Ei, da, un tort mai simplu de realizat precum acesta nu exista. Un blat clasic si o crema "la rece" cu smantana si nuci. Este o reteta pe care o am de foarte multa vreme....de mai bine de 20 de ani, eheeee, p-atunci nu existau alte surse de inspiratie decat caietul mamei sau cartile de bucate. Intr-adevar, pot spune ca este un tort clasic, care ar putea fi adaptat zilelor noastre prin adaugarea unor ingrediente ce-i confera un plus de savoare, ca de exemplu niste piersici din compot sau orice doriti sa va incante papilele gustative.
Pentru blat avem nevoie de
- 5 oua
- 5 linguri ulei
- 220 gr zahar
- 190 gr faina
- esenta de vanilie
- un praf de sare
- 500 gr smantana grasa ( eu folosesc smantana de la sibieni, vrac )
- 150 gr zahar
- 250 gr nuci macinate
- 125 gr zahar
- 250 gr apa
- coaja de lamaie
- zeama de la 1/2 lamaie
1. Se bat albusurile spuma cu un praf de sare, adaugand treptat zaharul si vanilia. Cand compozitia
s-a intarit adaugam galbenusurile, unul cate unul si uleiul.
2. Cernem faina si o incorporam usor, cu ajutorul unui tel in compozitia de mai sus pana la omogenizare.
3. Se tapeteaza o forma cu diamentrul de 20 cm cu hartie de copt ( sau cu unt si faina ), se toarna compozitia si se coace 30-40 minute la cuptor la 180 grade. Se stinge focul si se mai lasa 10 minute in cuptor, apoi se scoate si se aseaza pe un gratar pana la racirea completa.4. Se taie blatul in doua.
Mod de preparare crema :
1. Se amesteca smantana cu zaharul pana acesta se topeste si se adauga nucile macinate. Eu le-am prajit in prealabil, sunt mult mai gustoase asa.
Mod de prepararesirop :
1. Se pun la fiert apa si zaharul cateva minute, lasam la racit si adaugam zeama si coaja de lamaie.
Pentru asamblarea tortului, asezam pe platou primul blat, insiropam si turnam jumatate din crema.Adaugam cel de-al doilea blat, il insiropam si imbracam tortul cu cealalta jumatate de crema.
Ornam dupa preferinta si-l dam la rece doua, trei ore, dupa care putem servi.
Pofta buna !
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergere