30 aprilie 2014

Pizza vegetariana cu blat subtire si crocant


pizza cu blat crocant subtire


Reteta celebrului Jamie Oliver probabil a facut inconjurul lumii . Din multele variante incercate, aceasta este preferata mea si v-o recomand din toata inima, in special iubitorilor de blat subtire si crocant. Comentariul lui spune tot : "odata ce-ati incercat aceasta reteta usoara de aluat de pizza, nu veti mai privi inapoi ( aveti incredere in mine ) "!

Ingrediente :

  • 500 gr faina tip 00 ( sau faina ce are continut ridicat de gluten )
  • 1/2  lingurita sare fina
  • 7 gr drojdie uscata ( 1 plic )
  • 1 lingurita zahar
  • 2 linguri ulei de masline
  • 325 fr apa calduta
Umplutura :
  • 4 ciuperci mari
  • 1 ceapa alba
  • 4 linguri purumb congelat
  • 1 ardei gras rosu
  • 4 linguri masline
  • oregano
  • 250 gr mozarella sau parmezan
  • ulei de masline 
  • busuioc ( optional )
  • ketchup pentru uns aluatul, reteta aici
Mod de preparare :

1. Am facut putin diferit fata de reteta originala pentru ca m-am obisnuit sa lichefiez drojdia, n-am incercat niciodata s-o amestec direct in faina. Asadar, puneti intr-un vas mic drojdia cu zaharul pana sa se lichefiaza, si adaugati doua linguri de apa calda si faina pana se obtineti un amestec moale, ca o smantana. Lasati la crescut cateva minute cu un prosopel deasupra.
2. Cerneti faina si puneti-o intr-un vas, adaugati sarea si amestecati. Apoi turnati drojdia in apa calduta si  omogenizati. Intr-un castron faceti o gaura in mijlocul fainii si puneti amestecul de drojdie si uleiul. Amestecati cu o furculita pana ce lichidul este bine inglobat si lasati zece minute sa se dezvolte glutenul. Astfel, aluatul va fi elastic si usor de intins.
3. Presarati faina pe masa de lucru si incepti sa framantati pana veti obtine un aluat elastic ce se desprinde usor de maini.
4. Puneti aluatul intr-un bol si acoperiti vasul cu un prosop umed, lasati intr-un loc caldut, ferit de curent, timp de-o ora, pana ce volumul se dubleaza.
5. Dupa dospire, rasturnati aluatul pe blatul de lucru si-l mai framantati putin pana ce iese aerul din el.
6. Impartiti aluatul in patru si intindeti-l cu sucitorul. ( Eu l-am intins precum italienii la pizzeri, l-am tras de margini si l-am asezat pe pumni,rotindu-l, pana s-a intins la diametru de 24-26 cm, grosimea fiind de maxim 1 centimetru.
7. Personal, la capitolul coacere, va recomand o piatra de copt. Gustul este comparabil cu cel al unei pizza cfacute in cuptor cu vatra.. Daca reusiti sa va procurati, atunci incingeti piatra cu o ora inainte sa introduceti pizza in cuptor. Avantajul este ca dureaza foarte putin coptul fiecareia, in jur de zece minute. 
8. Umplutura o veti pregati in timp ce aluatul creste. Spalati, curatati ciupercile si taiati-le felii. Ardeiul taiati-l felii, apoi scoateti samburii de la masline.Ceapa o taiati solzisori si o caliti in putin ulei pana devine transparenta.
9. Impartiti toate ingredientele in patru. Ungeti cu ketchup fiecare aluat asezat pe o bucata de hartie de copt si puneti deasupra ingredientele aferente, apoi presarati oregano si turnati putin ulei de masline. Tineti la cuptor aproximativ zece minute. Va veti da seama cand e gata, caci incepe sa creasca pe margini. Nu tineti mai mult, fiindca devine prea crocant. 





Pofta buna !

