31 august 2011

Tarta cu dovlecei si cascaval

De obicei prepar aceasta tarta din ciuperci. Pentru ca vara e pe sfarsite si din dovlecei am tot facut chiftelute sau pane de care ne-am cam plictisit am zis sa incerc altceva si anume o tarta cu dovlecei. Reteta pentru aluatul de tarta sarata este cea clasica, pe care o gasim in toate cartile.
Ingredienta aluat : 250 gr faina, 100 gr unt, 1/2 lingurita sare, 1 ou, 2 linguri apa. Se framanta un aluat din faina, unt si sare. Se adauga oul si apa, pana aluatul devine elastic.





Se lasa aluatul invelit intr-o folie la frigider cca 30-40 minute. Apoi se intinde o foaie si se aseaza intr-o forma de 28 cm tapetata cu unt si faina. Ca sa-si pastreze forma, peste tarta se aseaza o hartie de copt peste care punem boabe de fasole, sau ce aveti prin casa disponibil.


Se lasa la copt pe jumatate.


Umplutura : 2 dovlecei potriviti, 2 rosii, 1 ceapa, piper, 1 aredi gras - eu nu l-am avut de data asta, condimente - eu folosesc "condiment pentru pizza" de la Fuchs, care contine maghiran, piper, busuioc, oregano, cimbrisor si anason, 300 gr smantana, 3 oua, patrunjel,5-6 felii de cascaval.
Se curata dovleceii si se feliaza. Se dau cu sare si se lasa la scurs. Se caleste ceapa, apoi se adauga dovleceii zvantati si rosiile taiate cubulete si condimentele. Se lasa la innabusit 10 minute, pana se evapora sucul de rosii. .


Se aseaza apoi in forma de tarta.


Intre timp, preparam sosul din 3 oua, 300 gr smantana, patrunjel ,piper si sare, pe care-l turnam peste dovlecei.


Apoi feliile de cascaval.



O lasam cam 45-50 minute la cuptor.


Pofta buna !




30 august 2011

Tort cu crema de Zmeura si Ciocolata






Ingredienate Blat : 4 oua, 1 lingura ulei, 230 gr zahar , 2 linguri cacao, 5 linguri faina, 1/2 pachet praf de copt, 50 gr ciocolata.
Mod de preparare : Se bat albusurile spuma, se adauga zaharul, apoi galbenusurile si uleiul. Se adauga faina amestecata cu praful de copt si cele doua linguri de cacao, amestecandu-le usor cu un tel, apoi ciocolata rupta in bucatele mici.Se toarna aluatul intr-o forma de 24 cm, tapetata cu hartie de copt. Se coace 30-40 min in cuptorul preincalzit. Apoi se lasa la racit si se imparte in doua.
Crema de ciocolata : 200 ml frisca lichida, 200 gr ciocolata amaruie. Se pun pe foc pana la topirea ciocolatei, dar fara a ajunge la punctul de fierbere, se lasa la racit si se mixeaza.
Crema de zmeura : sirop de zmeura din 500 gr zmeura si 200 gr zahar, 400 gr iaurt gras, 100 gr zahar, 200 ml frisca lichida, 6 foi gelatina.



Mai intai se prepara siropul de zmeura. Se pun pe foc zmeura si zaharul si se fierb 10 minute.





Se strecoara foarte bine printr-o sita, rezultand siropul de zmeura.




Continuam prepararea cremei. Se pune gelatina la hidratat in 2 linguri cu apa, apoi la microunde cateva secunde pana se topeste. Iaurtul, se amesteca cu zaharul . Se adauga doua linguri peste gelatina calda, dupa care turnam gelatina cu cele doua linguri de iaurt in toata compozitia de iaurt. Preparam frisca, apoi o adaugam peste iaurt.


Se opresc 250 ml sirop de zmeura pentru jeleul de deasupra, iar ce ramane amestecam cu crema de iaurt si frisca.


Asezam prima foaie de blat insiropata ( siropul poate fi simplu, 125 gr zahar cu 250 ml apa, sau preparat din zahar ars ) si turnam crema de iaurt peste aceasta, lasand-o la frigider 3-4 ore pana ce se intareste. Punem cateva zmeurici deasupra ( eu am avut si cateva afine ) apoi asezam cea de-a doua foaie de blat pe care o insiropam, urmand crema de ciocolata. Dam din nou la frigider pana ce crema de ciocolata se intareste.


Jeleul de zmeura : 250 ml sirop de zmeura ( cel pe care l-am oprit ), 2 linguri de zahar, 1 foaie de gelatina. ( eu am pus doua foi si mi s-a parut ca s-a intarit prea repede si nu a iesit lucios stratul ). Se incalzeste sucul, se adauga zaharul si gelatina hidratata. Cand incepe sa se raceasca si prinde consistenta se toarna peste crema de ciocolata si se pune in frigider pana se intareste.


Se orneaza cu "pastilute" de ciocolata alba peste care punem cate-o zmeurica si eventual cateva frunze de menta.




Pofta Buna !




26 august 2011

Zacusca de vara






Ingrediente :

  • 2,5 kg vinete
  • 2,5 kg ardei capia
  • 1/2 kg ceapa
  • 2 morcovi
  • 600 gr rosii
  • 250 ml ulei
  • foi de dafin, piper
  • ardei iute-optional
  • sare
  • 2 linguri de zahar

Mod de preparare :
1.  Se coc vinetele si ardeii si se lasa la scurs. Se rad morcovii pe razatoarea mare, apoi se taie ceapa si se pune la calit pana devine sticloasa.
2.Se adauga morcovii peste ceapa si se mai lasa la calit 5 minute. Apoi ardeii taiati si vinetele scurse si tocate.
3. Se amesteca si se adauga foile de dafin, ardeiul iute si piperul. ( eu pun piper macinat )
4. Rosiile se dau prin pasator si se adauga la amestecul de legume.
5. Ardeiul pe care l-am pus prima data nu mi s-a parut iute, asa ca am adaugat altii mai "focosi". Potrivim de sare  si punem si zaharul. Daca este prea zemoasa, o mai punem la cuptor pana ce capata consistenta dorita.
6. In cazul in care dorim sa pregatim zacusca pentru iarna, folosim aceeasi reteta, inlocuind rosiile cu bulion.












