Pages

Pages - Menu

22 aprilie 2012

Tort Dobos

by József C. Dobos


Dobos Tort


Dobos Tort
Acum, nu stiu daca este exact reteta originala, dar cea pe care am incercat-o eu a fost exceptionala.

Ingrediene si mod de preparare foi :

  • 6 albusuri
  • 6 galbenusuri
  • 150 gr zahar
  • 120 gr faina
  •  un praf de sare
  • vanilie ( pastaie sau zahar vanilat )

                                                                     
Se bat albusurile spuma impreuna cu zaharul si sarea. Adaugam apoi galbenusurile, amestecand pana la omogenizare si in final faina cernuta pe care o inglobam cu mare atentie.

Tapetam o forma cu diametrul de 26 cm ( ungem BINE cu unt si hartia de copt ). Impartim apoi aluatul in 6 parti si coacem pe rand foile in cuptorul preincalzit cam 8-9 minute pana ce marginea incepe sa prinda culoare si foaia s-a intarit.Trebuie urmarit, coacerea poate fi mai rapida, in functie de cuptor.Aluatul are consistenta unui pandispan, deci  il vom nivela cu ajutorul unei spatule.Pana urmeza coacerea celorlalte foi, compozitia se tine la rece si nu se va mai amesteca in ea, ci se va lua doar de pe margine.
Dupa coacere, pentru ca toate foile sa aibe acelasi diametru, vom lua un inel de tort reglabil sau vom aseza o hartie cu diametrul dorit deasupra pandispanului si vom taia la exterior marginile neregulate.Atentie ! Coapte fiind, nu se vor aseza si pastra una peste alta caci exista riscul sa se lipeasca de hartie.
Pnetru obtinerea glazurii, vom topi 150 gr zahar, amestecand continuu pana acesta capata o culoare brun deschis. Nu se va lasa mai mult, caci exista riscul de a deveni amar. La sfarsit punem 1-2 lingurite de otet si o lingurita de unt.
Alegem una din foi si o impartim in functie de cat de mari dorim sa fie feliile de tort. Turnam rapid glazura peste foaie, eventual o mai intindem putin daca e cazul. Lasam 2 minute sa se raceasca si cu ajutorul unui cutit trecut prin unt delimitam triunghiurile.

Pentru crema avem nevoie de:

  • 3 oua
  • 250 gr unt tinut 2-3 ore la temp. camerei
  • 80 gr cacao sau 150 gr ciocolata
  • 200 gr zahar
  • 1 lingura rom
  • vanilie

                     
Se bat albusurile spuma, se adauga zaharul si romul. Adaugam galbnusurile si punem compozitia la Bain-Marie, amestecand in continuare pana cand se infierbanta bine si devine spumoasa, avand grija totodata sa nu se coaguleze.Se ia de pe foc si se adauga ciocolata data prin razatoare (sau cacaoa ) si vanilia. Amestecam cu telul pana la omogenizare si lasam sa ajunga la temperatura camerei, moment in care adaugam si untul

Asamblarea tortului :

 Foile se desprind destul de usor de hartie daca se pune indeajuns unt pe foaia de copt. Le desprindem doar cand sunt racite complet.
Se aseaza prima foaie pe platou si se monteaza inelul reglabil. Crema se imparte astfel incat sa fie distibuita in mod egal pe toate foile.


Alternam foaie-crema-foaie pana ajungem si la ultima foaie cu glazura, asezand fiecare triunghi pe o bucatica de marshmallow sau un mot de frisca.
Partea laterala se poate lasa ca atare, sau se poate imbraca in crema, sau cu nuci macinate.

Pofta buna !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu