Pages

Pages - Menu

30 mai 2012

Socata


Prepar aceasta bautura de foarte multi ani. Este racoritoare si gustoasa. Pacat ca nu tine prea mult, trebuie consumata destul de repede. Momentul in care incepe sa se aciduleze este propice pentru a fi servita. Daca fermenteaza prea mult si nu este pastrata la frigider, se poate intampla ca sticla sa explodeze de  la presiune, deci, aveti grija ! 


sirop de soc

Ingrediente :                              

  • 12-15 flori de soc
  • 10 litri apa
  • 1,5 kg zahar
  • 4 lamai stoarse
  • 1 lamaie taiata in patru
  • 1 legatura menta proaspata (optional)
  • 2 linguri otet de mere

                                                   
 Mod de preparare : 

Se spala florile scufundandu-le in apa, nu cu jet,  avand grija sa nu se scuture de pe codite si se aseaza intr-un borcan de 10 l.
Spalam lamaile , iar patru dintre ele le stoarcem si le punem peste florile de soc impreuna cu coaja ramasa.
Adaugam zaharul, otetul, apa, lamaia taiata in patru sau chiar felii si menta si amestecam de cateva ori.
Acoperim borcanul cu o farfuriuta si-l lasam 4-5 zile la fermentat, amestecand cel putin o data pe zi. Ne dam seama cand e gata in momentul in care incepe sa se tulbure.
In ziua a cincea, se strecoara si se pune in sticle. In cazul in care nu este indeajuns de acidulata se mai lasa o zi la caldura si in mod cert a doua zi va fi tocmai buna.
Se pastreaza la frigider.

 Un deliciu !





2 comentarii:

  1. Ei, daca as avea flori de soc ... tare mi-ar place sa prepar o socata :)

    RăspundețiȘtergere
  2. ai putea avea in gradinita ta, langa superbii trandafiri !

    RăspundețiȘtergere