23 ianuarie 2013

Pui cu mango



pui cu mango si orez

Ingrediente :

  • 3 pulpe dezosate si curatate de piele ( au avut 450 gr )
  • ulei pentru calit
  • 1 ceapa
  • 3 catei de usturoi
  • ghimbir cat o nuca
  • 1/2 ardei gras rosu
  • 1/2 ardei gras galben
  • 1 mango mare
  • 1 morcov mic
  • 1 legatura patrunjel
  • 3 linguri orez basmati
  • condiment 7 piperuri sau piper negru, sare
  • sos de soya
Mod de preparare : 
1.Se taie carnea cubulete si se caleste in ulei.

2. Cand e rumenita, se adauga sare si piper.
3. Pregatim inte timp legumele. Ghimbirul il curatam si-l dam pe razatoarea mica.
4. Ardeiul gras il taiem julienne.
5. Curatam mango si il taiem patratele. Morcovul il vom da prin razatoare la momentul potrivit.
6. Pentru ca nu am disponibil decat un wok, am scos carnea si am pus-o deoparte. Tocam ceapa marunt si o punem la calit, la foc iute 30 secunde. Apoi usturoiul maruntit si ghimbirul ras si mai lasam 1 minut tot la foc iute.
7. Adaugam morcovul ras, ardeiul si mango, amestecand continuu. Totul se va face la foc iute. Condimentam cu 7 piperuri, soya si mai lasam inca un minut, sa se patrunda aromele.
8. Orezul il fierbem separat si-l adaugam la sfarsit impreuna cu carnea si patrunjelul tocat.Orezul se poate servi si separat, insa mie imi place sa-l amestec cu totul.
Pofta buna !

22 ianuarie 2013

Sos Caramel






Imi place mult caramelul. Mi-am propus de ceva vreme sa fac un tort la care sa se simta intens aroma de caramel. Asadar a trebuit sa prepar acest sos. Am gasit multe variante, cu zahar alb sau brun, cu sau fara frisca, cu sau fara sare sau vanilie sau apa. Am decis sa-l fac pe acesta in prima faza, urmand sa incerc si  alte retete.

 Ingrediente :

  • 200 gr zahar
  • 70 gr unt
  • 160 gr smantana din frisca 30% grasime ( am folosit Pilos de la Lidl )

Caramelizam zaharul avand grija sa nu-l ardem.
Avand focul la minim, adaugam untul si amestecam pana se topeste.
Turnam smantana si amestecam cu un tel. Mare grija, caci se ridica vapori si ne putem arde. Se lasa 3-4 minte la fiert pana sosul incepe sa faca spuma deasupra si incepe sa se lege. Nu trebuie lasat sa se ingroase foarte tare, fiindca pe masura ce se raceste, acesta se intareste.
In consecinta, in cazul in care folosim sosul pentru topping, lasam sa fiarba 1-2 minute. Chiar daca ramane destul de fluid, trebuie avut in vedere ca se intareste foarte mult odata cu racirea.......stiu ca ma repet, dar mi se pare foarte important. Pe de alta parte, daca vrem  sa realizam bombonele sau caramele, mai lasam pe foc inca 2-3 minute.

Spor la treaba !


14 ianuarie 2013

Mancare de telina



telina cu sos

O mancarica foarte aromata ce se pregateste foarte usor. Se face la fel ca si mancarea de cartofi, numai ca ingredientul de baza este telina.

Ingrediente :

  • 1 telina mare
  • 1 ceapa
  • 1/2 pahar de apa
  • 1/2 cutie de rosii sau 3-4 rosii
  • 1 legatura patrunjel
  • 1/2 lingurita vegeta, sare, piper
Mod de preparare :

Tocam ceapa si o punem la calit. Adaugam telina  taiata cubulete si vegeta si  lasam 10 minute la calit la foc mic. 


Nu trebuie ca ceapa sa se rumeneasca, ci doar sa se inmoaie. Adaugam apa, sarea si punem capacul lasand inca 10 minute pana cand telina este fiarta. Putem controla chiar si mai repede, telina din import fierbe mult mai usor.
 Punem rosiile si mai lasam 3-4 minute atat cat sa fie fierte.
 La sfarsit adaugam patrunjelul tocat si piperul.
 Pofta buna !

9 ianuarie 2013

Stelute sarate cu cascaval


Aceste saleuri sunt foarte fragede, parca ar fi facute cu untura. Le-am vazut la Madi, pe site-ul bucataras, insa eu n-am avut curajul sa le incerc cu nuca deasupra, asa cum e reteta originala, ci am combinat seminte de chimen, mac si susan.

Ingrediente : 
  • 300 gr faina
  • 200 gr unt
  • 100 gr cascaval ras
  • 2 galbenusuri
  • sare
Pentru uns :
  • 1 galbenus
  • 1 lingurita lapte
  • sare grunjoasa
  • seminte de chimen, susan, mac
Se amesteca untul tinut la temperatura camerei cu faina, cascavalul , galbenusurile si sarea. Omogenizam aluatul si-l lasam la rece 1 ora.

Intindem o foaie potrivit de groasa, decupam cu forma de stelute si asezam saleurile in tava in care am pus hartie de copt. Ungem cu galbenusul amestecat cu laptele si presaram sarea grunjoasa si semintele.
Se dau la cuptor la foc mediu 15 minute.

Pofta buna !



8 ianuarie 2013

Piftie de curcan



N-am facut niciodata piftie de porc si nici n-am sa fac vreodata. Cea de curcan este perfecta din punctul meu de vedere. Din pacate, n-o fac atat de des pe cat mi-as dori din cauza timpului de preparare destul de indelungat. Oricum ar fi, merita incercata !


 Ingrediente :
  • 2 aripi curcan
  • 1 pulpa inferioara ( ciocanel )
  • 2 morcovi
  • 1 pastarnac
  • 1 telina mica
  • 1 patrunjel
  • 1 ceapa
  • 3-4 foi de dafin
  • boabe de piper
  • boabe de mazare fiarta si 1 ou fiert pentru decor
  • 2 capatani de usturoi
  • 2 plicuri gelatina 
  • sare
Mod de preparare :

Se spala bine carnea si se pune la fiert in 5-6 litri de apa. La inceput, se va da focul iute si se va lua spuma formata. Apoi, reducem focul, adaugam sarea si lasam sa fiarba 3-4 ore. Atentie, toata apa se adauga de la inceput, nu se mai completeaza pe parcurs !


Cam la jumatatea perioadei , adaugam atat piperul boabe, foile de dafin cat si  legumele curatate si le lasam si pe ele sa fiarba impreuna cu carnea.
Cand a inceput sa se desprinda de pe os, se scoate carnea si se lasa la racit.
Morcovul se taie rondele si eventual se decupeaza pentru un design atragator :).
Se aseaza in boluri bucatelele de carne , morcovul, feliile de ou si boabele de mazare, apoi carnea.
Cand zeama este calduta, adaugam usturoiul pisat si gelatina preparata conform instructiunilor.
Eu am facut proba, sa vad daca e  nevoie de gelatina. Am pus cateva linguri de zeama intr-un castronel, am dat la rece si am asteptat sa vad daca se incheaga bine. Totul a fost perfect, insa, ca de fiecare data nu vreau sa risc si adaug totusi gelatina.
Se toarna usor zeama in boluri peste carne si legume trecandu-se prin strecuratoare.



Se lasa la racit cateva ore. Se poate servi cu mustar sau cu hrean ras.

Pofta buna !

5 ianuarie 2013

Salata de icre cu somon fumee



icre cu somon

Ingrediente :
  • 1 lingura icre de crap
  • 200 ml ulei
  • 2 linguri apa minerala
  • 1 felie de paine
  • zeama de la o jumatate de lamaie
  • 2 fire ceapa verde
  • 1 ceapa medie rosie sau alba
  • 100 gr somon fumee
Se pun icrele intr-un castron si incepem sa adaugam cate putin ulei amestecand continuu. Cand incepe sa se lege, adaugam felia de paine inmuiata in apa si apoi stoarsa. Alternam apoi zeama de lamaie si uleiul si spre final si cele doua linguri de apa minerala, care le face mai pufoase.
Tocam ceapa marunt, ceapa verde ( mai mult pentru decor ) si somonul cubulete si le punem peste icre.

Servim cu paine prajita, masline si rosii.
Pofta buna ! 
salalta de icre

Pasta de masline


masline

Am cumparat acum cativa ani de la Auchan un borcanel ( made in Italy ) cu pasta de masline, "Bruschetta alle olive" . L-am mancat cu mare placere, insa mi s-a parut destul de scumpicel. Asadar, m-am incumetat sa prepar si eu aceasta pasta. Ingredientele folosite de ei sunt : masline verzi si negre (41%), ardei rosu, ulei de floarea soarelui, morcovi, ceapa, telina, capere, zeama de lamaie, usturoi, sare, oregano.

Iata si varianta mea. Desigur, ea poate fi imbunatatita cu ingrediente noi, dupa placul fiecaruia.

Ingrediente :

  • 400 gr masline ( pot fi combinate, Kalamata si verzi )
  • 2 morcovi mici
  • 1 ceapa rosie
  • 3-4 catei usturoi
  • 4-5 linguri ulei de masline
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • sare
  • patrunjel 
Scoatem samburii de la masline.


 Pentru ca am avut cantitate multa am facut in doua transe. Se pun in blender ceapa si usturoiul curatate, morcovii taiati rondele, maslinele, uleiul si zeama de lamaie si se toaca pana totul devine o pasta.
 Scoatem intr-un castron si adaugam patrunjelul tocat marunt.


