28 octombrie 2011

Fusilli cu ciuperci si sos de rosii


Viva Italia !


 Imi plac pastele foarte mult, gatite in orice combinatie. Se fac foarte repede, insa trebuie avut grija la acel "ceva" care da gustul. Pentru ca nu ma pricep asa de bine la improvizat ( chiar tot timpul ), ma folosesc de diverse surse de inspiratie. La paste, sursa mea de inspiratie este o carte scrisa chiar de un italian, deci n-ar trebui sa dau gres.
Astazi am pregatit fusilli cu ciuperci si sos de rosii.

Ingrediente :             fusilli, 500 gr
                                       1/2 kg ciuperci
                                       1 ceapa
                                       3 catei usturoi
                                       3-4 linguri ulei de masline
                                       500 ml suc de rosii mai gros sau ketchup facut in casa
                                       verdeturi a la provence
                                       piper

Mod de prparare :     Punem usturoiul presat cu cutitul intr-o tigaie in uleiul de masline incins si lasam putin sa se rumeneasca, dupa care il scoatem. Punem ceapa la calit si adaugam ciupercile taiate mai mare si le lasam pana se evapora apa. Adaugam sarea si piperul.

Apoi sucul de rosii si verdeturile provence.
Acestea sunt verdeturile pe care le folosesc foarte des.
Fierbem pastele "al dente", conform instrructiunilor de pe pachet, le lasam la scurs si le amestecam cu sosul.
Asezonam cu 2-3 frunzute de busuioc.
 Pofta buna !




26 octombrie 2011

Musaca de vinete si cartofi



Chiar daca realizarea acestui preparat este destul de laborioasa, merita pe deplin efortul. Nu sunt multe de spus, deci sa purcedem la prepararea ei.

Ingrediente :                800 gr carne de vita tocata (nu cautati in retetele mele carne de porc, eu nu
                                           gatesc decat din carne de vita sau pui )                               
                                           2 vinete medii
                                           5-6 cartofi
                                           2 cepe
                                           3 oua
                                           1 legatura marar
                                           1 legatura patrunjel
                                           1 pahar suc de rosii
                                           sare, piper
                                           1 rosie pentru ornat
Mod de preparare :      Se spala vinetele si se taie pe grosime in felii de 1 cm. Se pun intr-un castron si se presara 1 lingurita de sare si se lasa 30 minute sa-si lase zeama. Se sterg cu un servet si se prajesc in ulei pe ambele parti.  Cartofii se spala, se curata de coaja si se taie felii groase de 1 cm, apoi se prajesc pe ambele fete.     

Intre timp , pregatim carnea. Ceapa se taie foarte mic si se amesteca intr-o cratita cu carnea. Se pun 2 linguri de ulei si se lasa sa fiarba in zeama pe care o lasa carnea, amestecand din cand in cand pana incepe a se rumeni.Se lasa sa se raceasca si se amesteca cu ouale, patrunjelul, mararul, sarea ( dupa gust ) si piperul

Pentru cantitatile de mai sus, am folosit o oala cu diametrul de 30 cm. Asezam primul strat de cartofi  si presaram sare.
Punem apoi stratul de carne.
Si desupra. vinetele pe care le dam cu sare.
Turnam sucul de rosii , apoi putin marar si patrunjel pentru decor. Ca sa fie putin suculenta,musacaua trebuie sa fie acoperita de sucul de rosii, daca mai e cazul , mai adaugam putin.
Si rosia pentru decor.....am pus-o putin mai tarziu.
Pofta buna !

24 octombrie 2011

Gogosi simple

 Pufoase si aromate !




 Am tot facut gogosi, diverse retete, insa aceasta mi s-a parut cea mai simpla si rapida.

 Ingrediente :           

  • 20 gr drojdie
  • 250 ml lapte
  • 60 gr unt topit si racit
  • un praf de sare
  • 550 gr faina
  • 150 gr zahar
  • coaja rasa de la o lamaie
  • zahar vanilat, 2 pliculete
  • 15 ml rom , optional
  • ulei pentru prajit
Mod de preparare:      
Intr-un castron se freaca drojdia cu 1/2 lingurita de zahar pana cand se lichefiaza , apoi adaugam untul topit, sarea romul, coaja de lamaie, laptele caldut, zaharul si zaharul vanilat,  omogenizam si adaugam 500 gr faina. Cele 50 grame care ne raman le vom pune doar daca e cazul, astfel incat aluatul obtinut sa fie unul elastic. Se framanta bine aluatul 5-6 minute, dupa care acoperim vasul si-l lasam la crescut 20 minute la loc caldut pana isi dubleaza volumul .( la faza asta, imi lipseste poza :-)).


Presaram faina pe masa de lucru si intindem o foaie de 1 1/2 cm grosime.

                                        
 Taiem foaia cu ajutorul unui pahar cu marginile subtiri trecut mereu prin faina si lasam la crescut  10-15 minute.
 Gogosile se iau cu grija de pe masa  si se pun in uleiul fierbinte cu partea de deasupra in jos, numai astfel vor creste bine, ramanand goale la mijloc.
 Cand s-au rumenit, se intorc pe partea cealalata.
 Se scurg de ulei si se aseaza pe un servetel pentru ca uleiul sa fie absorbit de acesta. Apoi se trec prin zahar pudra si le servim calde.

