24 iunie 2013

Salata de fasole galbena




Ingrediente :

  • 1 kg fasole galbena, pastai
  • 5-6 catei de usturoi
  • 5-6 linguri de ulei (eu folosesc presat la rece de floarea soarelui )
  • 1 lamaie mare
  • 1 legatua de patrunjel
  • 1 lingura otet de mere ( optional )
  • cuburi de gheata
  • sare
Mod de preparare :

1. Fasolea se curata de capete, se spala bine si se rupe in doua sau in trei. Se pune la fiert la abur in jur de 15 minute, nu mai mult, astfel incat sa nu-si piarda din vitamine si sa nu se inmoaie prea tare. 


2. Se rastoarna apoi intr-un castron in care am pus cuburi de gheata si putin apa rece si se lasa cateva minute. Astfel, fasolea isi pastreaza si culoarea si nu se inmoaie.
3. Cateii de usturoi se zdrobesc cu aparatul , adaugand sare si ulei pana rezulta o pasta omogena.

4. Scurgem fasolea de apa si turnam peste ea pasta de usturoi , sarea si patrunjelul tocat.
5. Adaugam la sfarsit zeama unei lamai si cine doreste, o lingura de otet de mere.
 Se serveste ca atare, sau ca garnitura.
Pofta buna !

21 iunie 2013

Inghetata combinata visine - cocos


                          
Reteta este aceeasi ca la inghetata de capsuni pe care o gasiti aici, la care am schimbat ingredientul principal care da aroma.

Ingrediente inghetata de visine :
  • 250 gr visine
  • 200 ml smantana pentru frisca 
  • 80 gr lapte condensat
  • 70 gr zahar ( reduceti cantitatea daca folositi smantana indulcita )
  • 1 vf cutit de sare
  • 1 lingurita zeama de lamaie

Ingrediente inghetata de cocos :
  • 250 gr lapte de cocos 
  • 200 ml smantana pentru frisca 
  • 80 gr lapte condensat
  • 70 gr zahar ( reduceti cantitatea daca folositi smantana indulcita )
  • 1 vf cutit de sare
  • 1 lingurita zeama de lamaie
                            


 Mod de preparare :

Cele doua inghetate se prepara in boluri separate, urmand la sfarsit  asamblarea....daca pot spune asa.
Visinile se spala si se curata de samburi. Se pun in blender pana se obtine un piure fin. 
Toate celelalte ingrediente trebuie sa fie tinute la frigider inainte de folosire.
Intr-un bol punem smantana pentru frisca ( nebatuta ).
Amestecam cu ajutorul unui tel smantana cu laptele condensat si zaharul pana ce acesta se topeste. Toata operatiunea dureaza 6-7 minute. Adaugam si praful de sare.
Cand zaharul este topit, incepem sa turnam piureul de visine ( pentru inghetata de cocos turnam laptele de cocos ), amestecand continuu.
Observam ca amestecul incepe sa se intareasca.Adaugam si zeama de lamaie.


La asamblare, folosim tehnica de la checul zebra, punand alternativ cate o lingura din fiecare amestec.
Se da la congelator pentru cateva ore.

                          






20 iunie 2013

Paste cu sos de busuioc si iaurt


paste cu sos pesto

O varianta rapida de mancare sunt aceste paste. Putem folosi paste proaspete facute in casa, sau daca nu, cele cumparate. Sosul se pregateste la robot, deci nu ne ramane decat se le amestecam si sa le servim imediat. Este de fapt un sos pesto, la care am adauga putin iaurt.

Ingrediente :

  • 500 gr paste ( reteta de paste proaspete aici )
  • 1 legatura mare de busuioc, sau doua daca sunt mici
  • 3 catei de usturoi
  • 3 linguri muguri de pin
  • 3-4 linguri ulei de masline
  • 150 gr iaurt
  • sare
  • 50 gr parmezan ras


paste cu sos pesto

Mod de preparare :

Pastele se fierb conform indicatiilor de pe pachet, sau, daca folosim paste proaspete, 4-5 minute. Le mai gustati din cand in cand si opriti focul cand vi se par facute. Apoi le strecuram si nu le dam cu apa rece, preparam sosul si-l turnam peste paste cat inca sunt fiebinti, astfel sosul adera mult mai repede la paste.

Pentru sos, turnam in blender toate ingredientele, mai putin parmezanul  si pulsam de cateva ori pana se omogenizeaza.

Il amestecam cu pastele si servim cu parmezan deasupra. Sunt preferatele mele !

Pofta buna !

                           







18 iunie 2013

Gem de cirese



dulceata de cirese

Este pentru prima data cand fac gem de cirese, pana acum le-am consumat ca atare..Am cumparat o cantitate mica, pentru proba, din care au rezultat doar doua borcanele. Mi-a placut foarte mult, asadar in week-end am in plan sa mai fac, insa voi incerca si cu cirese albe.

Ingrediente :

  • 900 gr cirese rosii pietroase
  • 200 gr zahar gelifiant
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 100 ml apa



Mod de preparare :

Curatam ciresele de codite, le spalam si le scoatem samburii.