Se serveste cu paine prajita. Din cantitatea de mai sus iese un borcan de 800 grame.

Pofta buna ! 


3 ianuarie 2013

Tort Chocolate-Coconut



tort festiv
M-am tot gandit cum sa denumesc acest tort si nici acum nu stiu daca numele atribuit i se potriveste intru-totul. Exista un echilibru perfect de arome, fiecare aroma fiind distincta si delicioasa. Ce este grozav la acest tort inafara de faptul ca are un gust divin ? Este destul de usor de facut si este un dulce potrivit pentru o zi onomastica. Eu l-am preparat cu ocazia zilei de nastere a sotului meu....pentru 1 Ianuarie.


Este important sa folositi ciocolata de calitate. Ciocolata alba cu nuca de cocos caramelizata a fost exceptionala, va recomand s-o folositi cu incredere. O puteti gasi la Auchan, la raionul cu ciocolata alba.



Blatul :

  • 7 galbenusuri
  • 7 albusuri
  • 140 gr zahar
  • 80 gr ciocolata
  • 150 gr migdale macinate
  • zahar vanilat
  • 1 praf sare
Mixam galbenusurile cu 30 gr de zahar, zaharul vanilat si sarea pana isi dubleaza volumul si se deschid la culoare.Topim ciocolata la bain marie, o lasam sa se raceasca putin si o adaugam peste galbenusuri.Batem albusurile cu restul de zahar si le incorporam galbenusurilor amestecand de jos in sus.
Macinam migdalele adaugandu-le amestecului de mai sus. Se tapeteaza cu hartie de copt o forma cu diametrul de 22 cm si se introduce in cuptorul preincalzit, la foc mediu,  30 minute. Scoatem blatul din cuptor lasandu-l la racit. Blatul este acelasi cu cel de la Tortul cu trufe si martipan.



Ingrediente si preparare mousse de ciocolata amaruie si lapte :
  • 250 ml frisca lichida
  • 150 gr ciocolata lapte
  • 100 gr ciocolata amaruie
Se pune ciocolata impreuna cu frisca intr-un vas, la foc mic, amestecandu-se continuu cu un tel pana se topeste ciocolata. Dupa racire, se pune la frigider pentru 2-3 ore, apoi batem compozitia cu mixerul 3-4 minute.


Ingrediente si preparare mousse de ciocolata alba : 

  • 250 ml frisca lichida
  • 200 gr ciocolata alba cu nuca de cocos caramelizata ( de la Auchan )
  • 100 gr ciocolata alba ( Milka )
  • 2 foi gelatina
Se procedeaza la fel ca la crema de ciocolata cu lapte, in plus se vor adauga cele doua foi de gelatina inmuiate in apa ( si stoarse ) in momentul in care dam la o parte de pe foc amestecul topit de ciocolata si frisca.Se amesteca energic, astfel incat gelatina sa se topeasca uniform, sa nu se formeze cocoloase.



Sirop  :                    
  • 150 gr zahar tos
  • 100 ml  apa
  • 150 ml Bailey Irish Cream
Se pune zaharul intr-un vas metalic la foc mic amestecand continuu pana acesta se topeste. Adaugam  apa si lasam sa fiarba pana la dizolvarea caramelului.
Trebuie avut grija ca zaharul sa nu se arda, altfel, siropul devine amarui.
Lasam la racit si  adaugam crema de whiskey.

Asamblare : 
Se taie blatul in doua si se insiropeaza prima foaie cu jumatate din cantitatea de sirop.  Montam un inel de tort , turnam si nivelam mousse-ul de ciocolata amaruie si lapte,  lasand 1 ora la rece sa se intareasca. 
                                                              


Se aseaza apoi ce-a de-a doua foaie de tort pe care o insiropam si turnam peste ea mousse-ul de ciocolata alba. Punem din nou la frigider pana ce crema se intareste. La crema alba dureaza putin mai mult, 2-3 ore. Scoatem apoi inelul de tort si purcedem la ornat.



Pentru ornat, am batut 100 ml smantana pentru frisca, am adaugat o picatura de colorant roz si am facut cateva rozete, floricele sau cum vreti sa le numiti peste care am presarat mici nimioare.La partea asta mi-a cam lipsit inspiratia.....
Bordura de ciocolata am obtinut-o din :
  • 50 gr ciocolata amaruie
  • 30 ml lapte
  • 1 lingura smantana pentru frisca
  • 25 gr zahar
  • 25 gr unt.
Cicocolata se topeste la Bain-Marie, iar celelalte ingrediente se pun intr-un vas la foc mic pana ating punctul de fierbere. In acest moment adaugam ciocolata topita si amestecam pana la omogenizare. Se toarna pe marginea tortului pana obtinem "garduletul" de ciocolata.



Pofta buna !




Pages

Vizitatori

Totalul afișărilor de pagină

Followers

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...