Pages

Pages - Menu

29 februarie 2016

Crutoane cu pasta de usturoi negru



     Am primit zilele trecute de la un bun prieten o cutie cu doua bucati de usturoi ecologic, negru. Pana aici, toate bune. L-am intors pe toate fetele si am tot  mutat cutia in dulap din stanga in dreapta. Ieri i-a venit randul. Stupoare ! Am desfacut pachetul si sincera sa fiu, cand am pus mana pe usturoi, era destul de moale, ca unul uitat intr-o lada, la sfarsit de iarna. 
     Huh, taranul din mine se tot intreba, oare cum l-a pastrat S. pana sa ajunga la mine ? Mergem mai departe. Nu-mi venea deloc sa-l arunc, in pricipiu ma straduiesc sa  refolosesc totul (:)), asa ca mi-am zis, ce-ar fi sa-l gust? Macar sa vad care-i treaba. Asa moale cum era, am muscat dintr-un catel .... cum suna :))))  si am asteptat ca informatia sa ajunga la creier, asa, ca la degustatorii mari de vinuri. Hopaaaa, stai putin ca e de bine. Nu e deloc iute,e putin dulceag iar aroma, hmmmmm, divina. O delicatesa !
    Inca putin si va las, va las sa va documentati despre acesta minunatie. 
    Pentru ca facusem o supa crema de legume, m-am gandit sa prepar niste crutoane stropite cu sos de usturoi. Am folosit trei catei de usturoi-negru, pasat cu fruculita si patru catei din cel alb, clasic, dat prin presa. Putina sare desupra si inmultit cu putin ulei, Cu acest sos stropim crutoanele abia scoase din cuptor. 
    Noi am savurat din plin, ceea ce va doresc si voua ! 
    Conform indicatiilor de pe cutie, se poate folosi la carne, peste , pizza, orez sau paste.      

    Despre beneficii n-am sa va povestesc, puteti da o cautare pe google si aflati in detaliu toata istoria .

    V-am convins ? 


usturoi negru






Pofta buna ! 


23 februarie 2016

Tort Napoleon




Prima data am vazut acest tort pe site-ul bucataras acum vreo trei ani si de atunci ma tot invart pe langa el. De fiecare data cand prepar un desert, intreb apropiatii cum si-ar dori sa fie dulcegaria. In mod constant, acelasi raspuns : cu multa ciocolata. Insa, vazandu-l la Dia cat de bine arata, mi-am zis ca acum e momentul meu. Asadar, a fost un tort surpriza, apreciat de una din tabere, cealalta, a ramas  tot cu gandul la ciocolaterii.
Pentru contrast, am adaugat in crema zeama de la o lamaie iar  peste doua foi am intercalat putina dulceata de cirese amare (prajituricisialtele mi-a facut cu ochiul) . Nu e greu de facut, incercati-l cu incredere !




Ingrediente foi :
  • 300 gr unt 
  • 82% grasime
  • 1 lingurita sare
  • 740 gr faina ( am folosit faina alba spelta, ecologica )
  • 2 oua
  • 1 lingura otet
  • 2 linguri coniac
  • 150 ml apa rece
  • 1 lingurita sare
Ingrediente crema :
  • 1100 ml lapte
  • 5 galbenusuri
  • 200 gr zahar
  • 7 linguri faina alba 
  • 300 gr unt
  • zeama de la 1 lamaie
  • 1 pastaie de vanilie
  • 1 borcan gem cirese amare (370 gr )
Mod de preparare foi  12 buc):
1. Taiem untul rece cubulete si-l amestecam cu faina. Va rezulta un aluat nisipos.
2. Batem ouale intr-un castron si adaugam sarea, otetul, coniacul si apa. Turnam peste amestecul de faina si framantam aluatul pana obtinem o compozitie ce nu se lipeste de degete. Avem grija sa nu se inmoaie untul prea tare, altfel, foile nu se vor mai desface la copt.
3. Impartim aluatul in 12 parti, dandu-le forma de bila, le acoperim cu folie alimentara si le dam la rece pentru 30 minute.
4. Din fiecare bila intindem o foaie subtire, direct pe hartie pergament. Ca sa aibe toata aceeasi dimensiune, o decupam cu ajutorul unei forme rotunde. Eu am folosit o forma cu diametrul de 22 cm. Lasam si marginile, deoarece le vom folosi la decorat.
5. Coacem foile in cuptorul preincalzit, la 200 grade timp de 5-6 minute, pana ce marginile incep sa se rumeneasca. Sunt destul de fragile, eu le-am scos din tava cu ajutorul unei palete destul de late.

