Pages

Pages - Menu

25 aprilie 2012

Tort de lamaie cu menta


lamaie si menta

lamaie si menta
Combinatia de lamaie cu menta e divina. Tot cautand diverse retete, cea care mi-a facut cu ochiul a fost tortul de lamaie cu menta prezentat de Andreea.
Din pacate, nu am poze pas cu pas, insa dat fiind rezultatul, fara cusur dealtfel, il recomand cu cea mai mare caldura. Pentru ca a fost atat de bun, il voi repeta cat de curand, cu pozele aferente.

Blaturile :     

  • 230 gr unt la temp. camerei
  • 150 gr zahar
  • 280 gr faina
  • un praf de sare
  • 6 oua
  • 4 lamai, suc si coaja
  • 300 gr zahar
  • 130 gr faina
  • vanilie

Crema :     

  • 250 ml lapte
  • 150 gr zahar
  • 4 galbenusuri
  • 1 legatura frunze de menta 
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 6 foi gelatina
  • vanilie

                                                       
Mod de preparare blaturi:
Se amesteca unutul cu zaharul, se adauga apoi faina si sarea. Aluatul obtinut se imparte in doua si se coc partial doua blaturi timp de 20 minute la foc mediu ( 170 grade ) intr-o forma de 24 cm.

Lamaile se storc si se razuie de coaja. Ouale, zaharul,vanilia, coaja si razatura se amesteca si se adauga faina. Impartim compozitia in doua , o punem peste cele doua blaturi de biscuiti si coacem pe rand 30 minute (140 grade), la foc mic.

Mod de preparare crema :
Se amesteca galbenusurile, vanilia, zaharul si laptele si se pun la Bain-Marie pana se leaga. Adaugam menta spalata si tocata lasand-o 30-40 minute sa infuzeze, apoi o strecuram apasand bine pe frunze.
Hidratam gelatina, o topim 5-6 secunde la cuptorul cu microunde (sau la Bain-Marie , cum va este mai usor) si o adaugam cremei de menta.
Se bate frisca si se adauga compozitiei de mai sus impreuna cu ciocolata After Eight tocata bucatele mai mari sau mai mici in functie de preferinte.

Asmblarea : 
Se aseaza pe un platou unul dintre blaturile cu crema, apoi jumatate din crema de menta, al doilea blat si crema de menta ramasa.

Ornam dupa inspiratie si dam la frigider 2-3 ore, dupa care se poate servi.

Un tort de nota 10 ...cu coronita !



lamaie si menta




22 aprilie 2012

Tort Dobos

by József C. Dobos


Dobos Tort


Dobos Tort
Acum, nu stiu daca este exact reteta originala, dar cea pe care am incercat-o eu a fost exceptionala.

Ingrediene si mod de preparare foi :

  • 6 albusuri
  • 6 galbenusuri
  • 150 gr zahar
  • 120 gr faina
  •  un praf de sare
  • vanilie ( pastaie sau zahar vanilat )

                                                                     
Se bat albusurile spuma impreuna cu zaharul si sarea. Adaugam apoi galbenusurile, amestecand pana la omogenizare si in final faina cernuta pe care o inglobam cu mare atentie.

Tapetam o forma cu diametrul de 26 cm ( ungem BINE cu unt si hartia de copt ). Impartim apoi aluatul in 6 parti si coacem pe rand foile in cuptorul preincalzit cam 8-9 minute pana ce marginea incepe sa prinda culoare si foaia s-a intarit.Trebuie urmarit, coacerea poate fi mai rapida, in functie de cuptor.Aluatul are consistenta unui pandispan, deci  il vom nivela cu ajutorul unei spatule.Pana urmeza coacerea celorlalte foi, compozitia se tine la rece si nu se va mai amesteca in ea, ci se va lua doar de pe margine.
Dupa coacere, pentru ca toate foile sa aibe acelasi diametru, vom lua un inel de tort reglabil sau vom aseza o hartie cu diametrul dorit deasupra pandispanului si vom taia la exterior marginile neregulate.Atentie ! Coapte fiind, nu se vor aseza si pastra una peste alta caci exista riscul sa se lipeasca de hartie.
Pnetru obtinerea glazurii, vom topi 150 gr zahar, amestecand continuu pana acesta capata o culoare brun deschis. Nu se va lasa mai mult, caci exista riscul de a deveni amar. La sfarsit punem 1-2 lingurite de otet si o lingurita de unt.
Alegem una din foi si o impartim in functie de cat de mari dorim sa fie feliile de tort. Turnam rapid glazura peste foaie, eventual o mai intindem putin daca e cazul. Lasam 2 minute sa se raceasca si cu ajutorul unui cutit trecut prin unt delimitam triunghiurile.

