25 ianuarie 2012

Tort Suprem


Un tort suprem pentru cel mai iubit dintre pamanteni!

La Multi Ani, Tati !


tort cu doua creme ness si ciocolata alba





                 Ingrediente blat :

7 galbenusuri
4 albusuri
7 linguri zahar pudra
8 linguri nuca macinata
2 linguri pesmet
1 lingura faina
1 vf de sare
forma cu diametrul de 24 cm

Galbenusurile se freaca cu zaharul pudra pana devin o crema spumoasa.
Se adaga nuca macinata, pesmetul si faina.
Batem albusurile cu un praf de sare si le incorporam  cu miscari usoare in compozitia de mai sus.
Se toarna compozitita intr-o forma tapetata cu hartie de copt si se coace la foc mediu  30-40 min in cuptorul preincalzit.



 Crema de ciocolata alba si alune :

- 200 g de ciocolata alba
- 300 ml de frisca lichida
- 100 g de alune de padure macinate
- 1 foaie de gelatina

 Cum se prepara :

 Se pun pe foc, la Bain-Marie ciocolata si 100 ml frisca lichida pana ciocolata se topeste.

  Dam la o parte de pe foc si adaugam foaia de gelatina pe care am hidratat-o10 minute in apa rece.
 Restul de frisca lichida ramasa, se bate si se amesteca cu crema de ciocolata
 si cu alunele macinate.

 Sirop de zahar ars :

150 gr zahar tos
200 ml  apa
100 ml  expresso

Se pune zaharul intr-un vas metalic la foc mic amestecand continuu pana acesta se topeste. Adaugam  apa si lasam sa fiarba pana la dizolvarea caramelului.
Trebuie avut grija ca zaharul sa nu se arda, altfel, siropul devine amarui.
Cand s-a racit, se adauga cele 4 linguri de expresso.

Se taie blatul in doua si se insiropeaza prima foaie cu jumatate din cantitatea de sirop.


 Montam un inel de tort , turnam si nivelam crema de alune lasand-o 2-3 ore la rece sa se intareasca.


Crema Cappuccino

- 3 galbenusuri
- 5 linguri de zahar pudra
- 100 g de ciocolata alba
- 3 foi de gelatina
- 100 g  frisca lichida
- 250 g de branza mascarpone
- 4 pliculete CAPPUCCINO dizolvate in 100 ml apa

Preprare :
  
 Se pun galbenusurile impreuna cu zaharul pudra la Bain Marie si se amesteca pana devine o crema omogena. . 
 Se adauga ciocolata alba amestecand continuu pana ce se incorporeaza in crema de ou.
 Dam la o parte de pe foc, lasam putin la racit si adaugam gelatina hidratata si cele 4 pliculete de cappuccino dizolvate in 100 ml apa.

 Se bate branza mascarpone si se adauga cremei de oua racita, apoi
 frisca batuta.
 Peste crema de alune se aseaza ce-a de-a doua foaie de tort pe care o insiropam si turnam peste ea  crema de cappuccino.
Se lasa la racit cateva ore, pana cremele s-au intarit si scoatem inelul de tort.
                                         

Se orneaza cu triunghiuri de ciocolata sau , dupa gustul fiecaruia.


                                  
                                         Pofta buna !
          


15 ianuarie 2012

Ciorba de sfecla rosie

 Pe langa faptul ca sfecla rosie are multe proprietati terapeutice, este un delciu. Indiferent daca se consuma fiarta, coapta sau murata, ea isi pastreaza vitaminele de baza A si C.
Ciorba de sfecla rosie este usoara, foarte gustoasa si se prepara foarte repede. O recomand !

Pentru o oala de 4 kg am folsit :

Ingrediente :                              

  • 700-800 gr sfecla ( e buna cea mica, inchisa la culoare )
  • 2 morcovi
  • 2 cepe medii
  • 1 pastarnac
  • 1 ardei gras
  • 2 cartofi medii
  • 2 legaturi patrunjel
  • 1 legatura leustean
  • 1 litru bors
  • 3 linguri ulei pentru calit
  • iaurt sau smantana ( optional )

                                                                                                             

Se curata ceapa, se taie marunt si se caleste 2 minute in ulei. Se spala si se curata de coaja sfecla, morcovii si pastarnacul, se rad pe razatoarea cu gauri mari, adaugandu-le peste ceapa.
 
Lasam putin la calit, adaugam 2 litri de apa si cartofii taiati cubulete si potrivim de sare. Din acest moment nu vom lasa ca ciorba sa fiarba mai mult de 15 minute. Se va fierbe la foc mic si cu capac.

 Adaugam borsul fierbinte si ardeiul gras ( fiind iarna, am folosit ardei gras de la congelator ). Mai lasam 5 minute pe foc, apoi adaugam verdeata, eventual mai potrivim de sare.
 Se poate servi calda sau rece, dreasa cu iaurt sau smantana.
Pofta buna !

6 ianuarie 2012

Bomboane tip Raffaello cu nuca de cocos, curmale si prune


 Asa cum mi-am propus, voi incerca pe cat posibil sa prepar cat mai multe retete de tip RAW. Si pentru ca sunt mare amatoare de dulciuri voi trece direct la "desert". Reteta de baza pentru acest dulce o veti gasi pe site-ul Ligiei Pop, site pe care vi-l recomand din toata inima.

