Pages

Pages - Menu

31 august 2012

Gem de piersici



dulceata de piersici

Suntem in plin sezon al piersicilor. Pe langa faptul ca sunt pline de aroma, acestea sunt bogate în caroteni, substanţe precursoare ale vitaminei A, au potasiu - asadar sunt bune pentru reglarea tensiunii arteriale si buna functionare a sistemului nervos, vitamina C, care ajută la vindecarea rănilor, dar şi E, vitamine cu puternică acţiune antioxidantă, care protejează împotriva îmbătrânirii, a cancerului şi a bolilor cardiovasculare.
Sunt hidratante si un bun remediu impotriva anemiei, datorita continutului de fier.
Chiar daca prin fierbere se distrug mare parte din aceste proprietati, ramane sa ne bucuram de aroma lor deosebita in diverse preparate, cum ar fi gemul.






De obicei nu fac multa cantitate deodata, cu cat e mai putin, cu atat se fierbe mai repede, iar bucatile raman intregi.
Ingrediente :  

  • 2 kg piersici
  • 700 gr zahar
  • 6 linguri apa
  • 1/2 lamaie
  • 2 plicuri zahar vanilat 
Mod de preparare :

1. Spalam piersicile si le curatam de samburi si coaja. Le taiem bucati mai mari.
2. Preparam siropul din zahar si apa. Nu se pune multa apa, fiindca fructele isi vor lasa si ele zeama. Lasam sa fiarba pana se leaga siropul.
3. Adaugam apoi fructele si incepem sa culegem spuma formata.
4. Lasam la foc mic cca 30 minute. In cazul in care fructele sunt foarte apoase, scoateti din zeama, astfel incat sa nu devina pasta. Lichidul scos il puteti fierbe separat pana devine jeleu.
5. Se pune fierbinte in borcanele sterilizate la cuptor si se pastreaza in camara pana la iarna. La cine rezista, bineinteles.Mi-au iesti 4 borcane, unul lipseste de la apel.





Tips & tricks : Gemul sau dulceata de piersici iese mult mai fina daca decojim fructele.
                              Trebuie avut in vedere si cat de dulci sunt fructele, caz in care reducem cantitatea de zahar.

Savurati cu placere !

29 august 2012

Supa de pasare cu galuste de gris



supa de pui


Mica fiind, mi-am petrecut copilaria la bunici. Chiar si-acum, dupa o lunga perioada de timp imi amintesc cu nostalgie aroma si gustul supei de pasare de tara.
Bunica o gatea mai mult iarna, in special cand noi, nepotii eram raciti. Stia foarte bine proprietatile ei curative, iar noi simteam pe pielea noastra efectul vindecarii sorbind-o cat puteam de fierbinte. Am pastrat reteta bunicii, atat mama cat si eu o preparam pastrand traditia „casei”.
Cu taitei sau galusti, este absolut delicioasa.
Multumesc matusii mele care mi-a oferit acest cocos, a iesit o supa exceptionala.
Bucurati-va, este divina !

Ingrediente :                            

  • 1 gaina sau un cocos de tara
  • 3 morcovi
  • 2 radacini patrunjel
  • 2 radacini pastarnac
  • 1 ceapa
  • 2 buc ardei gras
  • 1 cartof
  • 1 telina mica cu tot cu frunze
  • 1 legatura patrunjel
  • 1 lingura sare
  • piper
  • 2 oua si gris pentru galuste
                                  
 Mod de preparare :  
1. Se spala si se portioneaza pasarea. Se pune la fiert in apa rece cu sare la foc domol, adunandu-se permanent spuma formata. Se va aduna cu mare atentie, altfel exista riscul ca supa sa nu ramana limpede, ci sa se tulbure. Carnea va fierbe in functie de cat de batrana este gaina, asadar, va trebui sa  verificam mereu. 