Punem la fiert apa impreuna cu zaharul si lasam pana siropul este bine legat. Nu dureaza mai mult de 15 minute.
Adaugam fructele si cand incepe sa fiarba indepartam spuma formata.

Pentru ca imi place ca fructele sa ramana intregi, cam dupa aproximativ 20 de minute de cand a inceput sa fiarba scoatem din zeama, lasand doar atat cat ciresele sa fie acoperite.
Am adaugat zeama de lamaie si am mai lasat inca 10 minute la foc mic. 
Punem cateva picaturi de lichid pe o farfurie si daca acestea isi pastreaza forma timp de 1-2 minute ramanand ca boaba de roua, bine conturata, inseamna ca gemul este gata.
Il punem fierbinte in borcanele bine spalate si uscate. Le inchidem bine si le lasam 15-20 minute cu capul in jos, pentru a se forma vid. Apoi le intoarcem si le lasam acoperite cu o patura pana a doua zi.

Zeama pe care am dat-o deoparte am pus-o la fiert la foc mic pana a devenit jeleu. 

Pofta buna !

dulceata de cirese

17 iunie 2013

Castraveti in saramura pentru vara


                                      castraveti murati



Ingrediente pentru doua borcane  de 1,7 kg:

  • 1,5 kg castraveti mai grosi
  • 3-4 flori de marar
  • 1 capatana de usturoi
  • piper boabe
  • 2 cepe
  • 3-4 frunze de dafin
  • 3-4 frunze de visin ( optional )
  • 1 ardei iute ( eu n-am avut acum )
  • 2 kg apa
  • 2 linguri cu varf sare grunjoasa
Mod de preparare :

Castravetii se spala si li se taie capetele pentru a se acri mai repede.
Se aseaza pe fundul borcanelor florile de marar si ceapa taiata rondele, apoi asezam castravetii cat mai optim. Se pun printre ei cateii de usturoi, boabele de piper, foile de dafin, frunzele de visin si ardeiul iute taiat felii.
Se pregateste saramura amestecand apa calduta cu sare. Eu nu fierb apa, o las calduta pana se topeste bine sarea. Turnam peste castraveti.
Nu umpleti borcanele deoarece in momentul fermentarii ar putea da pe afara.
Se pune o farfuriuta deasupra ( eu am pus capac doar pentru foto ) si se lasa la soare pentru 2-3 zile.

Se pot folosi ca garnitura sau se poate face mancarica de castraveti.

                       castraveti murati

Pofta buna !

11 iunie 2013

Paste de casa




Cu parere de rau, pozele facute acestor paste nu mi-au reusit. Dar va asigur ca este invers proportional cu gustul. Mi-am cumparat o masina speciala pentru paste acum  vreo cinci ani si prima data cand am folosit-o a fost fara succes, aluatul mi-a iesit lipicios si abia am reusit sa-l trec printre fante.
Cum toata lumea lauda pastele facute in casa, mi-am luat inima in dinti si am mai facut o incercare. De data asta a fost un real succes. Cu siguranta le voi prepara mai des.
Aveam in casa gris de grau dur, macinat fin pe care l-am achizitionat de la Plafarul din Piata Amzei. Il cumparasem cu scopul de a-l folosi la o paine speciala, dar asa cum se intampla, nu e pentru cine se pregateste, este pentru cine se nimereste.

Ingrediente :

  • 5 oua
  • 250 gr faina 650 ( eu folosesc ungureasca )
  • 250 gr gris de grau macinat fin ( Semola di grano duro rimacinata )
  • 1 lingura de sare
Din cantitiatile de mai sus rezulta 600 grame paste.

Se amesteca toate ingredientele pana obtinem un aluat ferm, nelipicios. Pentru ca nu am robot, m-am cam chinuit la framantat, coca fiind destul de tare.

Formam o bila pe care o invelim in folie transparenta si o lasam la odihnit la figider jumatate de ora.
Impartim aluatul in patru si intindem cu sucitorul fasii, pe care incepem sa le trecem succesiv prin masina de paste. Dupa ce  am trecut coca prin cea mai ingusta fanta, lasam la zvantat cu putina faina presarata, astfel incat taierea lor sa fie facila.
Cine nu poseda aceasta masina, poate rula foile si taia la dimensiunea dorita.
Se lasa doua zile la uscat, la loc racoros, acoperite cu foaie de hartie.

Se pot servi in diverse moduri, noua ne plac in special cu sos pesto.
Multumesc Maya pentru reteta !
Pofta buna !

9 iunie 2013

Prajitura cu visine

                          Pandispan cu visine
                     

Ingrediente   :                   
  • 5 oua
  • 5 linguri ulei
  • 210 gr faina
  • 210 gr zahar
  • un praf de sare
  • 1 kg visine 
 Dimensiunea tavii : 23x40 cm.
                                                
Mod de preparare :

Se bat albusurile spuma cu un praf de sare, se adauga zaharul si se bat in continuare pana se obtine o bezea. Adaugam galbenusurile si uleiul amestecand in continuare cu mixerul. 


 Incorporam faina treptat, sa nu iasa aerul din compozitie.
 Turnam in tava tapetata cu hartie de copt unsa cu unt si nivelam.

