30 septembrie 2011

Ciorba de vacuta


Una dintre cele mai gustoase ciorbe !

     Ingrediente pentru o oala de 5 kg : piept de vita 700-800 gr sau rasol de vita ( eu am avut o bucata de ceafa de vita si un os )
                                                             1/2 kg morcov
                                                             3 buc pastarnac
                                                             1 buc patrunjel
                                                             1 radacina telina
                                                             2 buc ardei gras
                                                             150 gr fasole verde ( eu n-am avut de data asta )
                                                             2 cepe
                                                             4 rosii
                                                             1 kg bors ( acruuu)
                                                             1 capatana floare marar
                                                             3 legaturi leustean
                                                             1 legatura patrunjel
                                                             1 legatura tarhon ( optional )
                                                             1 ou, smantana ( optional )

     Se pune carnea de vaca la fiert in 2 l de apa rece cu o lingurita de sare si se fierbe circa 1 ora la foc mijlociu ca sa nu se tulbure supa.
     Ceapa, floarea de marar, impreuna cu zarzavatul taiat cubulete mici ( mai putin ardeiul gras, cartofii si rosiile ) se pun 2 minute la calit in 2 linguri de ulei, apoi se adauga supa ( zeama de la carnea fiarta ).
    Se lasa doar 10 minute la fiert.
     Apoi se adauga cartofii taiati cubulete, ardeiul gras taiat fasii , legatura de patrunjel, doua legaturi de leustean, si rosiile curatate de coaja si taiate in felii de 2 cm grosime.
     Tot umbland prin  frigider, am dat de o legatura de tarhon si cum noua ne place mult aroma, am zis sa nu-l las sa se usuce, l-am tocat si l-am adaugat si pe acesta.

     Taiem carnea bucatele,  fierbem borsul separat, si le punem peste zarzavat.
     Potrivim de sare si mai lasam 10 minute sa fiarba. Stingem focul si adaugam legatura de leustean pastrata pentru final.
     Pentru cine doreste, se poate drege cu un ou batut, sau cu ou batut si smantana.
     Eu pun de obicei ou, insa smantana o folosesc doar cand servesc.

     Tips : Tot secretul acestei ciorbe este ca timpul de fierbere sa nu depaseasca 20 minute, chiar daca zarzavatul vi se pare "al dente", nu va faceti griji, pana se raceste ciorba, va deveni moale.
Are un gust divin !
Pofta buna !

27 septembrie 2011

Saratele cu branza si chimen



Crocante si gustoase !
 Din compozitia de mai jos au rezultat 4 tavi.
      Ingrediente : 250 gr margarina
                            1 ou
                            1 lingura otet
                            400 gr branza rasa
                            100 ml lapte
                            500 gr faina
                            10 gr drojdie proaspata
                            pentru uns : 1 galbenus amestecat cu 2 linguri lapte
                            chimen
                            parmezan ras
     Mod de preparare : Se amesteca toate ingredientele pana obtinem o coca omogena. Se pune aluatul intr-o folie si se lasa 3, 4 ore la frigider.
                         
     Se imparte coca in 4 parti . Se intinde o foaie nu foarte groasa ( astfel incat saratelele sa se coaca bine, sa iasa corcante ) si se taie fasii., apoi se ung cu galbenusul amestecat cu lapte. Celelalte trei parti de coca se tin la frigider.
     Se presara parmezan si chimen si se coc in cuptorul preincalzit aproximativ 20 minute.
     Oops, una lipseste de la apel.................
     Se fac foarte usor si se mananca fooooarte repede !
     Pofta buna !


19 septembrie 2011

Prajitura cu foi si crema de lamaie

Un dulce-acrisor din Ardeal !


Ingrediente foi 

  • 180 gr unt 
  • 100 gr zahar
  • 1 ou
  • 1/2 pachet praf de copt
  • 350 gr faina 
  • un praf de sare
Ingrediente crema
  • 250 ml lapte
  • 200 gr zahar
  • 3 linguri faina
  • 2 galbenusuri
  • 200 gr unt
  • coaja si zeama de la 2 lamai
  • zahar vanilat
Glazura 
  • 2 albusuri
  • 150 gr zahar pudra
Mod de preparare foi:
1. Untul la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul. Apoi se adauga pe rand toate ingredientele pana se formeaza o coca omogena.



2. Se lasa 20 minute la frigider, apoi se intind 3 foi subtiri care se coc la foc mediu pe fundul tavii tapetata cu hartie de copt. Cand incep sa se rumeneasca usor pe margini, sunt gata. Se lasa la racit.





Mod de preparare crema :
1. Laptele, zaharul si faina se amesteca si se pun pe foc. Cand incepe sa fiarba amestecam continuu cu telul pana ce incepe sa se ingroase si devine ca o ciulama.


2. Se lasa putin la racit, apoi se adauga untul.


3.Apoi galbenusurile, pe rand si zaharul vanilat, iar la final coaja si zeama de la cele doua lamai.