2.Cand s-au fiert, scoatem bucatile si strecuram zeama. In general, de la pasrea de curte, se strange foarta multa grasime. De aceea, eu nu folosesc tot lichidul rezultat, mai opresc o parte pentru a-l intrebuinta si la alte preparate, pastrandu-l la congelator.
3.Spalam si curatam zarzavatul.


4.Il punem la calit 1 minut in 4 linguri de grasime culeasa de deasupra, apoi adaugam toata zeama lasand sa fiarba cu capac 5 minute. Pentru ca eu folosesc doar o parte din supa in care a fiert pasarea, mai adaug acum putina apa. Nu stiu daca este corect, insa, mie nu-mi place sa folosesc toata grasimea formata la o singura supa, mi se pare multa.
5.Preparam galustile la fel ca la supa de rosii si lasam inca 5 minte pana se fierb, adaugand acum si ardeiul gras.
6.Tot procesul de fierbere nu trebuie sa dureze mai mult de 20 minute, altfel, orice supa sau ciorba isi pierde atat din gust cat si din calitate. Tot acum verificam daca are destula sare.
7.Stingem focul si adaugam patrunjelul tocat.

8.Se serveste fierbinte presarata cu putin piper.

Pofta buna !


16 august 2012

Sirop de ghimbir cu citrice si menta




ghimbir citrice menta

Prepararea acestui sirop aproape ca a devenit un ritual pe timp de vara. Este atat de bun si racoritor incat nici nu mai stim gustul apei. Nu se face greu, chiar daca la prima vedere pare putin mai complicat, insa, pe masura ce stim procedeul, totul merge ca pe roate.


Ingrediente :                                        4 portocale
                                                                   4 lamai
                                                                   3 grapefruit
                                                                   400 gr ghimbir
                                                                   2 legaturi menta proaspata
                                                                   1 kg zahar
                                                                   300 gr apa
                                                                   1 lingurita sare de lamaie


Mod de preparare :   Preparam mai intai zaharul invertit, punand zaharul la fiert impreuna cu apa si sarea de lamaie. Explicatii mai amanuntite, aici, insa respectand cantitatile de mai sus.
Spalam lamaile, portocalele si grapefruit-urile si le stoarcem bine.

Curatam ghimbirul de coaja si
il dam pe razatoarea cu ochiuri mici. Eu am o razatoare din sticla, ma impac foarte bine cu ea.
Cand zaharul invertit este gata, turnam peste el sucul de citrice si ghimbirul ras, dar cu mare atentie, putin cate putin, fiindca se umfla dintr-o data si ne putem arde.
Lasam sa fiarba 5 minute, strangand spuma formata.
Stingem focul,  adaugam menta curatata de pe codite si acoperim cu un capac 15-20 minute pana ce se infuzeaza. Cu cat menta este mai multa, cu atat iese mai aromat. Dupa cum se vede, productia mea de menta de pe balcon s-a terminat, de data asta am folosit foarte putin.

Se strecoara si se serveste combinat cu apa minerala, stand intr-un hamac, sub o umbreluta, la malul marii ! Uffff, ce vise ................


9 august 2012

Cordon bleu




Gust Divin

Nu mi-am imaginat ca acest fel de mancare se face atat de rapid, ca daca stiam l-as fi incercat mai demult. Preferam ca din piept de pui sa fac snitele sau fasii de pui trase la tigaie cu diverse arome si sos de soia. Singurul lucru mai dificil la Cordon bleu mi se pare taierea pieptului foarte subtire, lucru de care nu m-am ocupat eu, aici se merge pe fineturi, se stie cine-i masterchef . Restul, merge ca pe roate.

Ingrediente  pentru 4 bucati :             1 piept pui
                                                                    4 felii cascaval
                                                                    4 felii sunca
                                                                    2 oua
                                                                    pesment pentru prajit
                                                                    piper Szechuan sau piper negru
                                                                    sare
                                                                    scobitori
Mod de preparare :      Se taie pe lungime 4 fasii de pui, cat se poate de subtire.





