#greensugar, #greensugarblogger, #farazahar
M-am tot gandit si razgandit cum sa fac sa prepar un dulce deosebit pentru competitia
Green sugar blogger 2016. Existenta acestui indulcitor natural merita pe deplin aprecirea noastra, a voastra si chiar a generatiilor viitoare. Personal, sunt incantata de Green Sugar, ma bucur pentru ca are un gust foarte apropiat de cel al zaharului si poate fi gatit chiar si la la temperaturi inalte. Faptul ca are 0 calorii ne face si mai fericiti ! Tocmai de aceea, va invit sa ne bucuram impreuna de o feliuta din tortuletul meu
Green Joy. Am tinut sa raman intr-o nota fresh, de aceea, la blatul cu aroma de fistic, jeleul de capsuni si crema de vanilie cu brandy mi s-a parut ca se potriveste cel mai bine o limonada simpla, cu menta si ghimbir.
Pentru cei care inca n-au aflat, Green Sugar este un îndulcitor din surse naturale ( Stevia Reubadiana, o plantă originara din America de Sud). Va invit sa faceti o incursiune pe site-ul
greensugar.ro
Blat Joconde cu fistic :
- 100 gr fistic macinat
- 4 linguri Green Sugar
- 3 oua intregi, marime medie
- 3 albusuri
- un praf de sare
- 1 lingura Green Sugar
- 1 lingurita pulbere de orz (sau ceai Matcha, pentru culoare)
- 20 gr faina cernuta
- 25 gr unt topit si racit
Mod de preparare Blat Joconde :
1. Mixam ouale intregi cu indulcitorul pana isi dubleaza volumul, adaugam apoi fisticul si omogenizam.
2. Separat, batem albusurle cu un praf de sare si o lingura de Greensugar si turnam peste amestecul de fistic. Amestecam usor cu ajutorul unui tel, apoi incorporam faina si untul.
3. Impartim aluatul in doua si coacem pe rand doua foi intr-o forma cu diametrul de 22 cm, tapetata cu hartie pergament, la 180 grade timp de 15-20 minute. Blatul este copt cand incepe sa devina auriu pe margine. Puteti face in acest moment si testul cu scobitoarea.
Sirop :
- coaja rasa de la 1/2 lime
- 80 ml apa
- 1 lingura Green Sugar
Mod de preparare sirop :
1. Punem pe foc apa cu indlcitorul pana ce acesta s-a topit. Dam la o parte si adaugam coaja de lime. Lasam sa se raceasca.
Jeleu de capsuni :
- 450 gr capsuni
- o mana de frunze de menta
- 4 linguri Green Sugar
- 5 foi gelatina
- 50 ml apa rece
Mod de preparare jeleu de capsuni :
1. Lasam foile de gelatina la hidratat in apa rece.
2. Blenduim capsunile impreuna cu frunzele de menta si le dam prin sita.
3.Punem capsunile intr-o cratiocioara pe foc impreuna cu indulcitorul si lasam pana ce acesta s-a dizolvat.
4. Dam deoparte, lasam putin sa se raceasca si adaugam gelatina stoarsa de apa. Amestecam rapid cu un tel pana se topeste si turnam intr-o forma de 22 cm tapetata cu folie alimentara.
5. Punem la frigider pentru cel putin 3-4 ore, sa se intareasca.
Crema de vanilie cu mascarpone :
- 100 ml lapte
- 1 baton de vanilie
- 2 galbenusuri
- 4 linguri Green Sugar
- 2 foi gelatina
- 50 ml apa rece
- 300 ml smantana pentru frisca
- 150 gr mascarpone
- 50 ml brandy
Mod de preparare crema de vanilie cu mascarpone :
1. Lasam foile de gelatina la hidratat in apa rece.
2. Punem la fiert laptele impreuna cu batonul de vanilie curatat de seminte. Lasam pentru inceput si coaja.
3. Mixam intr-un bol galbenusurile cu indulcitorul si adaugam laptele fierbinte peste ele continuand sa amestecam. Punem amestecul inapoi in cratita, eliminannd coaja de la batonul de vanilie si lasam pe foc pana incepe se se ingroase, Cand crema devine lucioasa lipindu-se de spatele lingurii, luam rapid de pe foc, altfel crema se va taia.
4. Lasam cateva minute la racorit, apoi turnam amestecul peste gelatina stoarsa de apa. Amestecam rapid pana se topeste.
5. Mixam smantana pentru frisca ( lasata in frigider cateva ore ), adaugam mascarpone si batem in continuare pana la inglobare. Adaugam si brandy, pentru aroma mai puternica.
Decor :
- 80 gr ciocolata 80%
- 3-4 linguri fistic
- frunze de menta
- capsuni
Pentru bordura, topim ciocolata la Bain-Marie si realizam cu ajutorul unui posh modelul dorit. Lasam la frigider sa se intareasca, apoi lipim bordura de marginea tortului si desprindem hartia pergament.
Asamblare tort :
Puteti folosi forma in care ati copt blaturile, sau un inel de tort reglat la dimensiunile foilor.
Asezam prima foaie de blat, pe care o insiropam cu ajutorul unei pensule. Turnam mai putin de jumatate din crema de vanilie si dam la congelator 20 minute sa se intareasca, astel incat cand vom aseza jeleul, straturile sa nu se intrepatrunda, fie drepte si egale. Asezam si ultima foaie de blat, pe care o vom insiropa. Imbracam tortul cu restul de crema, asezam bordura de ciocolata iar deasupra formam floricele cu ajutorul unui posh. Fisticul crud il lasam in apa fierbinte cateva minute, apoi veti vedea ca se desprind foarte usor cojile, iar culoarea devine verde crud.. Il tocam marunt si presaram deasupra. Ornati cu cateva capsuni.
Limonada fresh cu lime si menta :
- apa rece pentru completare pana la 250 ml
- 1/2 lamaie bio
- 1/2 lime bio
- 1 lingurita Green Sugar
- 4-5 frunze de menta ( am avut menta rosie )
- coaja rasa de lime si lamaie
- 1 lingurita suc de ghimbir proaspat
1. Radem coaja de lime si lamaie, stoarcem zeama si o pumen in pahar
2. Strivim cu o lingura de lemn frunzele de menta si le adaugam in pahar.
3. Topim Greensugar pe foc in doua, trei linguri de apa, lasam la racit si adaugam peste zeama de lamaie.
4. Sucul de ghimbir il obtin dand ghimbirul pe o razatoare de sticla. Il turnam in pahar peste celelalte ingrediente si completam pana sus cu apa rece.
5. Ornam cu felii de lamaie si lime.
O feliuta pentru toti cei ce iubesc Green Sugar !