27 noiembrie 2011

Strudel cu nuci si lamaie


Lamaia face diferenta !


Am gustat zilele trecute la o prietena acest strudel care mi-a placut foarte mult. Seamana putin cu baclavaua, insa faptul ca nu se insiropeaza si doar se foloseste zeama de lamaie il face sa fie mult mai fin si nu atat de greu. Reteta este luata dintr-o carte veche scrisa de un bucatar grec.

Ingrediente :           

  • 1 pachet foi subtiri de placinta
  • 350 gr. nuca data prin masina
  • 350 gr. zahar
  • 125 gr unt topit
  • 1 lamaie mare sau 2 mici ( zemoase sa fie )
  • 100 ml ulei


Mod de preparare :      
1. Se amesteca zaharul si nuca. Se aseaza doua foi de placinta pe masa, se ung cu ulei si se stropesc cu zeama de lamaie.( 2-3 linguri de ulei si 3-4 linguri de zeama de lamaie ). Se presara 1/4 din cantitatea de amestec zahar si nuca. ( eu n-am amestecat de la inceput, dar e mai bine asa )


2. Asezam apoi o foaie de placinta deasupra  si  o ungem cu ulei.

 Obtinem astfel un rulou.
3.Procedam la fel si pentru celelalte trei suluri, dupa care le astezam in tava si le portionam. Turnam untul topit deasupra si le coacem la foc mediu 15-20 minute pana incep sa se rumeneasca. Nu le lasati prea mult, caci se intaresc.( nu se foloseste folie de aluminiu, ca in alte cazuri )
 Aici, scoase din cuptor.
 Putem presara zahar pudra.
Pofta buna !

19 noiembrie 2011

Tort Foret Noire

sau Padurea Neagra ...




Ingrediente :                          5 oua
                                                     un praf de sare
                                                     160 gr zahar
                                                     140 gr faina
                                                     50 gr cacao 
                                                     1 borcan compot de visine
                                                     200 gr jeleu de visine
                                                     100 ml visinata ( facultativ )
                                                     visine din visinata pentru ornat - sau visinele din compot
                                                     600 gr smantana pentru frisca
                                                     ciocolata  pentru ornat

Mod de preparare :        Se mixeaza ouale cu sarea si zaharul aproximativ 20 minute pana ce acestea isi tripleaza volumul.

 Adaugam cate putin din faina deja cernuta, amestecand usor cu un tel de sus in jos. Urmeaza cele 50 gr de cacao.

 Se toarna compozitia intr-o forma tapetata cu hartie de copt unsa cu unt si se niveleaza Atentie ! Nu se toarna compozitia in acelasi loc, deoarece riscam sa obtinem un blat care creste foarte mult in centru. Apoi il introducem in cuptorul preincalzit, aproximativ 30 minute. Il lasam sa se recaesca in cuptor cu usa intrdeschisa, apoi
 il asezam pe un gratar.

 Cand s-a racit complet, il taiem in trei felii cat mai egale.
 Insiropam prima felie de blat cu zeama de la compotul de visine in care am adaugat 100 ml visinata. Intindem apoi uniform jumatate din jeleu.
 Batem frisca, o impartim in trei , iar o parte o punem deasupra jeleului, lasand doua "transee" libere in care vor intra visinele din compot la care am scos samburii. ( de data asta am ne-am facut de cap si am folosit doar visine din visinata ! )
 Procedam la fel cu a doua felie.
 Dupa ce punem si ultima felie, o insiropam si imbracam tortul in frisca. Ornam cu visine ( din visinata, sau cu visinile din compot ) iar deasupra aschii de ciocolata.

 Pofta buna !