Pofta buna !

20 octombrie 2011

Tarta cu ciuperci


Un aperitiv foarte gustos, care se poate servi si ca fel de mancare.

Pentru aluat am folosit :
  • 180 gr unt rece
  • 2 galbenusuri
  • un praf de sare
  • 325 gr faina

Mod de preparare :
  
1. Amestecam toate ingredientele, pentru obtinerea unui aluat sfaramicios. 
 2. Invelim coca intr-o folie de plastic si o dam la frigider 30 minute.
 Ingredienta umplutura :

  • 2 cepe mari
  • 600 gr ciuperci
  • 300 ml smantana
  • 3 oua
  • 1 legatura patrunjel
  • sare, piper,
  • 1 lingurita verdeturi de provance
  • 200 gr parmezan

Mod de preparare :                                              
1. Calim ceapa cu putina sare in doua linguri de ulei .
2.  Adaugam ciupercile taiate mai grosier si lasam pana se evapora apa si se calesc putin.
 3. Adaugam jumatate de legatura de patrunjel.
4. Intre timp amestecam ouale cu smantana, patrunjelul ( initial am pus jumatate de legatura si mi s-a parut putin, asa ca am pus si cealalta jumatate, de aceea este impartita ), 1 lingurita verdeturi de provance, sare si piper. Cand ciupercile s-au racit le adaugam peste compozitia de ou si smantana.
5. Intindem aluatul si il asezam in forma de tarta ( diametrul 24 cm ) tapetata cu ulei si faina. Il intepam cu furculita din loc in loc si-l  lasam 10 minute in cuptorul preincalzit. Apoi adaugam umplutura.
 6.Presaram parmezan si din coca ramasa de la marginile taiate ornam dupa preferinta.
7. Se da la cuptor aproximativ 35-40 minute.
 8.Se scoate din forma si se poate servi calda sau rece.
 Pofta buna !




19 octombrie 2011

Pate de casa din ficatei de pui


 Ingrediente :           600-700 gr ficatei de pui
                                       2 cepe mari
                                       2-3 linguri ulei
                                       125 gr unt
                                       sare, piper
                                       50 ml coniac ( facultataiv )

Mod de preparare :  Se spala, se curata ficateii si se pun la fiert in apa.
 Calim in ulei cele doua cepe taiate marunt, adaugam sare si lasam la racit.
 Se pun ficateii , ceapa impreuna cu uleiul, untul, piperul si coniacul intr-un bol si mixam cu blenderul vertical pana obtinem o pasta  foarte fina. Daca mai e cazul adaugam sare.
 Se poate servi cu felii de paine prajita, castraveciori dulci sau in otet, gogosari in otet, sau cum va place.
Pofta buna !

18 octombrie 2011

Tort Egiptean

Super cremos !

 
Am gasit aceasta reteta acum cativa ani, mi-a facut cu ochiul, insa abia acum i-a venit randul. La realizarea lui m-am inspirat de aici.
 Ingrediente pentru un singur blat :            2 albusuri
                                                                               2 linguri zahar
                                                                               1/2 lingura faina
                                                                               40 gr alune de padure macinate ( eu am combinat cu    migdale )

Mod de preparare :   Se prajesc alunele si migdalele, si se macina. 



 Se bat albusurile spuma, se adauga zaharul , apoi faina si migdalele (plus alunele ) macinate. Se coace intr-o forma cu diametrul de 20 cm, tapetata cu hartie de copt. In reteta originala, coacerea blatului se facea intr-o forma de 24 cm, insa pentru realizarea unui blat mai inalt recomand folosirea unei forme mai mici.
 Se pregatesc 3 blaturi separate.
 Aici, deja coapte.

 Ingrediente si preparere crema I :    6 galbenusuri
       6 linguri zahar
                     2 pliculete zahar vanilat
         2 linguri amidon
   340 ml lapte
170 g unt 

Se bat mai intai galbenusurile cu zaharul, se adauga amidonul si laptele si se amesteca pe foc cu un tel.
 Dupa ce s-a fiert si a devenit ca o budinca, se adauga untul si se amesteca pana la incorporare.
 Crema de praline II :    200 gr zahar
                                                140 gr alune+migdale tocate marunt
                                                200 ml frisca
Se caramelizeaza zaharul si-l turnam pe o hartie de copt unde-l lasam sa se raceasca.
 Maruntim caramelul si-l amestecam cu alunele si migdalele tocate. Recomand caramelul sa fie maruntit foarte fin, altfel incat sa nu se simta bucati mari.
 Il amestecam apoi cu frisca, rezultand ce-a de-a doua crema.
 Montaj :  o foaie de blat, un strat de crema de vanilie, un strat de crema de praline, a doua foaie de blat, etc...pana la terminarea ultimei creme.
 Ornam cu migdale si tzepi de zahar ars.
 Un deliciu !
 Pofta buna !


Pages

Vizitatori

Totalul afișărilor de pagină

Followers

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...