Pentru asamblare, se presara sare si piper peste fasia de pui, punand alternativ cate o felie de sunca si una de cascaval . Cred ca mi-ar fi placut cu mai mult cascaval, data viitoare voi incerca cu portie dubla.

Acoperim si fixam cu scobitori, astfel incat sa nu se desfaca. Se tavaleste fiecare pachetel prin pesmet si ou, apoi iarasi prin pesmet.
Se pun la prajit cand uleiul este incins, la foc mic spre mediu, pentru a se patrunde bine carnea.
Noua ne place o crusta mai groasa, iar pentru acest lucru, am tavalit pachetelele de doua ori prin pesmet si de asemenea mai crocante, fapt pentru care le-am tinut mai mult la prajit.
Se scot pe servet pentru a se scurge grasimea, se inlatura scobitorile si se servesc calde .
Pofta buna !


7 august 2012

Peste cu legume la cuptor


peste la cuptor


O reteta foarte simplu de preparat, foarte gustoasa si foarte sanatoasa. O prefer in locul pestelui prajit, chiar si in locul pestelui la gratar. Este recomandat fileul de crap, insa mie imi place foarte mult sa folosesc trunchi de macrou sau pastrav .

Ingrediente :                                  3-4 buc pastrav sau macrou         
                                                           2 cepe , una rosie, una alba
                                                           2 morcovi
                                                           1 ardei gras
                                                           1 lamaie
                                                           2 cartofi medii
                                                           3-4 rosii
                                                           2-3 foi de dafin
                                                           ardei iute sau chilli fulgi
                                                           piper Szechuan ( sau piper negru )
                                                           sare
                                                           ulei de masline


 
Mod de preparare :    Se tapeteza o tava cu ulei, se aseaza ceapa alba  taiata rondele, cartofii si morcovii. Eu am gresit punand cartofii deasupra si s-au facut mai greu, dar data viitoare asa voi proceda, pun mai intai cartofii. Dam cu sare.
Peste cartofi asezam bucatile de peste si cea de-a doua ceapa taiata rondele.

Punem si lamaia taiata felii.

Apoi ardeiul gras, piperul, fulgii de chilli sau ardeiul iute tocat marunt, foile de dafin, rosiile taiate cubulete. Adaugam sare si 3-4 linguri de ulei.


Se acopera tava cu folie de aluminiu si se lasa 30 minute la foc mediu spre iute, dupa care scoatem folia si mai lasam cateva minute, verificand daca morcovii si cartofii s-au patruns. Sosul format are un gust exceptional.
O mancare deosebita ! O recomand din toata inima !

Pofta buna !



1 august 2012

Chiftelute de dovlecei



Gust Divin



Prefer chiftelutele de dovlecei in locul celor din carne. Nu le fac atat de des pe cat mi-as dori din cauza faptului ca incerc sa evit pe cat pot prajeala. De gustoase, sunt foarte gustoase, deci merita incercate.

Ingrediente :                            3 dovlecei , marime medie
                                                    2 oua
                                                    1 legatura patrunjel
                                                    1 legatura marar
                                                    150 gr branza afumata de la sibieni ( se poate pune si telemea )
                                                    2-3 linguri pesmet
                                                    sare, piper, dupa gust

Mod de preparare :   Se curata dovleceii de coaja, se rad pe razatoarea cu ochiuri mari si se presara cu sare ( nu foarte multa daca si branza e sarata ) . Se lasa 15 minute, apoi se storc bine de zeama si se amesteca cu ouale, verdeata tocata marunt, branza data pe razatoarea cu ochiuri mici si pesmetul.

Se formeaza chiftelutele, care se dau prin faina si se rumenesc pe ambele parti la foc mediu, asezandu-le apoi pe un servetel pentru ca uleiul sa fie absorbit.

Se pot servi cu usturoi , sos de iaurt, sos Tzatziki sau cu rosii.

Pofta buna !