Suntem in plin sezon al piersicilor. Pe langa faptul ca sunt pline de aroma, acestea sunt bogate în caroteni, substanţe precursoare ale vitaminei A, au potasiu - asadar sunt bune pentru reglarea tensiunii arteriale si buna functionare a sistemului nervos, vitamina C, care ajută la vindecarea rănilor, dar şi E, vitamine cu puternică acţiune antioxidantă, care protejează împotriva îmbătrânirii, a cancerului şi a bolilor cardiovasculare.
Sunt hidratante si un bun remediu impotriva anemiei, datorita continutului de fier.
Chiar daca prin fierbere se distrug mare parte din aceste proprietati, ramane sa ne bucuram de aroma lor deosebita in diverse preparate, cum ar fi gemul.
Ingrediente :
- 2 kg piersici
- 700 gr zahar
- 6 linguri apa
- 1/2 lamaie
- 2 plicuri zahar vanilat
1. Spalam piersicile si le curatam de samburi si coaja. Le taiem bucati mai mari.
2. Preparam siropul din zahar si apa. Nu se pune multa apa, fiindca fructele isi vor lasa si ele zeama. Lasam sa fiarba pana se leaga siropul.
3. Adaugam apoi fructele si incepem sa culegem spuma formata.
4. Lasam la foc mic cca 30 minute. In cazul in care fructele sunt foarte apoase, scoateti din zeama, astfel incat sa nu devina pasta. Lichidul scos il puteti fierbe separat pana devine jeleu.
5. Se pune fierbinte in borcanele sterilizate la cuptor si se pastreaza in camara pana la iarna. La cine rezista, bineinteles.Mi-au iesti 4 borcane, unul lipseste de la apel.
Tips & tricks : Gemul sau dulceata de piersici iese mult mai fina daca decojim fructele.
Trebuie avut in vedere si cat de dulci sunt fructele, caz in care reducem cantitatea de zahar.
Savurati cu placere !