Pentru crema avem nevoie de:

  • 3 oua
  • 250 gr unt tinut 2-3 ore la temp. camerei
  • 80 gr cacao sau 150 gr ciocolata
  • 200 gr zahar
  • 1 lingura rom
  • vanilie

                     
Se bat albusurile spuma, se adauga zaharul si romul. Adaugam galbnusurile si punem compozitia la Bain-Marie, amestecand in continuare pana cand se infierbanta bine si devine spumoasa, avand grija totodata sa nu se coaguleze.Se ia de pe foc si se adauga ciocolata data prin razatoare (sau cacaoa ) si vanilia. Amestecam cu telul pana la omogenizare si lasam sa ajunga la temperatura camerei, moment in care adaugam si untul

Asamblarea tortului :

 Foile se desprind destul de usor de hartie daca se pune indeajuns unt pe foaia de copt. Le desprindem doar cand sunt racite complet.
Se aseaza prima foaie pe platou si se monteaza inelul reglabil. Crema se imparte astfel incat sa fie distibuita in mod egal pe toate foile.


Alternam foaie-crema-foaie pana ajungem si la ultima foaie cu glazura, asezand fiecare triunghi pe o bucatica de marshmallow sau un mot de frisca.
Partea laterala se poate lasa ca atare, sau se poate imbraca in crema, sau cu nuci macinate.

Pofta buna !


15 aprilie 2012

Pasca Traditionala de Paste



Chiar daca intial am pregatit o alta reteta pentru concursul organizat de Isabela si site-ul pastaidevanilie.ro  pe parcurs m-am razgandit si m-am hotarat sa trimit reteta de Pasca Traditionala.
Aluatul de cozonac este cel pe care il folosesc de cativa ani si cea mai buna varianta de pana acum am gasit-o aici, cu mici adaptari pentru gustul meu.

Pasca traditionala

Pasca traditionala de Paste


 Ingrediente pentru aluat :               500 gr faina
                                                                      250 ml lapte
                                                                      150 gr zahar
                                                                       75 ml unt
                                                                       25 ml ulei
                                                                       25 gr drojdie
                                                                      2 galbenusuri
                                                                      coaja de la maie si portocala
                                                                      vanilie
                                                                      esenta de rom

Umplutura :                                             500 gr branza de vaci
                                                                      2 oua
                                                                      130 gr zahar pudra
                                                                       80 gr unt
                                                                       coaja de lamaie
                                                                       vanilie
                                                                       2 linguri nu foarte pline de faina
                                                                       1 lingura amidon
                                                                       100 gr stafide
                                                                       estenta de rom