Mod de preparare crema :
1. Intr-un vas cu fund dublu, amestecam ouale cu zaharul , adaugam putin lapte si continuam sa amestecam pana zaharul incepe sa se topeasca.
2. Adaugam faina, semintele de la pastaia de vanilie si restul de lapte si punem la foc mic. In tot acest timp, amestecam continuu cu un tel pana ce compozitia incepe sa se ingroase.
3. Dam vasul deoparte si adaugam untul taiat cubulete si zeama de lamaie. Amestecam cu telul pana ce acesta s-a topit.
4. Lasam la racit, acoperind vasul sa nu se formeze pojghita.

 Asamblare:
Se aseaza pe un platou prima foaie si se monteaza in jurul ei inelul reglabil. Ungem foaia cu doua, trei linguri de crema, astfel incat sa fie bine acoperita. In continuare, se procedeaza la fel pana se termina foile si crema. Intermediar, peste foaia trei si sapte punem cate doua, trei linguri de dulceata, aranjata uniform.
Resturile de aluat se faramiteaza si se orneaza tortul cu ele.

Tips & Tricks ( de fapt, cum ar fi perfect pentru mine )

De preferat este ca tortul sa fie servit a doua zi, astfel incat foile sa aibe timp sa se inmoaie.
As mai face inca 20% crema.
Foile le-as lasa sa fie rumene in intregime, nu doar marginile.

Pofta buna !








Pofta buna !





16 februarie 2016

Orez aromat cu dovleac


anason stelat cardamom

Ca multi altii si eu fac parte din categoria celor care nu apreciaza gustul dovleacului la adevarata sa valoare. Credeti-ma pe cuvant, combinatia din aceasta reteta e de zile mari. Merita incercat, iar daca nu v-a placut, priviti si partea pozitiva, ati "mangaiat" corpul cu multe elemente nutritive benefice organismului. Daca v-a placut, astept mesajele voastre,  sa marim gasca iubitorilor de dovleac.
Grabiti-va , sezonul e pe terminate si e pacat sa pierdeti asa bunatate de mancare !




Ingrediente :
  • 400 gr dovleac
  • 125 gr orez , de preferat cel pentru salata, cu bobul lung
  • 450 gr apa
  • 4 catei de usturoi
  • 3-4 linguri seminte de dovleac
  • ulei
  • sare
  • 2-3 bucati anason stelat
  • 1-2 pastai cardamom
Mod de preparare :
1.  Curatam dovleacul de coaja, apoi il taiem cubulete de 1 cm.
2.  Zdrobim usturoiul si il punem la calit in ulei doua, trei minute, apoi adaugam dovleacul si continuam sa amestecam. Potrivim de sare.
3.  Separat, dupa ce spalam orezul, il punem la fiert cu putina sare , anasonul stelat si semintele de la pastaile de cardamom strivite in mojar. Cand incepe sa fiarba punem capac si il lasam pe foc inca zece minute. Dam deoparte.
4. Cand dovleacul incepe sa se inmoaie, adaugam semintele de dovleac, mai lasam putin si putem stinge focul.
5. Se amesteca apoi cu orezul si e gata pentru a fi servit.


Tipsuri:
1. daca a fost apa prea multa si orezul n-a absorbit-o, va trebui sa-l strecurati inainte sa-l amestecati cu dovleacul;
2. orezul Basmati mi se pare cel mai potrivit pentru aceasta reteta.











Pofta buna !