 17x27 cm.

Mod de preparare : 

De  obicei incep cu prepararea siropului, ca sa aibe timp sa se raceasca pana incep asamblarea prajiturii.
Se pune zaharul intr-un vas metalic la foc mic amestecand continuu pana acesta se topeste. Adaugam apa si lasam sa fiarba pana la dizolvarea caramelului. Trebuie avut grija ca zaharul sa nu se arda , altfel siropul va iesi amarui. Lasam la racit

Pnetru cele doua blaturi de cacao se amesteca untul moale cu zaharul, se adauga galbenusurile pe rand, faina amestecata cu praful de copt, cacaoa cernuta, coaja de lamaie si laptele.Ar trebui sa aibe consistenta unui pandispan, asadar, daca este cazul mai adaugati putin lapte.


 Coacem pe rand doua foi in tava tapetata cu hartie de copt, la foc mediu.
Pentru obtinerea blatului de bezea, batem albusurile cu un praf de sare, adugam treptat zaharul, amidonul si la sfarsit alunele macinate. Se coace in tava tapetata cu hartie de copt, la foc mic, aproximativ 40 minute. 


Pentru crema de alune cu mascarpone : prajim alunele, le decojim si le macinam la robot.
Mixam crema de mascarpone cu zaharul pudra si adaugam lichiorul de cafea . Adugam frisca babtuta.Oprim un sfert din cantitate pentru deasupra  iar restul il amestecam cu alunele macinate.
Incepem asamblarea prajiturii : Asezam prima foaie de cacao in forma cu pereti detasabili, insiropam cu jumatate din cantitatea de sirop si turnam crema de alune cu mascarpone.Nivelam, lasam la frigider si ne ocupam de crema ganache.

Pentru obtinerea cremei ganache, punem pe foc 200 gr ciocolata cu 200 ml frisca. si o lasam pana ce s-a topit ciocolata. Cand s-a racit si a stat 2-3 ore la frigider o mixam pana rezulta o crema pufoasa. 
Contiunam asamblarea prajiturii : peste crema de alune, asezam blatul de bezea, apoi crema ganache si nivelam. Urmeaza ce-a de-a doua foaie de cacao pe care o insiropam , iar deasupra, crema de mascarpone oprita anterior.
Nivelam bine si dam la frigider 2-3 ore pana ce crema de mascarpone s-a intarit.

Scoatem inelul si decoram cu alune si ciocolata .



Pofta buna !

9 iulie 2013

Prajitura cu ciocolata si lichior de cafea


Miha a fost sursa de inspiratie pentru aceasta prajitura. Am schimbat cate ceva pe ici pe colo si iata rezultatul.

prajitura cafea
Ingrediente :

Blat :

  • 5 oua
  • 5 linguri de zahar
  • 5 linguri faina
  • 2,5 linguri unt topit
  • 3 linguri cacao
  • 8 gr praf de copt
Crema ganache: 
  • 200 gr ciocolata neagra
  • 250 ml frisca lichida Meggle
Crema de frisca cu lichior de cafea si snickers : 
  • 200 ml frisca
  • 5 gr gelatina
  • 2 batoane Snickers (reteta era cu Mars, insa n-am fost atenta si am cumparat S.)
  • 2 linguri zahar pudra
  • 2 pliculete ness dizolvate intr-o lingura de apa
Sirop :
  • 100 gr zahar
  • 100 gr apa
  • 3 linguri lichior de cafea
Glazura:
  • 100 gr ciocolata 
  • 1 lingura unt
  • 2 linguri lapte
Mai intai preparam siropul : punem pe foc apa si zaharul si lasam la fiert pana ce acesta se topeste.Cand s-a racit adaugam lichiorul de cafea.


Pentru blat, se mixeaza ouale cu zaharul si un praf de sare pana isi dubleaza volumul. Se adauga untul topit , faina amestecata cu praful de copt si cacaoa si amestecam bine pana se omogenizaeaza.
Dimensiunea tavii : 17x27 cm.
Se imparte aluatul in trei si se coc foile in tava tapetata cu hartie de copt. 