                                                                Pofta buna !

                            





















23 august 2011

Galuste cu prune din aluat cu cartofi



De fiecare data cand se apropie toamna si apar prunele,nu ma gandesc nici la gem sau la alte retete cu aceste minunate fructe, ci la Galuste cu prune, sau Gomboti cum le spune in diverse zone. Aceatsa reteta a Silviei Jurcovan o fac de ani de zile si niciodata n-am dat gres cu ea. Tot in aceasta carte de bucate am vazut si alte compozitii, din aluat cu gris, aluat oparit sau cu branza de vaci. Cred ca voi incerca si reteta cu aluat cu gris care este destul de laudata de multe culinarese.

Ingrediente : 
  • 300 gr cartofi, sare
  • 2 linguri ulei
  • 1 ou
  • 100 gr faina
  • 1/4 kg prune
  • 50 gr unt
  • 50 gr pesmet
  • 100 gr zahar
  • scortisoara, vanilie
Dupa cum se vede in foto, am facut reteta la dublu.

Mod de preparare :
Cartofii se spala si se fierb in coaja.

Se rad pe razatoarea cu gauri mici sau se paseaza cu strivitorul de catorfi, amestecandu-se apoi cu uleiul. Dupa ce s-au racit, se adauga oul si faina.

Rezulta o compozitie din care ies aprox. 12 bucati.

Eu am taiat prunele in doua fiindca erau foarte mari. Se presara cu zahar si scortisoara.


Se aduna aluatul in jurul prunei, formandu-se o bila.

O cratita de 4 litri se umple mai mult de jumatate cu apa in care se pune 1/2 lingurita de sare. Cand fierbe, se pun toate galustele, apoi se trece cu spumiera pe sub ele, ca sa se desprinda de cratita. Se lasa sa fiarba la foc mic in jur de 15 minute, apoi se mai lasa 15 min acoperite cu un capac.

Intr-o tigaie se pune untul la topit.

Apoi se adauga pesmetul si se lasa la rumenit. Galustele se scot cu spumiera, se scurg bine si se trec prin pesmetul prajit, la care am adaugat zahar si scortisoara.




Au un Gust Divin !
Pofta buna !

gomboti

17 august 2011

Choux a la Creme


choux a la creme


Ingrediente pentru gogosele : 
  • 125 ml ulei
  • 225 ml apa
  • 125 gr faina
  • 3 oua mari 
  • 1/2 lingurita sare.

Mod preparare
Apa se pune la fiert cu sarea si uleiul, iar dupa ce clocoteste se ia imediat de pe foc. Se adauga faina dintr-o data si se amesteca pana la omogenizare. Se lasa putin sa se raceasca. Ouale se adauga in aluat unul cate unul dupa care se amesteca. Nu se adauga urmatorul ou pana ce primul nu este bine inglobat. Aluatul trebuie sa straluceasca si sa aibe un contur ferm. Fiind foarte moale, trebuie spritat. Se pun in tava tapetata cu hartie de copt.


Se introduc in cuptorul incins, mai intai la foc iute, apoi la foc mediu, cca. 20 minute la 200 grade.


Se scot din cuptor, se taie un capac si se si se umplu cu crema de vanilie.

Ingrediente crema : 
  • 3 oua
  • 80 gr faina
  • 150 gr zahar
  • 500 ml lapte
  • 25 gr unt
  • zahar vanilat
Mod de preparare
Galbenusurile, impreuna cu 50 gr zahar , 3-4 linguri de lapte si faina se amesteca pana nu mai are cocoloase. Se adauga treptat 250 ml lapte rece, apoi untul. Se pune la Bain-Marie. Se amesteca cu cun tel pana incepe sa se ingroase, apoi se adauga si restul de lapte fierbinte. Se bate in continuare cu telul pana cand compozitia e perfect omogena. Se adauga zaharul vanilat si albusele batute cu 100 gr de zahar.
Apoi spriteaza frisca.

Se orneaza cu ciocolata topita sau zahar pudra.

choux






15 august 2011

Crema de zahar ars

   Un dulce racoros, delicios si foarte usor de facut.                          

                                

Ingrediente :
  • 1 litru lapte
  • 8 oua
  • 1 lingurita faina
  • 210 gr zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 5 linguri de zahar pentru ars.
Mod de preparare :
1. Se ard intr-o cratita cele 5 linguri de zahar pana acesta se topeste complet, apoi se invarte cratita astfel incat peretii sa fie bine tapetati pana sus.Se lasa la racit.
2. Se bat albusurile spuma, se adauga cele 210 gr. zahar, apoi galbenusurile si la sfarsit laptele si zaharul vanilat.



3. Amestecul se toarna in cratita cu zaharul ars si se da la cuptor.



4. Se tine in jur de 40 de minute, pana se incheaga si se formeaza deasupra o crusta. Chiar daca pare moale, ea se mai incheaga si cand se raceste. Daca se tine prea mult in cuptor capata o culoare maronie, pierzandu-si aspectul cremos.




Pofta buna !





Pages

Vizitatori

Totalul afișărilor de pagină

Followers

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...