16 ianuarie 2016

Coronita cu ciocolata, stafide si scortisoara


Mi-a placut ideea de a aranja un cozonacel in forma de coronita, iar daca are si scortisoara in compozitie, pot spune ca m-a cucerit definitiv. Nimic complicat, trebuie doar sa fim atenti sa nu depasim masura, caci o feliuta are muuuuuuulte calorii.
Sursa de inspiratie, cu mici modificari atat la procedeu ( eu nu am facut aluatul la masina de paine ) , cat si la ingrediente ( am pus faina mai putina, sa iasa mai pufos ) : papalaile.

Ingrediente cozonac  :
  • 500 gr faina
  • 25 gr drojdie
  • 200 ml lapte
  • 2 oua
  • un praf de sare
  • 80 gr zahar
  • 80 gr unt topit, caldut
  • 1 pastaie vanilie
Ingrediente umplutura :
  • 200 gr ciocolata cu lapte
  • 100 gr stafide hidratate si stropite cu rom
  • 50 gr unt topit
  • scortisoara  
Pentru ornat :
  • 1 galbenus
  • 2 linguri lapte
  • 3-4 linguri zahar brun
Mod de preparare:
1.  Mai intai cernem faina de 2-3 ori pentru a fi bine afanata.
2. Laptele impreuna cu zaharul si semintele de la pastaia de vanilie le punem la fiert pana ce zaharul se topeste.
3.  Intre timp punem stafidele la inmuiat in putina apa calda si esenta de rom, timp de 20-30 minute.
4. Amestecam intr-un castronel drojdia impreuna cu 2-3 lingurite din laptele cu zahar ( nu fierbinte ) si 2-3 lingurite de faina, apoi presaram putina faina deasupra, acoperim si lasam la crescut.
5. Batem ouale cu o furculita si-un praf de sare si amestecam toate ingredientele pentru cozonac, mai putin untul. Omogenizam, apoi incepem sa framantam aluatul , ajutandu-ne de grasime progresiv , pana ce aceasta se inglobeaza in compozitie.
6. Lasam apoi aluatul la dospit, acoperit,  pana ce acesta isi dubleaza volumul.
7.  Intindem aluatul in forma de dreptunghi si ungem toata suprafata cu untul topit. Distribuim apoi uniform umplutura, adica ciocolata, stafidele scurse si scortisoara. N-am specificat exact cantitatea de scortisoara, fiecare poate pune in functie de cat de mult doreste.
8. Rulam aluatul cat mai strans si-l portionam cu ajutorul unei ate de bucatarie. Eu n-am reusit cu cutitul, caci se presa foarte tare , nu rezultau felii rotunde.( in final, cred ca au iesit 20 bucati )
9. Tapetam cu unt o forma cu diametrul de 26 cm si aranjam feliile circular, una langa alta.
10. Lasam la crescut cu un prosop deasupra inca 20-30 minute.
11. Ungem coronita cu galbenusul amestecat cu laptele, presaram zaharul brun, apoi coacem in cuptorul preincalzit, la 180 grade, in jur de 3-40 minute.


Daca doriti sa aveti o coronita mai inalta, coaceti intr-o forma de 24 cm.



 De data asta, nu am apucat sa fotografiez sectiunea, caci s-a terminat repede :)

Pofta buna !


4 ianuarie 2016

Tort cu ciocolata si crema de visine



Daca va plac visinele trase in ciocolata, ati nimerit bine, tortul se aseamana bine la gust cu acest tip de bomboane. Este delicios, are o consistenta umeda, iar ciocolata si visinele merg foarte bine impreuna. Aduce putin cu Foret Noire, insa este mult mai consistent, mai dens, mai satios. Daca m-ati intreba daca as schimba ceva la el, v-as spune hotarat ca as dubla cantitatea de crema de visine, a fost delicioasa, aproape ca m-am abtinut cu greu sa n-o devorez.
Este potrivit pentru o zi onomastica, asa cum a fost la noi :) !


Ingrediente pentru 2 blaturi :
  • 250 gr unt
  • 150 gr zahar
  • 4 galbenusuri
  • 150 gr faina
  • 200 ml lapte
  • 3 linguri cacao
  • coaja de lamaie
  • 5 gr praf de copt
Crema de ciocolata neagra  :
  • 250 gr ciocolata neagra
  • 250 ml frisca lichida
Crema de visine :
  • 500 gr visine proaspete sau congelate, fara samburi
  • 5 linguri zahar
  • 2 linguri amidon
  • 2 linguri apa rece
 Crema de ciocolata alba :
  • 200 gr ciocolata alba
  • 200 gr frisca lichida 
Sirop de zahar ars : 
  • 150 gr zahar tos
  • 250 gr apa
 Pentru decor :
  • 100 gr mascarpone
  • 100 gr frisca lichida
  • 50 gr ciocolata neagra
  • 1 lingura zeama de la visine pentru culoare
Dimensiunea formei : 24 cm 


Mod de preparare blaturi :
1. Se amesteca untul moale cu zaharul, se adauga galbenusurile pe rand, faina amestecata cu praful de copt, cacaoa cernuta, coaja de lamaie si laptele. Ar trebui sa aibe consistenta unui pandispan, asadar, daca este cazul mai adaugati putin lapte.
2. Coacem pe rand cele doua blaturi in tava tapetata cu hartie de copt si unt , la 180º C,apoi le lasam la racit pe un gratar.

Prepararea cremei de ciocolata neagra :
1. Punem pe foc ciocolata taiata bucatele impreuna cu frisca si o lasam pana ce s-a topit ciocolata. Cand s-a racit si a stat 2-3 ore la frigider o mixam pana rezulta o crema pufoasa.

Crema de ciocolata alba se prepara identic cu cea din ciocolata neagra. 

Pentru sirop, se pune zaharul intr-un vas metalic la foc mic amestecand continuu pana acesta se topeste. Adaugam apa si lasam sa fiarba pana la dizolvarea caramelului. Trebuie avut grija ca zaharul sa nu se arda , altfel siropul va iesi amarui. Lasam la racit.

Pentru decoratiuni, batem crema mascarpone impreuna cu frisca si zeama de la visine pana ce obtinem o consistena potrivita pentru executarea moatzelor. Ciocolata o topim la Bain-Marie si cu ajutorul posh-ului desenam pe o bucata de hartie cerata arabescuri sau alte modele care ne plac.

Crema de visine :
1. Visinele ( eu am avut congelate ) le punem pe foc impreuna cu zaharul si lasam sa fiarba 7-8 minute. Separat desfacem amidonul cu apa rece si il adaugam peste visine. Lasam la fiert inca doua, trei minute pana se ingroasa si dam crema la rece. 


Asamblarea tortului :
1. Asezam primul blat de cacao intr-o forma cu pereti detasabili, insiropam cu jumatate din cantitatea de sirop si turnam crema de ciocolata neagra.Nivelam si lasam la frigider pana se intareste.
2. Asezam peste crema de ciocolata al doilea blat pe care-l insiropam, apoi turnam crema de visine si nivelam.
3. Urmeaza ultimul strat, cel de ciocolata alba. Nivelam si ii dam o forma. Eu am folosit forma speciala cu zimti.
4. Decoram la final cu crema maascarpone si formele din ciocolata.

Poate nu e cea mai frumoasa sectiune, insa abia am reusit sa salvez o feliuta pentru poza !

Pofta buna !




Pages

Vizitatori

Totalul afișărilor de pagină

Followers

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...