4. Se imparte crema in doua si se aseaza intre foi.


Pentru glazura se freaca bine albusurile cu zaharul pudra, compozitia intinzandu-se uniform peste ultima foaie. Se da la frigider pana a doua zi, dupa care se portioneaza. Se pastreaza la frigider.
Pofta buna !

16 septembrie 2011

Ficat de vita marinat si prajit


Picant si savuros !





Pentru cine nu agreeaza ficatul de vita prajit, marinarea lui este cea mai buna solutie, ii schimba radical gustul.
Ingrediente bait
  • 100 ml ulei de masline, 
  • 3-4 linguri de soya, 
  • 2 lingurite mustar,
  • 1 linguritra rozmarin, 
  • condimentul "7 piperuri"( pe care-l folosesc foarte des si vi-l recomand cu caldura; la reteta Ketchup pentru paste si pizza am scris exact ce contine ), piper verde, usturoi, 2 linguri zeama de lamaie, 1 lingura miere( ultimile doua nu apar in poza......)


Se amesteca toate ingredientele, apoi se pun 500 gr ficat de vita taiat fasii  in sosul rezultat.Se lasa cateva ore la frigider.

Ingrediente pentru calit
  • 2 cepe rosii, 2 morcovi medii, 1 ardei gras rosu.
Se toarna in tigaie 2-3 linguri ulei de masline ( eu prepar in casa uleiul de masline cu chilli si ienibahar iar pe masura ce trece timpul devine tot mai iute ), apoi cepele , ardeiul gras si morcovii taiati sub forma de bastonase subtiri.



Se adauga putina sare si se lasa 3-4 minute la calit.

Apoi adaugam ficatul , amestecand pana ce acesta s-a prajit.

Se poate servi cu pilaf sarbesc.

Pofta buna !


Ketchup pentru paste si pizza

Este un ketchup foarte gustos, fara de care n-as putea sta toata iarna. Il folosesc indeosebi la pizza si paste. Nu-l ratati, e o bunatate !

Ingrediente :

  • 5kg rosii
  • 2kg ardei Kapia
  • 2 kg gogosari
  • 2 teline potrivite
  • 2 cepe rosii
  • 2 morcovi
  • 4 mere
  • 2-3 ardei iuti sau gogosari mici picanti

 Solutia

  • 200 ml otet de mere
  • 250 ml ulei
  • 2 linguri sare

Condimente :

  • 3-4 foi de dafin
  • 2 lingurite cimbru
  • 100 gr zahar
  • 1 lingura piper
  • 2 linguri condiment "7 piperuri" ( acesta contine : ienibahar, piper iute, scortisoara, ghimbir, nucsoara, coriandru si cuisoare
  • 2 ardei iuti , optional


Mod de preparare :
Mai intai se dau rosiile prin storcator, sucul rezultat punandu-se la fiert. Apoi se coc ardeii si gogosarii si se dau prin masina de tocat.

Separat, in solutia de otet si ulei punem la fiert ceapa, morcovul, telina si merele la care adaugam cele doua linguri de sare. Se lasa putin la racit dupa care se paseaza in blender.

Pasta obtinuta se adauga la sucul de rosii, moment in care vom adauga amestecul de condimente si zaharul.
De data asta, pentru un plus de aroma, eu am adaugat si o legatura de telina frunze pe care am tocat-o foarte fin.

Se pot face multe combinatii, insa reteta asta imi place in mod deosebit.

Lasam la fiert maxim 30 minute, dupa care punem sosul fierbinte in sticle si ne bucuram de el toata iarna.


Pofta Buna !



Tarta cu Mere

Clasica si irezistibila !
Pentru ca am avut ocazia sa merg intr-o livada de meri, am cules exact ceea ce-mi place, mere din soiul dulce-acrisor.
Umplutura : Pentru aceasta tarta am folosit 2kg mere, 50 gr unt, 50 gr zahar, 100 gr stafide si coaja de lamaie. Se curata merele, se taie sferturi, se scot samburii, iar pulpa se taie cuburi (eu am taiat cuburile mai mari ). Se calesc impreuna cu untul, zaharul , stafidele si coaja de lamaie. Se lasa sa se racoreasca putin.

Intre timp preparam aluatul : 250 gr faina, 1 lingurita praf de copt, 1 praf de sare, 125 gr unt, 60 gr zahar, 1 ou, 1 plic zahar vanilat. Se framanata aluatul omogen, se infasoara in folie si se pune in frigider cca 30 minute.
Se intinde aluatul pe o planseta, se unge cu unt o forma speciala de tarta care se imbraca in aluat, peste care se se repartizeaza compozitia de mere. Apoi se toarna deasupra glazura, pentru care avem nevoie de 20 gr unt, 75 gr zahar, 1 lingura de miere care se dau in fiert . Aceasta se toarna fierbinte peste mere. Se presara 60 gr fulgi de migdale si se da la cuptor cca 50 minute.









Pofta buna !







Pages

Vizitatori

Totalul afișărilor de pagină

Followers

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...