Praz cu limba si masline





Ingrediente  :             3 fire de praz
                                        3 rosii ( sau o cutie de rosii cubulete )
                                        200 gr masline
                                        limba de vita, 1 bucata fiarta si curatata
                                       1 legatura patrunjel
                                        sare, piper


 Mod de preparare :   Se curata prazul, se spala si se taie rondele. Se adauga sare si piper si se caleste 10 minute in putin ulei.
 Se adauga un pahar cu apa si se lasa la fiert 20-25 minute, acoperit, la foc mediu. Cand prazul este aproape facut  punem rosiile cubulete si maslinele si mai lasam pana se intrepatrund.
 Se adauga limba taiata felii.
 Cand s-au omogenizat toate, se presara patrunjelul tocat.
 Pofta buna !

6 noiembrie 2011

Tarta cu ricotta si ciocolata alba

Cu aceasta reteta particip la concursul realizat pe blogul Laurei Adamache. Este pentru prima data cand sunt prezenta la un astfel de concurs si sincera sa fiu m-am gandit mult si mi-am dorit sa aleg o reteta cu multa savoare si aroma ......de vanilie. Nu stiu daca am reusit, insa , cu toata sinceritatea, am lucrat la aceasta prajitura cu tot sufletul.






                           
 Ingrediente - pentru blaturi :                        500 gr faina
                                                                       330 gr unt
                                                                       4 galbenusuri
                                                                       un praf de sare
                                                                       semintele de la 1 pastaie de vanilie
                                                                       160 gr zahar ( 80 gr tos si 80 gr pudra )

                            - crema ricotta :                   500 gr branza ricotta
                                                                       250 gr mascarpone
                                                                       3 oua
                                                                       semintele de la 1 pastaie de vanilie
                                                                       200 gr zahar pudra

                            - ganache de ciocolata alba : 250 gr  ciocolata alba
                                                                        1 lingura de unt
                                                                        semintele de la 1 pastaie de vanilie
                                                                        100 ml smantana pentru frisca

                              - decor :                             50 gr ciocolata alba
                                                       
Cum preparam :

 Punem branza ricotta la scurs intr-o sita, 24 ore la frigider, acoperita.
 Pentru obtinerea aluatului de tarta amestecam intr-un bol faina, sarea si zaharul.
 Adaugam untul taiat cubulete si framantam pana obtinem un aluat sfaramicios.
 Desfacem o pastaie de vanilie cu ajutorul unui cutit si culegem toate semintele.
 Batem galbenusurile si le adaugam impreuna cu semintele de vanilie peste amestecul de faina.
 Incercam sa framantam cat mai putin, dar suficient ca ingredientele sa se inglobeze. Formam o bila pe care o invelim in folie de plastic si o dam la frigider cel putin 1 ora. ....oops....it looks like a brain !
 De obicei, prepar o tarta cu diametrul de 24 cm, pentru care folosesc 250 gr de faina. Acum, am facut cantitate dubla, deci aluatul il voi imparti in doua.
 Intindem aluatul si ungem bine forma de tarta cu unt.
 Taiem marginile cu un cutit si intepam aluatul cu o furculita.
 A rezultat  o tarta cu diametrul de 24 cm si cinci mini-tarte. Acum vad ca seamana cu o formatiune OZN..........
 Pentru umplutura, amestecam branza ricotta, mascarpone, ouale, zaharul si semintele de la o pastaie de vanilie

 si le turnam in formele deja pregatite.
 Lasam la cuptor 45-50 de minute, pana cand marginile tartei sunt rumenite si facem testul cu scobitoarea pentru umplutura. Cand iese "curata", o putem scoate din cuptor.
 Cand s-au racit, le transferam in frigider.
 Prepararea ganache-ului :  Intr-un vas punem untul, frisca , pastaia si semintele de la o vanilie. Lasam un minut pe foc sa se omogenizeze.
 Scoatem pastaia de vanilie, adaugam ciocolata alba si amestecam cu un tel pana aceasta se topeste.
 O lasam la racit si o turnam peste tarta scoasa din frigider..

 Topim ciocolata alba pe abur si ornam cum ne place sau.......dupa rabdare si timp.
O lasam la frigider pentru a se intari crema si servim a doua zi, insa eu nu mai  am rabdare si va ofer cu multa dragoste o feliuta cremoasa  !



Pages

Vizitatori

Totalul afișărilor de pagină

Followers

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...