23 aprilie 2014

Chiftelute de vinete si linte




Pe masura ce trece timpul, imi dau seama ca preferintele mele gastronomice se indreapta catre bucataria vegetariana. N-as zice nu nici la cea vegana, insa deocamdata nu pot renunta la branza si la oua. Uneori ma minunez cate lucruri gustoase putem realiza din legume daca stim sa le combinam corect si sa le condimentam pentru un plus de aroma.
Este inutil sa mai spun ca sursa de inspiratie este atat de vasta, incat putem alege retete de pe sute de bloguri.
Astazi am dat startul, am pornit calatoria catre minunata lume vegetariana !
Sursa pentru aceasta reteta, cu mici modificari : Gourmandelle.


Ingrediente :

  • 1 cana linte rosie ( 150 gr )
  • 1 vanata de dimensiune medie
  • 1 legatura patrunjel tocat
  • 1 ceapa mica tocata marunt
  • 2 cepe verzi, taiate mic
  • 2 oua
  • 100 gr cas afumat ras
  • 3 catei de usturoi pisati
  • 3-4 linguri pesmet+ pesmet pentru prajit
  • sare, piper
  • ulei pentru prajit
Mod de preparare :

1. Se fierbe lintea 15 minute , apoi se pune  la scurs intr-o sita. Se lasa la racit si se pune intr-un bol.
2. Curatati vinata de coaja si taiati-o bucatele mici. Adaugati-o peste linte.
3. Amestecati cu restul de ingrediente ( mai putin uleiul si pesmetul pentru prajit ) si omogenizati bine compozitia. Potriviti de sare si piper.Daca a rezultat un amestec prea moale, mai adaugati putin pesmet.
4. Tavaliti chiftelutele prin pesmet si prajiti-le 2-3 minute pe fiecare parte pana se rumenesc usor.
5. In cazul in care doriti sa le coaceti la cuptor, acestea se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se lasa  la 180 grade timp de 15 minute pe o parte, apoi se intorc si se mai lasa 15 minute.

Nota : In reteta originala, in loc de cas afumat se foloseau 4 linguri de masline negre, feliate.





Pofta Buna !

22 aprilie 2014

Drob de miel




Am preparat destul de des in ultima vreme drob, insa din organe de curcan. Pentru obtinerea drobului de miel procedeul este acelasi, singura diferenta fiind aceea ca putem folosi prapur pentru invelirea acestuia. De obicei toc organele marunt, cubulete mici, dar,  de data aceasta am ales sa le dau prin masina de tocat. A fost o optiune de moment, la indemnul sotului. N-am regretat deloc, a iesit un drob fin si delicios ce-i drept, doar ca, mai putin aratos. Din cantitatea de mai jos pot rezulta doua forme dreptunghiulare 20x8 cm sau se poate coace intr-o  forma rotunda, de 24 cm. Intamplarea a facut sa am poze de la ambele variante.

Ingrediente :
  • organe de la un miel  ( plamani, rinichi, ficat, inima ), aprox 900 grame
  • 2 legaturi de ceapa verde
  • 1 legatura usturoi verde
  • 2-3 linguri ulei pentru calit
  • 1 lingurita Mirodenia
  • 2 legaturi marar verde
  • 1 legatura patrunjel verde
  • 3 oua
  • 2 felii paine inmuiate in lapte
  • sare, piper
  • prapur
Mod de preparare :

1. Se spala bine prapurul si se lasa intr-un vas cu apa calduta si putin otet.
2. Curatam bine organele :  rinichii se taie in doua si se elimina partea alba din interior, inima se curata de sangele din interior, apoi se pun impreuna cu plamanii si ficatul la fiert in apa cu sare, culegand mereu spuma formata. Cand sunt bine fierte, se lasa la racit si se dau prin masina de tocat folosind sita cu gauri mari.
3. Ceapa si usturoiul se calesc in putin ulei cu o lingurita de Mirodenia. Se da la o parte de pe foc si se amesteca cu maruntaiele date prin masina de tocat, verdeata tocata, painea inmuiata in lapte si ouale batute. Se omogenizeaza bine si potriveste de sare si piper.
4. Ungem forma cu putin ulei si asezam prapurul in interiorul formei. Turnam compozitia si aducem marginile praporului deasupra, acoperind bine drobul. Ungem cu putin ulei deasupra si il coacem in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius, 40-50 minute, pana cand se desprinde de marginea formei si este bine rumenit. La cel cu forma rotunda, nu l-am prins bine dedesubt si asa cum se observa, s-a strans deasupra.
5. Se lasa la racit, se portioneaza rece si se serveste cu mustar.