Pentru obtinerea cremei ganache punem pe foc 200 gr ciocolata cu 200 ml frisca lichida si o lasam pana ce s-a topit ciocolata. Cand s-a racit si a stat 2-3 ore la frigider o batem cu mixerul pana obtinem o crema pufoasa. Adaugam apoi frisca batuta rezultata din cele 50 ml de frisca ramase.
Incepem asamblarea prajiturii. Asezam primafoaie in forma cu pereti detasabili, insiropam cu un sfert din cantitatea de sirop si turnam deasupra crema ganache. Nivelam si lasam la frigider 1-2 ore pana ce crema se intareste.
Pentru obtinerea cremei de frisca cu lichior de cafea procedam in felul urmator  : punem gelatina 10 minute la hidratat in doua linguri de apa. Peste frisca batuta spuma se toarna in fir subtire gelatina pusa cateva secunde la cuptorul cu microunde. Adaugam zaharul pudra si cele doua pliculete de ness dizolvate in apa. Urmeaza lichiorul de cafea.
Snickers-ul il tocam marunt
si-l amestecam cu frisca de mai sus.
Cand crema ganache s-a intarit, scoatem tava din frigider si asezam deasupra a doua foaie pe care o insiropam. Turnam peste ea crema de frisca si nivelam. Avand in vedere ca nu este foarte moale, lasam la frigider jumatate de ora, dupa care putem pune a treia foaie deasupra.
O insiropam si pe aceasta si pregatim glazura. Punem pe foc ciocolata, untul si laptele si lasam pana se omogenizeaza. Avem grija sa nu fiarba.O lasam la racorit si o turnam in strat uniform peste prajitura.
Se lasa peste noapte in frigider astfel incat cremele sa se intareasca .
Desfacem inelul si portionam dupa preferinta.Am ornat cu felii subtiri de Snickers.

Pofta buna !


Pilaf sarbesc

Provocarea Dulce Romanie din luna iulie este gazduita de blogculegume. Ana ne propune sa gatim sanatos cu legume si fructe de sezon.
Aceasta mancarica ne aduce aminte tuturor de copilarie. Atat mama, cat si bunica o preparau destul de des pe timpul verii, cu legume proaspete. Rosiile aveau un gust deosebit, rezultatul fiind unul de exceptie.


orez sarbesc

Ingrediente :
  • 1 ceapa ( primavara folosim ceapa verde, o legatura )
  • ulei pentru calit
  • 1 morcov
  • 1 dovlecel mediu
  • 2 bucati ardei gras
  • 1 legatura patrunjel
  • 1 cana orez ( aprox 180 gr )
  • 500 gr apa
  • 4-5 rosii
  • sare, piper
Se toaca ceapa si se pune la calit in putin ulei impreuna cu putina sare. Morcovul se da prin razatoarea cu ochiuri mari si se adauga peste ceapa.

Dovlecelul se taie cubulete, iar areiul gras fasii. Le punem peste morcov si mai  lasam inca doua, trei minute.
Adaugam si rosiile taiate cubulete.
Apoi orezul, 500 gr apa si patrunjelul tocat. Potrivim de sare si adaugam piperul .Introducem la cuptor aproximativ 40 minute.

Se poate servi ca atare, alaturi de o salata de ardei copt sau ca si garnitura la friptura.
Pofta buna !

8 iulie 2013

Gem de caise



dulceata de caise

Din punctul meu de vedere, acesta este cel mai aromat si mai gustos gem.
Am gasit in piata caise romanesti, coapte, nu foarte moi, dar foarte parfumate . Pentru mine un gem reusit este cel la care fructele raman aproape intregi, nu se terciuesc. In consecinta, metoda folosita este aceeasi, variaza doar cantitatea de zahar in functie de dulceata fructelor.

Cam asa imi place.....sa se distinga jumatatile de caisa !

dulceata de caise
                             
                               
Ingrediente :
  • 2 kg caise 
  • 800 gr zahar
Mod de preparare :

1. Am spalat caisele si le-am curatat de samburi.
2. Intre timp am pus zaharul la fiert cu 150 ml apa pana ce siropul se leaga. Totul  dureaza aproximativ 30 minute.
3. Turnam apoi caisele peste sirop si incepem sa culegem spuma pe masura ce se formeaza. Amestecam din cand in cand ( sa nu se striveasca fructele ) avand grija sa nu se prinda. Eu am folosit o cratita cu fund dublu si n-am avut probleme.
4. Focul trebuie sa fie mai tare la inceput, cat culegem spuma, apoi il lasam la minim. Cand caisele s-au inmuiat si daca gemul este foarte lichid, scoatem din zeama pana ramane doar atat incat sa le acopere. Mai lasam 5 minute la fiert si e gata.
5. Siropul scos il mai putem fierbe pana incepe sa se ingroase, rezultand astfel un jeleu delicios.

                    


                  

Pofta buna !