Mai intai cernem faina de 2-3 ori pentru a fi bine afanata.
 Laptele impreuna cu zaharul si semintele de la pastaia de vanilie se pun la fiert pana ce zaharul se topste.
 Intre timp punem stafidele la inmuiat in esenta de rom, timp de 20-30 minute.
 Punem intr-un castronel drojdia impreuna cu 2-3 linguritedin laptele cu zahar ( nu fierbinte ) si 2-3 lingurite de faina. Se amesteca , se presara putina faina deasupra si se acopera.
 Lasam 15-20 minute.
 In timp ce maiaua e la crescut, frecam celedoua galbenusuri cu putina sare,
 si adaugam coaja rasa de portocala si lamaie.
 Amestecam apoi toate ingredientele, mai putin grasimea .
 Se framanta aluatul , ajutandu-ne de grasime progresiv , pana ce aceasta se inglobeaza toata in compozitie. Tot procedeul dureaza in jur de 20-30 minute.Acum , fiecare framanta cum considera, eu il "impaturesc", caci mi se pare mult mai usor.decat sa ma lupt cu el si sa-l trantesc sau sa-l bumbacesc. Lasam apoi la crescut, acoperit,  pana ce-si dubleaza volumul.
 Compozitia se pregateste foarte usor, amestecam toate ingredientele
 pana devine omogena.
 Scurgem stafidele si le punem si pe ele.
 Aici, aluatul crescut.
 Impartim aluatul in doua. Dupa ce tapetam o forma cu unt si hartie de copt,( eu am folosit cu diametrul de 26 cm ), asezam pe fundul tavii o parte din aluat. Pe cea de-a doua o impartim in trei si impletim o codita egala cu lungimea cercului.....sau calculati 2(Pi)R.....glumeam meyyy... :-)))
O  asezam pe  peretii vasului pe cat posibil si fixam un castronel in interior astfel incat aluatul sa poata creste pe verticala, nu sa se lateasca.
 Dupa 30 minute, turnam umplutura si ungem aluatul cu galbenus. Aici am facut eu o greseala, impletitura ar fi trebuit s-o asez pe orizontala si ar fi rezultat o pasca mult mai frumoasa, cozonacul si umplutura ar fi fost la acelasi nivel.

 Imi aduc aminte ca si data tecuta mi-am propus sa pun 50 gr de lapte mai mult, astfel, compozitia ar fi fost putin mai moale, mai pufoasa, asa cum imi place mie.
Iar data viitoare voi imparti coca altfel, 60% pentru baza si 40% pentru impletitura.

O coacem in cuptorul preincalzit 30-35 minute, primele 10 minute la foc mai iute, apoi moderat.

 Pentru un plus de "stralucire", ungem cu putina miere, cat inca este fierbine.
 Sincera sa fiu, umplutura este ata de gustoasa incat as manaca-o goala. Folosesc branza de vaci Lacteea care este exceptionala.

Hristos a inviat !
                                   


9 aprilie 2012

Fursecuri umplute cu stafide si curmale


Fragede si delicioase !

Fursecuri umplute cu stafide si curmale
Aceste fursecuri le-am facut vara trecuta si abia acum mi-am amintit de ele.  Chiar daca nu par atat de atragatoare, va asigur ca sunt foarte bune si fragede. Singura conditie este sa le scoateti din cuptor inainte sa inceapa sa se rumeneasca....deci nu cum am facut eu.

 Mai intai pregatim umplutura :    

  •  200 gr curmale ( fara samburi )
  • 100 gr stafide ( inmuiate cca 1 ora )
  • 50 gr nuci
  • coaja de portocala rasa

                                                 
Se amesteca in blender pana se omogenizeaza.
  
Pentru aluat avem nevoie de :   

  • 280 gr faina alba
  • 60 gr zahar pudra
  •  110 gr unt
  •  2 linguri ulei
  • 60 ml lapte
  •  1/2 lingurita praf de copt

                                               
Se pun toate ingredientele intr-un bol si se amesteca.

Se formeaza un rulou si se taie bucatele de 1 cm grosime. Fiecare bucatica se aplatizeaza si se pune in centru o lingurita de umplutura. Se strang marginile, se inchid si se turteste pana se formeaza fursecul.
Le-am facut pe deasupra un desen cu rola de taiat saleuri si le-am dat cu putin zahar tos. Se sau la cuptor pana incep sa se rumeneasca, dar nu mai mult.
Data viitoare fac portie dubla, caci n-au ajuns. M-am inspirat de aici .
 Pofta buna !