29 iulie 2014

Tort cu afine, ciocolata alba si lamaie


Tort blat afine

Un tort fin, racoros, perfect pentru vara, delicat si foarte aromat. Blatul de lamaie, umed si plin de savoare, se potriveste perfect cu  cele doua creme, de ciocolata alba si lamaie.
La multi ani, mami !





Ingrediente blat pentru o forma de 24 cm :
  • 4 oua mari
  • 300 gr zahar
  • 230 gr unt
  • 320 gr faina
  • zeama si coaja de la 1 lamaie
  • 5 linguri iaurt gras
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • un praf de sare
  • 1 ceasca de afine
Crema de ciocolata alba : 
  • 200 gr ciocolata alba ( de calitate )
  • 200 gr frisca lichida Meggle
Crema de lamaie cu lemon curd :                               

  • 1 ou
  • 1 albus
  • 1 praf de sare
  • 75 gr zahar tos
  • 2 linguri suc de lamaie
  • 1 lingura unt
  • 1 lingura smanatana grasa
  • 1 cutie crema de branza Philadelphia ( 125 g )
  • 1 cutie smantana pentru frisca La Dorna (200 gr )
  • 100 ml zeama de lamaie
  • 200 gr zahar pudra
  •  coaja rasa de la doua lamai
Sirop : 
  • 250 gr zahar
  • 250 gr apa
  • coaja rasa de la o lamaie
  • zeama de la 1/2 lamaie

Mod de preparare blat  :

1. Untul moale se mixeaza cu zaharul pana devine cremos.
2. Se adauga ouale pe rand si mixam bine dupa fiecare pana la omogenizare.
3. Spalam bine lamaia si o razuim.Adugam sarea, zeama, coaja de lamaie si iaurtul.
4. Peste crema de unt adaugam faina cernuta amestecata cu praful de copt.
5. Tapetam cu hartie de copt forma,  turnam jumatate din compozitie si presaram afinele spalate si scurse.
6. Adaugam si restul de compozitie , nivelam si dam la cuptorul incins in prealabil.
7. Lasam aproximativ 30-40 minute la foc mediu pana cand s-a rumenit si trece testul cu scobitoarea. 

Mod de preparare crema de ciocolata :

1. Ciocolata se pune la Bain-Marie pana se topeste si se lasa la racit.
2. Frisca se bate bine si se amesteca cu ciocolata pana se omogenizeaza bine.
3. Oprim 3 linguri din crema pentru ornat.

Mod de preparare crema de lamaie cu lemon curd : 

1. Pentru lemon curd, se pun la Bain-Marie oul, albusul, sarea, zaharul si zeama de lamaie si se amesteca continuu pana ce devine ca o budinca. Se da la o parte si se adauga lingura de unt si smantana.
2. Se amesteca, rezultand o crema fina.
3. Intr-un bol inalt se bate cu mixerul crema de branza ( care se va tine la temperatura camerei inainte de folosire ), smantana pentru frisca , zaharul pudra si zeama de lamaie pana consistenta este asemanatoare cu cea de frisca batuta.Adaugam la sfarsit coaja de lamaie rasa.
4. Peste amestecul de frisca si crema de branza se toarna crema de lemon curd. Se omogenizeaza.

Pentru sirop , se pune pe foc zaharul cu apa si se lasa cateva minute pana ce zaharul s-a topit complet. Cand se raceste se adauga zeama de lamaie si coaja rasa de la o lamaie.

Asamblare :
Blatul se taie in doua, se aseaza prima foaie montandu-se un inel de tort. Se insiropeaza cu jumatate din cantitatea de sirop, se aseaza crema de ciocolata alba, apoi a doua foaie de blat pe care o insiropam cu lichidul ramas.
Se imbraca tortul cu cea de-a doua crema.