Ingrediente :                             

  • 200 gr curmale 
  • 100 gr prune deshidratate
  • 250 gr nuca de cocos razuita 

 Mod de preparare : 

1. Mixati la robot curmalele, prunele si 200 gr din nuca de cocos. Eu am un blender mic, deci a trebuit sa le macin in trei reprize. Rezulta o pasta ce poate fi usor modelata.        
2.  Formati mici bilute pe care le tavaliti prin cele 50 gr nuca de cocos ramasa   
3. Le puteti pastra la frigider, in cutii ermetice.   

                             


                                        

 Exceptional gustul ! Multumim Ligia pentru reteta !
 Pofta buna !

5 ianuarie 2012

Coaja de portocala confiata



De Craciun mi-am dorit sa fac un Stollen Cake si din puncul meu de vedere, aroma principala pentru acest cozonacel este coaja de portocala confiata.Cum nu prea se gaseste pe piata, mi-am zis sa incerc aceasta reteta, mai ales ca nu este nicicum costisitoare.
Avem nevoie de coaja de la 5 portocale. Se spala foarte bine fructele, se curata felii subtiri, se pun intr-o cratita cu apa rece, se lasa 1 ora, dupa care se arunca apa.

Se pun intr-un vas la fiert 5 minute, se arunca apa si se repeta operatiunea inca de doua ori.
In cazul in care partea alba din interior este prea groasa, acum este momentul pentru eliminarea ei cu ajutorul unui cutit.
Obtinem astfel o farfurie plina de coaja de portocala.
Intre timp, se prepara siropul de zahar, din 200 gr apa si 500 gr zahar. Se lasa pe foc pana se topeste zaharul, adaugandu-se apoi cojile de portocala,
Lasam la fiert in jur de 30 minute, la foc minim, pana acestea devin translucide. Timpul de fierbere poate varia, in functie de grosimea cojii sau volumul vasului.
Cam asa trebuie sa arate la final.
Se aseaza pe un gratar si se lasa la uscat timp de 3-4 ore, sau mai mult in functie de umiditatea din camera.

Se tavalesc apoi prin zahar sau se scufunda in ciocolata si se lasa la uscat pe o foaie de copt ( cele cu ciocolata s-au terminat repede, n-am mai avut la ce sa fac poza ...).
Se folosesc la checuri, cozonaci, briose, la ornat torturi sau, se pot consuma ca atare. Le pastram in cutii de tabla in camara sau incerc si varianta conservarii in borcane, la frigider, in siropul de zahar in care au fiert.
P.S. Revin cu impresii dupa 2 saptamani: nu pastrati in borcan mai mult de 2-3 zile fiindca zaharul se cristalizeaza si implicit nu mai putem scoate portocala.

Enjoy !

3 ianuarie 2012

Tort cu mousse de ciocolata si portocale


 Un tort racoritor care s-a terminat aproape instantaneu, asadar n-am apucat sa fac o poza in sectiune.

Ingrediente blat :           150 gr biscuiti cu crema de ciocolata ( merg si simplii sau cu cacao )
                                               150 gr migdale si nuci prajite
                                               100 gr unt
                                               1 lingura dulceata de visine     
Mod de preparare  :           Se prajesc nucile si migdalele intr-o tigaie sau farfurie de tabla,

 apoi le punem in blender si le mixam impreuna cu celelalte ingrediente.
 Aranjam pe un platou hartie de copt si reglam forma de tort cu pereti detasabili la 22 cm. Asezam compozitia in interior,  niveland cat mai uniform dupa care o punem la rece.
 Ingrediente si preparare mousse de ciocolata :   250 ml frisca lichida
                                                                                                     250 gr ciocolata amaruie
Se pune ciocolata impreuna cu frisca intr-un vas, la foc mic, amestecandu-se continuu cu un tel pana se topeste ciocolata. Dupa racire, se pune la frigider pentru 2-3 ore, apoi batem compozitia cu mixerul 3-4 minute
 si o turnam peste blatul de biscuiti. Dam la rece pana se intareste mousse-ul de ciocolata.

 Pentru Crema de portocale avem nevoie de      300 g de iaurt gras
                         100 g de zahar
                                                  coaja si sucul de la o portocala
                                     200 ml de frisca lichida
                                             1 pliculet de gelatina ( 10 gr )
Amestecam mai intai iaurtul cu zaharul si coaja de portocala.  
Adaugam apoi sucul de la portocala
 
si amestecam pana la omogenizare. Hidratam gelatina in 2 linguri de apa si o punem la foc mic pana se topeste ( fara a fierbe ), sau o punem la cuptorul cu microunde 20 secunde. Se amesteca foarte rapid cu iaurtul pentru a nu se forma cocoloase.
 inglobam frisca batuta
 si turnam peste crema de ciocolata. Lasam la frigider 2-3 ore pana crema se intareste foarte bine.
 Apoi scoatem inelul de tort si ornam cu ciocolata  si portocala confiata.



 Pofta buna !

Pages

Vizitatori

Totalul afișărilor de pagină

Followers

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...