Pages

Pages - Menu

20 decembrie 2014

Cornulete din faina integrala




faina integrala
Imi place faina integrala de la Tomatina, este macinata la o moara cu pietre. Are o altfel de consistenta fata de cea pe care o cumparam la magazin. Mi se pare mult mai aerata si mai putin densa, are o calitate deosebita si contine toate elementele nutritive din bobul de grau.
Astept cu nerabdare sa prepar o paine cu maia, insa, pana atunci m-am gandit sa fac niste cornulete. Reteta pe care o am de ani de zile este cea mai buna din tot ce-am incercat pana acum. Cornuletele ies foarte fragede, in ciuda faptului ca nu contin osanza. Mi-am zis ca, in loc de faina alba, sa folosesc faina integrala, sa vad daca rezultatul este acelasi. Pot sa spun ca au iesit chiar mai gustoase, aluatul dand impesia ca este peparat cu nuci macinate. Comparativ, cele din faina alba ies putin mai fragede, iar cele din faina integrala ies mai aromate. Intr-un cuvant, au fost excelente!

Ingrediente :
  • 200 gr unt
  • 200 gr smantana
  • un praf de sare
  • 380 gr faina integrala
  • 1 lingurita drojdie uscata ( sau 1 lingura maia hidratare 100% )
  • pentru umplutura 250 gr gem de prune si cateva nuci
  • zahar pudra pentru ornat
Mod de preparare :
1.  Untul se lasa sa ajunga la temperatura camerei si se combina cu smantana si praful de sare.Adaugati drojdia praf sau maiaua si omogenizati.
2. Puneti faina si amestecati pana ce aluatul este bine legat. Daca ramane lipicios, mai puteti adauga putina faina pana se desprinde de pe maini.. Lasati 15 minute la rece.
3. Infainati blatul si intindeti o foaie cu grosimea de 0.5 cm. Taiati cu ajutorul unui cutit triunghiuri la baza carora puneti o lingurita de gem si un sfert de nuca. Rulati pana obtineti forma de cornulet.
4. Coaceti la 160 grade in cuptorul preincalzit, intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
5. Se lasa la racit si tavalesc prin zahar pudra.





Pofta buna !


11 decembrie 2014

Zacusca de ciuperci



zacusca
De ceva timp, a devenit un obicei sa pregatesc zacusca atunci cand am pofta, nu toamna , in sezonul conservelor, fiindca nu-mi place s-o mananc dupa doua, trei luni de la preparare. Mi se pare ca in timp, isi pierde din gust, de aceea, prefer s-o servesc proaspata.. Asadar, a venit momentul pentru o zacusca de ciuperci. In locul ciupercilor, puteti folosi vinete, reteta o gasiti aici.



Ingrediente :

  • 1.5 kg ciuperci
  • 800 gr ceapa
  • 3-4 morcovi medii
  • 150 ml ulei
  • 3 kg adei kapia
  • 700 gr suc de rosii
  • 2-3 frunze de dafin
  • 1 lingurita piper
  • 1 ardei iute (optional)
  • 2-3 linguri zahar
  • sare, dupa gust
Mod de preparare :
1. Se coc ardeii kapia si se pun intr-un vas cu capac si se lasa cateva minute, astfel incat coaja sa poata fi usor desprinsa. Se curata de cotor si se taie fasii subtiri.
2. Spalam, curatam ciupercile si le taiem cubulete mici. Le punem la calit la foc iute cu putin ulei , sare si un praf de piper. In momentul in care incep sa-si lase zeama, scoatem cu o lingura surplusul de lichid, astfel incat sa nu fiarba in apa pe care o lasa si sa se inmoaie prea tare. Mai lasam 3-4 minute si dam la o parte de pe foc.
3. Curatam ceapa, o taiem solzisori si o punem la calit in tot uleiul impreuna cu sarea, pana ce aceasta devine sticloasa. Adaugam apoi morcovul curatat si dat prin razatoarea mare. Se lasa la foc mediu inca 10 minute.
4. Adaugam ardeiul kapia cu tot cu zeama pe care si-o lasa dupa curatare, foile de dafin, piperul si zaharul si lasam la foc mic aproximativ o ora sa scada, amestecand din cand in cand sa nu se prinda. Gustam din cand in cand si potrivim de sare si piper.Tot la final putem adauga ardeiul iute taiat in bucati mari.
5. Cand este gata, zacusca se toarna fierbinte in borcane sterilizate. Au iesit 6 borcane de 400 grame.

Pofta buna !

9 decembrie 2014

Biscuiti aromati din faina integrala


biscuiti

Am primit zilele trecute de la prietenii de la Tomatina faina integrala si spelta. Le multumesc inca o data pe aceasta cale si promit sa vin cu retete noi, in special de paine cu maia, caci de painea cu maia m-am indragostit iremediabil. 

Astazi am preparat  biscuiti din faina integrala, o reteta foarte simpla si la indemana oricui. Sunt aromati si perfecti langa o cana cu ceai sau cafea. Pacat ca se termina atat de repede ! Data viitoare voi face portie dubla !



Ingrediente :
  • 130 gr faina integrala Tomatina
  • 120 gr faina alba tip 550
  • 120 gr unt
  • 125 gr zahar brun
  • 1 ou
  • coaja rasa de la doua portocale
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1/4 lingurita sare
  • 1 vraf lingurita pudra de ghimbir
Mod de preparare :
1. Untul la temperatura camerei se amesteca cu zaharul si se mixeaza pana ce acesta se topeste si rezulta o crema spumoasa. Adaugam sarea si oul si batem in continuare cu mixerul pana la omogenizare. 
2. Combinam cele doua tipuri de faina. Turnam amestecul de unt si zahar, scortisoara, ghimbirul si coaja de portocala si amestecam usor cu ajutorul unei spatule pana obtinem o bila de aluat.
3. O infasuram in tipla si o dam la frigider 15-20 minute. 
4. Intindem aluatul intre doua folii de plastic si decupam biscuiteii cu ajutorul formelor. Aici, fiecare se poate juca cu imaginatia.
5. Incalziti cuptorul la 180 grade C. Coaceti biscuitii 10-15 minute intr-o tava tapetata cu hartie de copt . In momentul in care incep sa prinda culoare pe margine, sunt gata. Nu este nevoie sa-i tineti mai mult, caci se intaresc.Se scot din tava si se lasa la racit pe un gratar.
6. Se pot pastra in cutii metalice sau de carton.


                        





Pofta buna !