Pentru ornat am oprit 3-4 linguri din crema de ciocolata pe care am amestecat-o cu putin jeleu de afine obtinut prin fierberea a 3 linguri de afine cu 3 linguri de zahar si o lingura de apa. Se lasa sa scada si se strecoara.Rezulta doua linguri de jeleu. 
Sau puteti orna doar cu afine !

Pofta buna !




10 iulie 2014

Placinta cu dovlecei si parmezan


tarta cu dovlecei

Vazand la  merisor pe blog aceasta minunatie, n-am mai stat pe ganduri si am trecut imediat la executia ei. Ingredientele difera putin in functie de ce-am avut prin casa, insa rezultatul presupun ca este acelasi.
O bunatate ! Prietenii care m-au vizitat si au gustat-o au fost placut surprinsi, laudand-o pe buna dreptate.Va invit sa s-o preparati !

Ingrediente :

  • 3 dovlecei medii
  • 1 pachet foietaj ( 400 gr )
  • 3 oua 
  • 150 gr parmezan
  • 100 gr telemea 
  • 2 linguri de gris
  • piper
  • 1/2 legatura marar
  • 1 lingura chimen macinat
  • 1 lingura lapte
  • cateva rosii cherry ( sau rosii in ulei )
  • seminte de chimen pentru presarat
Mod de preparare : 

1. Aluatul se lasa la dezghetat. 
2. Dovleceii se curata de coaja si se dau pe razatoarea cu gauri mici. Se presara sare si se lasa cateva minute sa iasa apa din ei. Se scurg bine si se pun intr-un castron. Se amesteca apoi cu doua oua, albusul de la al treilea ou, telemeaua si parmezanul ras, chimenul macinat, piperul, mararul tocat si cele doua linguri de gris. Pentru ca am stors foarte bine dovlecelul, compozitia a fost destul de uscata, asadar n-a fost nevoie de mai mult gris. Omogenizam si lasam cateva minute sa actioneze grisul. Daca vi se pare prea moale compozitia, mai puteti adauga o lingura de gris.
3. Tapetam cu hartie de copt o forma de 28 cm, asezam aluatul si turnam compozitia peste acesta. Nivelam amestecul de dovlecel si branza si pliem colturile aluatului ungandu-l cu amestecul de galbenus cu lapte. Presaram cateva seminte de chimen si asezam rosiile deasupra.
4. Punem placinta 30-40 minute in cuptorul preincalzit, la 180 grade pana ce foietajul se rumeneste frumos.


Noi o servim calda !

Pofta buna !






4 iulie 2014

Placinta cu iaurt





Daca n-ati incercat pana acum aceasta placinta, v-o recomand din toata inima. Este foarte gustoasa si foarte usor de facut. Nu este un desert de gala, insa fiecare feliuta te imbie la alta. Spor la prajiturit !

Ingrediente :

  • 12 foi de placinta
  • 8 oua
  • 300 gr zahar
  • 900 gr iaurt
  • 150 gr stafide
  • coaja de lamaie rasa
  • 200 ml ulei
  • esenta vanilie
  • zahar pudra pentru deasupra
Mod de preparare:

1. Foile se lasa la dezghetat.
2. Ouale se bat cu zaharul, apoi se adauga iaurtul, esenta de vanilie si coaja de lamaie.
3. Stafidele se lasa la inmuiat in putina apa cu esenta de rom.
4. Se impart foile in patru rezultand trei foi pe strat. Se unge tava cu ulei si se aseaza primele trei foi unse fiecare cu ulei. Adaugam o treime din compozitia de iaurt si presaram deasupra 50 gr de stafide scurse bine de apa in care au stat. Urmeaza alternativ un strat de foi unse bine cu ulei  si un strat de crema, pana la epuizarea acestora.
5. Se lasa in cuptorul preincalzit cca 40-45 minute , la foc mediu, pana ce se rumeneste deasupra.
6. Dupa racire, se portioneaza dupa preferinta si se orneaza cu zahar pudra.






Pofta buna !




Pages

Vizitatori

Totalul afișărilor de pagină

Followers

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...