Pofta buna !

17 aprilie 2014

Strudel cu branza si stafide II


placinta cu branza

Daca ar trebui sa povestesc ceva despre acest aluat, n-as zice decat ca am gasit formula ideala. Nu este complicat, iar rezultatul ma multumeste pe deplin in sensul ca se obtine un strudel crocant ce se desface in foi. Atentia mare se cere atunci cand adaugam faina. Daca e prea multa, aluatul se va intinde greu si nu se va coace la mijloc. Daca e prea putina, va fi moale si va iesi compozitia din foiae. Cu prima ocazie, voi cantari exact cantitatea de faina si va voi spune exact ce tip de faina am folosit. Pana atunci, "faina cat cuprinde" pana ce se desprinde frumos de pe maini.










Ingrediente aluat :
  • 1 ou
  • 3 linguri otet
  • 4 linguri ulei
  • 1 ceasca mica cu apa calda
  • 1/4 lingurita sare
  • faina cat cuprinde 
  • 100 gr unt la temperatura camerei
pentru umplutura :
  • 200 gr branza de vaci
  • 100 gr telemea
  • 1 ou
  • 50 gr stafide
  • 5 linguri zahar
1. Se amesteca toate ingredientele  pentru aluat ( mai putin untul ) si se framanta bine pana se obtine o coca ce poate fi usor intinsa. Se unge cu untul moale toata suprafata foii, apoi se ruleaza pana obtinem un sul. Lasam la frigider cel putin o ora.
2. Intre timp, amestecam toate ingredientele pentru a obtine umplutura.
3. Scoatem aluatul de la frigider si-l impartim in trei. Presaram masa de lucru cu faina si intindem cu sucitorul trei foi pe care le umplem cu amestecul de branza. Le rulam, avand grija sa bagam capetele in interior si le punem intr-o tava cu hartie de copt in cuptorul preincalzit, aproximativ 30 minute la foc mediu. Strudelul este gata cand se formeaza o crusta crocanta si frumos rumenita.

Pofta Buna !




4 aprilie 2014

Bomboane Raffaello Raw Vegane




Imi plac foarte mult deserturile raw, insa, asa cum am spus si in postarea tortului raw cu fruncte de padure, daca nu se foloseste un robot performant este greu, aproape imposibil de obtinut un produs de calitate.
Sper sa vina vremea cand imi voi permite sa achizitionez o astfel de ustensila, sa pot face smoothie-uri, lapte din seminte sau creme fine pentru dulciurile pe care le am deja in plan. Una din sursele mele de inspiratie este Ruxandra, cu al ei blog Gourmandelle.com. Toate retetele prezentate sunt pe gustul meu intru-totul, la fel si aceste bomboane raw.

Ingrediente :

  • 4 linguri ulei de nuca de cocos
  • 1 cana fulgi de cocos+4 linguri pentru decor
  • 15 migdale crude ( de preferat decojite )
  • 2 linguri miere ( eu am folosit de rapita )
  • 1/2 lingura esenta de vanilie
Mod de preparare :

1. Se pun toate ingredientele in blender, mai putin migdalele si se mixeaza pana se obtine o pasta cremoasa si lipicioasa. Pentru ca nu am un robot performant si nu a rezultat o pasta foarte fina, a trebuit sa mai adaug o lingura de fulgi de cocos, sa se poata lega mai bine. 
2. Se formeaza bilute in care se introduce cate o migdala. Se tavalesc prin fulgii de nuca de cocos opriti pentru decor si se pun la frigider cateva minute.

Ies intre 12- si 15 bomboane, in functie de marime.





Pofta buna !

Pages

Vizitatori

Totalul afișărilor de pagină

Followers

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...