Scoatem samburii de la visine si le aranjam peste pandispan.
   

Coacem 25-30 minute in cuptorul incins in prealabil, la foc minim, pe etajul cel mai de sus . Avand cuptor cu gaz, am constatat ca asta e metoda cea mai buna ca baza pandispanului sa nu se arda. 

Scoatem din cuptor si lasam la racit. Presaram zahar pudra si portionam.

Pofta buna ! 


7 iunie 2013

Tort raw cu fructe de padure



tort raw

In sfarsit am realizat primul meu tort raw. N-am crezut ca voi avea succes cu el, insa invitatii au fost placut surprinsi de gustul si aroma deosebita. A fost ceva diferit fata de dulciurile pe care le faceam de obicei, cremele cu mascarpone, frisca sau unt. Scopul in sine (pe care l-am atins, sper )  a fost transmiterea  mesajului  ca acest tip de desert nu produce efecte negative asupra sanatatii.

Pentru ca nu am un robot performant, m-am cam chinuit la obtinerea cremelor care trebuie sa iasa fine. Asadar, nici sa nu va ganditi la prepararea tortului daca nu detineti ustensile corespunzatoare.

Sursa de inspiratie, cu modificari  : rawveganjoy

Ingrediente blat :
  • 200 gr migdale decojite
  • 100 gr curmale taiate marunt
  • 80 gr smochine taiate marunt
  • 2 linguri sirop de agave
  • 2 linguri unt de cocos
  • 2 linguri unt de cacao
Crema I :
  • 200 gr fructe de padure congelate
  • caju crud 200 gr
  • 6 linguri sirop de agave
  • 2 linguri unt de cacao
  • 4 linguri unt de cocos
Crema II:
  • 1 banana
  • 4 linguri unt de cacao
  • 3 linguri sirop de agave
Blatul : Punem in robot migdalele pana se macina bine. Untul de cacao si untul de cocos le incalzim la Bain-Marie. Amestecam apoi intr-un castron migdalele, smochinele, curmelele si siropul de agave. In cazul in care compozitia este prea tare, putem adauga 2- 3 linguri de apa astfel incat sa putem modela compozitia in forma. Tapetam forma ( dimensiunea de 18 cm ) cu hartie de copt , turnam compozitia si o nivelam cu ajutorul unui pahar. O dam la rece si realizam prima crema.


Crema I : Nucile de caju le lasam la hidratat 3 ore. Zdrobim fructele in blender, apoi amestecam in robotul cu lama in forma de S, fructele, siropul de agave si nuca de caju pana obtinem  o crema fina. Se adauga apoi untul de cocos si cel de cacao incalzite in prealabil la Bain-Marie si lasam pana ce se omogenizeaza. Turnam compozitia peste blat si dam la rece pana se intareste.

Crema II: 
Amestecam in robotul cu lama in S untul de cacao, banana si siropul de agave pana ce obtinem o crema omogena. O turnam deasupra cremei cu fructe de padure ( care este deja intarita ) si lasam la rece cateva ore. Ornam cu fructe si o frunzuta de menta.

Merita incercat !
Sper sa va placa !

2 iunie 2013

Inghetata de capsuni



De cand mi-am deschis blogul, printre primii mei cititori au fost cei din Mountain View, California. De atunci, au ramas fideli si ma viziteaza destul de des. Ii salut si le ofer o portie mare de inghetata !

strawberry ice cream

Pana sa obtin reteta perfecta de inghetata am avut destul de multe incercari. Diverse combinatii, cu ou, sau cu iaurt, sau mascarpone. In fine, niciuna n-a fost corespunzatoare gustului meu intr-atat incat sa pot fi multumita pe deplin.
Pot spune ca am gasit combinatia ideala, rezultand o inghetata cremoasa si aromata. Are o textura catifelata, fara urme de ace de gheata, iar efortul prepararii este minim.



Ingrediente :

  • 250 gr capsuni
  • 200 ml smantana pentru frisca 
  • 80 gr lapte condensat
  • 70 gr zahar ( reduceti cantitatea daca folositi smantana indulcita )
  • 1 vf cutit de sare
  • 1 lingurita zeama de lamaie
Capsunile se spala, se lasa la scurs si se pun in blender pana se obtine un piure fin. Se strecoara cu ajutorul  unei site cu ochiuri mici astfel incat sa eliminam samburii.
Toate celelalte ingrediente trebuie sa fie tinute la frigider inainte de folosire.

Intr-un bol punem smantana pentru frisca ( nebatuta ).
Amestecam cu ajutorul unui tel smantana cu laptele condensat si zaharul pana ce acesta se topeste. Toata operatiunea dureaza 6-7 minute. Adaugam si praful de sare.
Cand zaharul este topit, incepem sa turnam siropul de capsuni, amestecand continuu.
Observam ca amestecul incepe sa se intareasca.Adaugam si zeama de lamaie.
Turnam inghetata in caserola si dam la congelator cateva ore.

Welcome Mountain View !


Pages

Vizitatori

Totalul afișărilor de pagină

Followers

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...